Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina Meksikonlahden öljykatastrofi, Fibet & valtion potkukelkka.

Meksikonlahden öljykatastrofi odotti tuloaan

Öljyjätti BP on uinut vuosia syvissä vesissä, mitä tulee ympäristöongelmiin ja ihmisoikeuskysymyksiin. Vuonna 2009 BP oli myös Viherpesijä-palkintoehdokas, koska yhtiö investoi Greenpeacen mukaan 20 miljardia dollaria fossiilisiin polttoaineisiin ja 1,5 miljardia uusiutuvaan energiaan. Pelkästään tammi-syyskuussa 2009 BP käytti yli 7,5 miljoonaa dollaria Yhdysvaltojen kongressin lobbaukseen kiertääkseen turvallisuusvaatimuksia. Massive Attackin Robert Del Naja viisasteli toukokuun blogissaan Meksikonlahden öljykatastrofista, että ”tiesi tämän tapahtuvan”. Massive Attackin keväällä ilmestyneen levyn kannessa on öljyssä kylpevä hahmo, jonka silmää koristaa BP:n logo.

massiveattack.com/blog/

_______________

Fibet will be tree

Katmandusta alun perin kotoisin oleva graafinen suunnittelija Tenzing Gaychey on tehnyt julisteen, jonka tarkoituksena on kiertää Kiinan viranomaisten sensurointiyritykset.

twitter.com/gyrad

_______________

Elämystä ilman mediaa

Metsähallitus sanoo tiedotteessaan, että eräkämppien vieraskirjat ovat vähän kuin ”wanhan ajan sosiaalista mediaa”. Kuitenkin vertailu facebookiin ontuu, koska ihmiset nauttivat erämaassa juuri siitä, mikä puuttuu. Asian kiteyttää belgialainen mies, joka kirjoitti vuonna 2003 vieraskirjaan Tuiskukurun varaustuvasta : ”Toinen ilta Lapin erämaassa, tämä on todellista erämaata, ei kännyköitä, nuotio, hiljaisuus… … Hieno elämys!”

julkaisut.metsa.fi/julkaisut/pdf/luo/a188.pdf

_______________

Valtion potkuohjelma

Valtion tuottavuusohjelman päätarkoitus on tosiasiassa ollut vuodesta 2005 alkaen vähentää henkilöstöä eikä parantaa tuottavuutta, jyrähtää Valtiontalouden tarkastusvirasto. Tuottavuusohjelmassa on potkittu henkilöstö pihalle jo etukäteen: työikäisen väestön määrä alkaa vähentyä vasta vuonna 2010. Julkisten menojen vähentämisessä potkuilla on vain pieni osuus. Laskennallinen säästö tulee olemaan noin 1,5 prosenttia valtion budjetista, mutta se ei realisoidu täysimääräisesti, koska 40–75 prosenttia säästöistä jää hallinnonalojen käyttöön.

www.vtv.fi

_______________

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 2.6.2010