Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Nämä juhlat eivät lopu koskaan

Lukuaika: < 1 minuutti

Nämä juhlat eivät lopu koskaan

Pääkirjoitus: Viides ydinvoimala lobattiin Suomeen niin sanotun risupaketin turvin.

Viides ydinvoimala lobattiin Suomeen niin sanotun risupaketin turvin. Sehän tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että vaihtoehtoiset energiamuodot oli määrä ottaa mukaan ydinvoiman lisäksi. Näinhän ei ole käynyt. Hallitus empii vieläkin, mitä uudistuvien energianlähteiden tukeminen oikeasti merkitsee. Sen sijaan eduskunnan eläköityvän puhemiehen Paavo Lipposen päätehtävänä näyttää olevan ydinvoiman ilosanoman levittäminen ympäri maailmaa.

Muistan, kun 20 vuotta sitten huhtikuussa heräsin aamuyöllä yleiseen hälytysmerkkiin. Kolmas maailmansota oli alkanut tai sitten jotain muuta yhtä hirvittävää. Seuraavana päivänä opimme, että laitteet olivat soineet vain yliherkkyyttään.

Isä toi töistä myöhemmin samana vuonna säteilymittarin, josta huomasin, että arvot kohoavat lehtikasojen luona. Siellä sitä oli, jotakin näkymätöntä. Muistan kuinka vielä silloin ajattelin, että fysiikkaa pitää opiskella, jotta ymmärtää mitä siellä ydinvoimalassa oikeasti tapahtuu. Lukiossa sitten toisen vuoden jälkeen huonosti sujuneiden fysiikan opintojen jälkeen päätin, että lopetan koko aineen kesken siten, etten vain saisi numeroa siitä. Näin varmistaisin sen, että minusta ei ainakaan tule insinööriä. Eikä tullut.

Pohjanmaalla on kuulemma tietyillä alueilla enemmän kilpirauhassyöpää kuin muualla. Sattumalta samalle alueelle osui kuulemma Tšernobylin laskeumia enemmän kuin toisille. Ota siitä nyt selvää.

Me yritimme ottaa selvää, mitä hiljainen tieto merkitsee silloin, kun on työskennellyt vuosikymmeniä ydinvoimalassa (sivut 6–7). Väitteet eivät tuottaneet paljoakaan uutta tietoa, jota asiantuntijat eivät kiistäisi tai tietäisi ennestään. Mutta samalla törmättiin jatkuvasti kevytmielisyyteen ja vähättelyyn, jota ydinvoimalateollisuuden korkeimmalla tasolla harrastetaan. Posivan johtaja puhuu jääkaudesta science fictionina ja Säteilyturvakeskuksen johtaja vertaa ydinvoimajätteitä kahvikuppiin vedessä.

Jep, kävi miten kävi, Tšernobylin ja ydinvoiman vuosijuhlia vietetään vielä pitkään. Pidempään kuin maapallolla on ollut edes jonkinlaista sivistystä.

Kimmo Jylhämö