Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Maan tapa

Lukuaika: < 1 minuutti

Maan tapa

Kollektiivinen rangaistus satuttaa palestiinalaisyhteisöjä.

Kollektiivinen rangaistus satuttaa palestiinalaisyhteisöjä. Itsemurhaiskun jälkeen ei ole jäljellä tekijää, jota rangaista. On sureva ja selityksiä etsivä perhe ja salaperäiset aatetoverit. Ensimmäinen ryhmä on helppo löytää, jälkimmäistä tavallisesti ei.

Firyal Jaran perheen koti tuhottiin kahdesti rangaistuksena yhden perheenjäsenen rikoksesta. Kuluvan vuosikymmenen alkupuolella Israel kokeili asuintalojen tuhoamista terrorisminvastaisena taktiikkana. Armeija uskoi, että tieto omaan lähipiiriin kohdistuvasta rangaistuksesta voisi saada terroristikandidaatin harkitsemaan tekoaan uudelleen.

Armeijan hypoteesi osoittautui virheelliseksi ja se ilmoitti luopuvansa taktiikasta. Siihen mennessä lähes 700 taloa oli tuhottu. Joskus – kuten Jaran perheen tapauksessa – samaa perhettä rangaistiin useita kertoja.

Palestiinalaisten kodit eivät suinkaan ole vielä turvassa. Israelin puskutraktorit tekevät yhä yllätysvisiittejä palestiinalaisalueille. Joskus purkamista perustellaan vinkillä pommipajan toiminnasta tai etsityn rikollisen piilottelusta, joskus selityksenä on kaavoitusrikkomus. Laki ei vaadi ennakkovaroituksia.

Ilmiötä Jerusalemissa tutkineen Meir Margalitin mukaan talojen tuhoamisen myötä pyritään tuhoamaan myös palestiinalaisten identiteettiä.

”Kotitalolla on erityisen suuri merkitys palestiinalaisille. Pojat rakentavat naimisiin mennessään talonsa lähelle lapsuudenkotia säilyttäen näin sekä fyysisen läheisyyden että kokemuksen esi-isien maanomistuksen jatkuvuudesta”, Margalit kirjoittaa. ”Kotien tuhoaminen ja pakkolunastaminen on hyökkäys ihmisen minuutta ja identiteettiä vastaan.”

Geneven sopimus kieltää siviiliomaisuuden tuhoamisen, jos se ei ole välttämätöntä sotilasoperaation kannalta. Israelin mukaan sopimus ei päde palestiinalaisalueilla, koska alueet – toisin kuin itse Israel – eivät muodosta Geneven sopimukseen kuuluvaa valtiota.

Hanna Nikkanen