Lisäreseptejä

Vain verkossa täytettyjen pitaleipien ja niiden täytteiden ohjeet.

Täytetyt pitaleivät

Pitaleipä

5 dl vettä (37 asteista)

1/2 pkt hiivaa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl suolaa

800–900 g vehnäjauhoja

1 lakana

1 peitto tai huopa

Laita hiiva kulhoon ja lisää haaleaa vettä. Sekoita öljy, suola ja jauhot vähitellen joukkoon. Kun taikina on raskas alusta lopuksi kädellä. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna taikinan nousta 20 minuuttia. Tarkista ettei huoneessa ole vetoa. Levitä lakana keittiönpöydälle. Muodosta taikinasta 11 pullan kokoista palloa ja kauli pienen pizzan laajuisiksi ympyröiksi (paksuus noin 1/2 senttiä). Kääri ne lakanaan ja peittele peitolla. Anna kohota noin kolme tuntia. Paista leipiä parisen minuuttia per puoli 300 asteisen uunin yläosassa. Parhaan tuloksen saa kannellisella sisägrillillä. Muista puhdistaa grilli huolellisesti. Valmiit leivät kääritään pyyheliinaan.

Täytteet

Hummus

4 dl kikherneitä, yön yli liotettuja

200–300 g tahini-seesamitahnaa

2 dl tuoretta sitruunamehua

1/2-1 dl kylmää vettä

1–2 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä, murskattuja (valinnainen)

Keitä kikherneitä kunnes ne ovat pehmeitä ja survo tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Lisää vähitellen tahini, suola, sitruunamehu ja lopuksi vesi. Murskattu valkosipuli kannattaa lisätä vain siihen määrään hummusta, joka on tarkoitus syödä heti. Ylijäävä hummustahna säilyy näin pidempään maukkaana.

Falafel

3 dl kikherneitä, yön yli liotettuja

1 tl suolaa

1/2 tl ruokasoodaa

3 rkl kylmää vettä

1 rkl tuoretta sitruunamehua

2 rkl kuminaa

1 rkl seitsemän mausteen sekoitusta (löytää etnoruokakaupoista)

1 1/2 dl tuoretta persiljaa

1 sipuli, lohkoiksi leikattu

Jauha kikherneet lihamyllyllä vuorotellen sipulin ja persiljan kanssa. Laita tahna kulhoon ja lisää suolaa, mausteet, vesi, sitruunamehu ja lopuksi ruokasooda. Muotoile palloiksi ja uppopaista öljyssä kunnes pallot ruskistuvat (pari minuuttia).

Tahine / Bagdunzia falafelkastike

2 dl hienoksi silputtua persiljaa

1 dl tuoretta sitruunamehua

2 dl tahini-seesamitahnaa

1/2 dl vettä

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

Pese ja hakkaa persilja. Sekoita tahinitahna, sitruunamehu ja vesi tehosekoittimessa. Lisää persilja ja murskattu valkosipuli.

Salaatti

1 punainen paprika, 1 kurkku ja 2 tomaattia, kuutioiksi leikattuina sekä nippu persiljaa ja kevätsipulia hienoksi hakattuna.

Maustettu sipuli

Leikkaa yksi iso sipuli viipaleiksi ja lisää 1 tl sumakkia (löytyy etnoruokakaupoista) ja vähän suolaa. Maku korostuu jos mausteet saavat imeytyä sipuliin yön yli.

Voima

Kommentoi Facebookissa
Seurakuntavaalit 2018
Helsinki liikkuu