Kirjoittanut Hannele Huhtala

Mitäs tytöt?

Lukuaika: 2 minuuttia

Mitäs tytöt?

Feministinen kulttuurikollektiivi kehottaa naisia löytämään lähipiirinsä voimavarat ja hyödyntämään ne.

”Ajatus lähti siitä, että kaverillani oli ongelmia tietokoneen kanssa ja hän mietti, että pitäisi pyytää apua miespuoliselta kaverilta. Mietimme, että mitä ihmettä, onhan meillä kaveripiirissä naispuolisiakin tietotekniikan taitajia, miksi pyytäisimme jotain miestä?” Aino-Marja Miettinen kertoo.

Vuosi sitten alkunsa saanut Mitäs tytöt? -kollektiivi on sen jäsenille henkinen paikka kasvaa naiseksi. Tästä syystä kollektiivin jäsenet ovat – tyttöjä. Ryhmä kokoontuu kuukausittain Kuukautisiksi nimettyyn tapaamiseen.

”Myös monet naiset ovat olleet innoissaan ja kysyneet pääseekö Mitäs tyttöihin mukaan. Sanomme, että etsikää oman ympäristönne vahvat naiset ja perustakaa omia kollektiiveja”, Miettinen toteaa.

”Ystävyys on suljettu asia”, Raisa Marjamäki lisää.

Kenenkään ei silti tarvitse jäädä rannalle ruikuttamaan. Kollektiivista pääsee nauttimaan sen järjestämien kulttuuritapahtumien kautta.

Istun Siltasaaren rannassa viiden mitästyttöläisen kanssa auringonpaisteessa. Miettisen ja Marjamäen lisäksi paikalla ovat Henriikka Himma, Karo Hellberg ja Sinna Virtanen.

Kollektiivin ystävyys on peräisin Kallion lukiosta, jossa tytöt tekivät yhdessä erilaisia produktioita ja näytelmiä. Lukiossa löytyi pohja myös tyttöjen feminismille.

”Koulussa on kahdeksaa lahjakasta tyttöä kohti yksi lahjakas poika. Vaikka koulussa työskentelee tiedostavia ihmisiä, pojat saavat enemmän tilaa”, Raisa Marjamäki sanoo.

Nykyään nämä 20–22-vuotiaat naiset ovat joko opiskelemassa, viettämässä välivuotta tai hakeutumassa opiskelemaan.

”Kun perustimme Mitäs tyttöjä, meillä oli suuret suunnitelmat. Mutta on pakko hyväksyä, että kaikki eivät voi saman tien irrottautua puolipäiväiseen työhön, että kaikki suunnitelmat saataisiin toteutettua”, Marjamäki ohjeistaa. ”Ei kannata kuolla synnytystuskiin!”

Tämä on tyttöjen mukaan tärkein ohje Mitäs tyttöjen kaltaista kollektiivia perustettaessa.

”On tärkeää, että ryhmässä on henkisesti tukeva ilmapiiri. Sellainen, että tapaamiseen voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisi varsinaisesti mitään annettavaa työryhmälle”, Karo Hellberg lisää.

Tytöt toteavat, että kollektiivi on voimavara, joka auttaa ponnistamaan esiin miesten hallitsemissa tilanteissa.

”Kollektiivin kautta on tajunnut sen, että tyttöryhmä voi pitää hauskaa. Ei aina tarvita supliikkimiehiä rikkomaan jäätä”, Henriikka Himma nauraa.

Tyttöjen odotuksissa on, että feminismi leviäisi aatteena eri puolilla maailmaa.

”Jossain kokouksessa päätettiin, että toiminnan perusteena on kumota patriarkaatti”, Himma sanoo.

Jos patriarkaatti ei ihan kumoudukaan, lähitavoitteena on tasa-arvoisempi yhteiskunta.

”Meidän ikäpolvella on vielä tekemättä isänmurha. Meidän vanhempamme saivat aikaan uusliberalismin esiinmarssin. Silti meidänkin sukupolvemme käyttää kyynärpää-taktiikka”, Himma ihmettelee.

Tytöt ovat huomanneet, että kotona feminismistä ei puhuta sen oikealla nimellä.

mainos

”Sana on pannassa, vaikka äitini onkin aina ollut feministi. Hän esimerkiksi oli pakottanut isäni tanssilattialle vihreiden naisten pikkujouluissa, kun minä olin isällä rintarepussa”, Henriikka Himma nauraa.

”Isäni on konemestari ja se on hänen mielestään paras ammatti maailmassa. Meillä ei ole ollut päivääkään epäselvää, etteikö isäni haluaisi ja uskoisi, että minusta voisi tulla konemestari myös”, Raisa Marjamäki kertoo.

”Aina on opetettu, että pidä puolesi.”

_______________

Mitäs tytöt kesällä

Mitäs tytöt? -kollektiiviin kuuluu 12 naista, jotka toimivat teatterin, kuvataiteiden, musiikin ja muotoilun parissa. Mitäs tytöt? on kattoverkosto jäsenten produktioille, mutta kollektiivi tuottaa myös omaa toimintaa, kuten klubeja, performansseja ja teatteriesityksiä. Kesällä osa kollektiivin jäsenistä harjoittelee teatteriesitystä Helsingin Ilves-teatteriin. Great Depression kertoo 1990-luvun lamasta lapsen näkökulmasta. Näytelmän ensi-ilta on 18. heinäkuuta. Taiteiden yön Vaihtolavalla, 22. elokuuta, kollektiivi pistää pystyyn Naisen paikka -iltamat. Ohjelmassa runoja ja musiikkia tyttöydestä ja naiseudesta. Esillä on myös Sinna Virtasen valokuvia.

www.myspace.com/mitastytot

www.ilvesteatteri.com

Hannele Huhtala