Maailma & me

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Sofi Oksanen puhuttaa maailmalla ja muita uutisia.

Erilainen Sofi

Suomessa hehkutettu Sofi Oksasen Puhdistus-kirja ei saa jakamatonta kiitosta virolaiselta kirjailijalta Jaan Kaplinskilta, joka sanoo sen olevan käänteinen versio Kaplinskin lapsuuden ajan stalinistisista oppikirjoista. Hyvikset ja pahikset ovat vain vaihtaneet paikkaan. ”Elämämme Neuvostoliitossa ei ollut kauhutarinaa”, Viron Kaplinski toteaa blogissaan.

jaankaplinski.blogspot.com/2010/08/sofi-oksanen-and-stalin-award.html

_______________

Arjessa me kaikki tarvitsemme tukea

Sosiaalietuuksien saajia suomitaan siitä, että he käyttävät lainturvaamia tukia hyväkseen. Kyllä sitä rikkaatkin: likimain 300 000 euron maataloustuet vuosittain keräävä Björn Wahlroos lupaa kerätä tuet hamaan loppuun asti: ”En pidä maataloustukijärjestelmää nykyisellään oikeana, mutta niin kauan kuin järjestelmä on olemassa, niin aion nostaa tukea kuten muutkin eurooppalaiset viljelijät”, Wahlroos kertoi 26.8. Helsingin Sanomille.

_______________

Ei mene pieleen

Energiateollisuuden sähkötuotannon asiantuntija Lauri Muranen ehdottelee ydinvoimateollisuuden blogissa mökin hankkimista Tšernobylistä. ”Ainoastaan sienien, marjojen, riistan ja alueella tuotetun maidon nauttimista kehotetaan välttämään. Toisin sanoen paikallisen leivän syöminen ei ole vaarallista.” Jotta Murasen ydinihailu olisi lajityypillisesti täydellinen, löytyy sieltä eppunormaalimainen harrisburgismi: ”Nykyiset ydinvoimalaitokset on rakennettu niin, että Murphyn lain toteutuessa (eli kaiken mahdollisen mennessä perseelleen), Tšernobylin kaltaista onnettomuutta ei voi tapahtua.”

www.ydinreaktioita.fi

_______________

Unelmat kaikki, tuhkana ilmaan

Kaikki eivät voi syntyä Suomeen. Lukemattomat voittamattomat lotto- ja arpajaiskupongit rypistyvät viikoittain paperinkierrätykseen. Yhdysvaltalaistaiteilijat Lauren Was ja Adam Eckston kierrättivät arvottomia kuponkeja unelmia kuvastavaksi taiteeksi. Ghost of a Dream -näyttelyssä lappuihin sisältyvät toiveet saivat muotoja, joita voittorahat olisivat mahdollistaneet ja käytettyjen kuponkien nimellisarvo on mahdollisimman lähellä kunkin unelman hintaa. Esimerkiksi 39 000 dollarin kupongit muovautuivat Hummer H3 -maastoautoksi.

www.ghostofadream.com

_______________

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 13.9.2010