made in usa

Lukuaika: 3 minuuttia

made in usa

Sodanvastustajat ovat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan yhdysvaltalaisia tuotteita sen jälkeen, kun hyökkäys Irakiin alkoi.

Irakin hyökkäyksen alettua sodanvastustajat eri puolilla maailmaa ovat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuotteita ja palveluja. Joidenkin mielestä kuluttajien kannattaisi yrittää välttää tukemasta nimenomaan niitä amerikkalaisfirmoja, jotka välittömästi hyötyvät sodasta ja sitä todennäköisesti seuraavasta Irakin miehityksestä. Toisten mielestä taas ainoa keino painostaa Bushin hallitusta on pistää yksinkertaisesti kaikki yhdysvaltalaiset yhtiöt boikottiin.

Rajanveto on hankalaa ja totaalinen jenkkifirmojen boikotti nykyaikaisessa maailmassa ilmeisen mahdotonta. Mitkä firmat ja tuotteet ylipäänsä ovat yhdysvaltalaisia?

Ensimmäisenä sodasta hyötyvät aseteollisuus, jotkut sijoitusyhtiöt sekä kaikki ne toimialat, joilla on suoria kytköksiä sodankäyntiin, sotajoukkojen logistiikkaan ja vaikkapa sotilaiden ruokailuun. Seuraavaksi suuret markkinat aukeavat firmoille, jotka myyvät tuotteitaan avustusjärjestöjen hätäapuun tai voittavat tarjouskilpailuja sodan tuhojen jälleenrakentamiseksi.

Tavallisen suomalaisen on melko hankalaa pelkästään omilla kulutustottumuksillaan vaikuttaa Bushin hallinnon takana oleviin öljyfirmoihin ja rakennusyhtiöihin suuntaan taikka toiseen, ainoana poikkeuksena ehkäpä Esso. Exxon Mobil -yhtymä on liikevaihdoltaan suurin yksittäinen yhdysvaltalaisfirma maailmassa. Firman tuotteita ovat myös Mobilin voiteluöljyt.

Autoa hankkiva boikotoija ei osta General Motorsin ajopelejä, esimerkiksi Opelia, Saabia tai GM:n osittain omistamia Fiatia ja Subarua. Ford Motor omistaa nimikkomerkkinsä lisäksi myös Mazdan ja Volvon. Saksalais-yhdysvaltalaisen Daimler-Chryslerin merkkejä ovat Mersu, Chrysler sekä 43 prosentin omistusosuudella myös Mitsubishi. Yhdysvaltalaisia ovat myös Goodyearin renkaat.

Maailman pörssiarvoltaan suurimman yhtiön General Electricin tuotteita ovat esimerkiksi lähikaupoissa myytävät hehkulamput ja sulakkeet. GE osti hiljattain myös suomalaisen optikkoliike Instrumentariumin.

Suurimpia yhdysvaltalaisia tietokoneidenvalmistajia ovat IBM, Hewlett-Packard, Pentiumin valmistaja Dell sekä Mac-valmistaja Apple. Kopiokoneiden ja muiden konttorikoneiden markkinajohta-jia ovat Xerox ja Honeywell. Kotitietokoneen käyttämät ohjelmat ovat lähes sataprosenttisesti yhdysvaltalaisia, erityisesti Microsoft kuuluu Yhdysvaltojen republikaanien suurimpiin rahallisiin tukijoihin.

Elektroniikassa jyllää japanilaisten rinnalla Kodak. Kodinkoneiden valmistajista suurimpia ovat Whirlpool, Hoover ja Braun. Työkalukoneiden valmistajista Black & Decker on yhdysvaltalainen. Puhelinvalmistajista tähtilippua heiluttaa Motorola.

Vaatekaupassa amerikkalaisia merkkejä ovat Levi’s, Lee, Wrangler, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Ralph Lauren, Timberland, Caterpillar ja GAP. Urheiluvaate- ja tossupuolella isoimpia jenkkibrändejä ovat Nike, Converse ja Russell Athletics.

Meikeistä yhdysvaltalaisia ovat Max Factor, Maybelline, Ellen Betrix ja kaikki Revlonin tuotteet. Muita jenkkiläisiä kosmetiikkatuotteita ovat Hugo Boss, Old Spice, Gillette ja kaikki Palmoliven tuotteet. Sampoo- ja hiustenhoitotuotteista yhdysvaltalaisia ovat nykyisin Clairol, Pantene Pro-V, Head & Shoulders, Vidal Sassoon, VO5 sekä Wellan tuotteet.

Hammastahnoista yhdysvaltalaisia ovat Colgate, Sensodyne ja Oral-B. Terveyssidemerkeistä Tampax, O.B., Always ja Alldays ovat kaikki yhdysvaltalaisfirmojen tuotteita. Vauvanvaipoista yhdysvaltalaisia ovat Pampersit, muista vauvanhoitovälineistä kaikki Natusan-tuotteet.

Bushin suurimpiin tukijoihin kuuluvan lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen tuotteita ovat Panadol, Coldrex ja Zovirax. Muita Suomessa myytäviä yhdysvaltalaisfirmojen tuotteita ovat Visine-silmätipat, Nicorette, Prozac sekä Viagra.

Tiskiaineista yhdysvaltalai-sia ovat Fairy ja Sunlight, pyykinpesuaineista Ariel ja muista kodin puhdistusaineista Ajax, Mr. Clean, Mr. Muscle ja tuholaistentappaja Raid. Yhdysvaltalaisfirma Johnsonin tuotemerkki on myös Off.

Ruokakaupan hyllyissä yhdysvaltalaistuotteita ovat firmojen suuruusjärjestyksessä Heinzin ketsupit ja valmisruuat, Kellogg’sin aamiaismurot, McCormickin mausteet, Dolen ja Del Monten hedelmäsäilykkeet, Chiquitan banaanit, Mars-yhtymän Uncle Ben’s -tuotteet, eläintenruuat Pedigree, Cesar, Whiskas ja Sheba sekä suklaapatukoista Mars, Snickers, MilkyWay, Bounty ja Twix. Yhdysvaltalaisfirmojen tuotteita ovat myös Pringlesit ja Estrellat, O’boy-kaakao, Sunmaid-rusinat ja Old El Pason texmexpöperöt.

Limuista yhdysvaltalaisia ovat Hartwallin valmistamat Pepsicon tuotteet Pepsi, 7up ja Mountain Dew sekä Koffin valmistamat Coca-Cola Companyn tuotteet Coca-Cola, Sprite ja Fanta. Alkoholijuomista yhdysvaltalaisia ovat Budweiser-olut, Ernest & Julio Gallo- ja Paul Masson -viinit, Bacardi, Smirnoff sekä viskeistä Four Roses, Jack Daniels ja Jim Beam.

Kahvia ja teetä voi jenkkiboikotissa pitäytyen nauttia aika vapaasti, kunhan pyrkii välttämään Gevaliaa ja Maxwellin kahvia. Sen sijaan miltei kaikki Suomessa myytävät tupakkamerkit ovat Philip Morrisin ja R.J. Reynoldsin brändejä, esimerkiksi Marlboro, Camel, L&M, Chesterfield ja Lucky Strike.

Kokonaisista ravintolaketjuista yhdysvaltalaisia ovat McDonald’s ja Pizza Hut, luottokorttifirmoista Visa, MasterCard ja American Express

Ulkomaisesta viihde- ja elokuvateollisuudesta suurin osa on tavalla tai toisella kytköksissä yhdysvaltalaisiin mediajätteihin. Tähän kuuluvat kaikki Disney-tuotteet, SanomaWSOY:n Aku Ankasta lähtien. Suomen top 40 -listalla suurimpia yhdysvaltalaisia levy-yhtiöitä Warneria ja Universalia edustavat räppärit Eminem ja 50 Cent, Moloko, Laura Pausini, T.A.T.U. ja kotimaisista artisteista Maija Vilkkumaa, YUP ja Kwan.

Leluista yhdysvaltalaisia ovat Barbit, Matchbox-autot, My Little Ponyt, Fisher Pricet, Playskoolit ja kaikki Pokémon-tuotteet. Peleistä yhdysvaltalaisia ovat Monopoli, Scrabble ja Trivial Pursuit.

mainos

Peik Johansson, Susanna Kuparinen, Jari Tamminen

  • 9.9.2009