Kirjoittanut Jari Tamminen

Murha leluilla

Lukuaika: 2 minuuttia

Murha leluilla

Lego-taidetta tekevä aktivisti kertoo dokumentaarisia kauhutarinoita lasten leikkikaluilla.

Legofesto on nimimerkki, jonka takaa englantilainen taiteilija-aktivisti kommentoi maailman epäkohtia. Kuten nimimerkki vihjaakin, hänen valitsemansa tekniikka perustuu Lego-palikoihin. Niistä taiteilija rakentaa dioraamoja eli asetelmia sotarikoksista ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Legot eivät valikoituneet viestien välikappaleiksi sattumalta. Lasten lelujen ja väkivaltakuvaston kaksijakoisuus luo jännitettä.

”Kuvaan todellisia tapahtumia, jotka ovat todennettavissa todistajalausuntojen tai valokuvien kautta. Nimenomaan tämä tekee teoksistani voimakkaita. Lego-hahmot edustavat oikeita, eläviä ja kuolleita ihmisiä. Teoksilla kutsun katsojat viipymään sellaisten kauheuksien äärellä, joista tavallisesti käännetään katse pois.”

Jos yhteiskunta ei käsittele mitä sen nimissä tehdään, on mahdotonta estää seuraava Irakin sota ja Abu Ghraib, Legofesto sanoo. Todistettuamme Bosnian ja Ruandan kansanmurhat ja sotarikokset seuraamme vierestä Darfurissa, Sri Lankassa ja Syyriassa tapahtuvia teurastuksia ja raiskauksia. Vastuu painaa jokaista.

”Raiskaus aseena on yleinen ja silti sitä käsitellään harvoin taiteen keinoin. Naisena ja taiteilijana koin, että epäkohtaan tuli puuttua.”

Legot soveltuvat vakavienkin aiheiden käsittelyyn.

”Satunnaiset katsojat ovat kokeneet teokseni huvittaviksi, mutta se kertoo enemmän heistä kuin teoksista. Itse olen vakavissani, ja uhreille näissä tapauksissa on kyse elämästä ja kuolemasta. Heidän tarinansa ansaitsevat tulla kerrotuiksi.”

Työnsä Legofesto on päättänyt julkaista taiteilijanimellä. Syynä ei ole se, että hän pelkäisi Legon tekijänoikeusjuristien vierailua.

”Teokset eivät kerro minusta, ne kertovat todellisista ihmisistä ja tapahtumista. Olisin ainoastaan häiriö viestin ja vastaanottajan välillä, eikä minua henkilökohtaisesti kiinnosta olla tunnettu.”

Toinen Legoista taidetta tehnyt taiteilija, puolalainen Zbigniew Libera, joutui taannoin Legon hampaisiin tehtyään Lego Concentration Camp -teoksen.

”Teokseni kuuluvat ehdottomasti samaan jatkumoon. Rakastan sitä teosta, vaikka en siitä tietoinen ollutkaan ensimmäisiä omia Lego-teoksiani tehdessäni. Teokseni poikkeavat Liberan keskitysleiristä siten, että hän teki myös laatikot, jotka antoivat ymmärtää, että kyseessä on virallinen Lego-tuote. Sen takia hän joutuikin ongelmiin.”

Viimeisimmät teokset valmistuivat laajaan sotaa ja traumoja käsittelevään näyttelyyn, joka on esillä kesäkuuhun belgialaisessa psykiatriaan keskittyvässä Dr. Guislain -museossa.

Uudet Lego-asetelmat ovat antaneet odottaa itseään jo tovin.

”Olen ollut hieman ylityöllistetty äitiyden kanssa”, Legofesto kertoo.

”Tein muutaman teoksen Syyrian konfliktista, mutta jätin ne julkistamatta, sillä en koe, että olisin kyennyt lapsen hoidolta perehtymään aiheeseen riittävästi. Kunhan lapsi tuosta hieman kasvaa, aktivoidun jälleen.”

legofesto.blogspot.fi, guislain.oorlogentrauma.be.
Zbigniew Liberan haastattelu löytyy Fifistä.

Jari Tamminen