Kuurojen keskustelu

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuurojen keskustelu

Toisinajattelija: Liike muuttui fanaattiseksi ja painostuskeinona se katkaisi maita yhdistävän sillan useiksi kuukausiksi puolustaakseen elämää ja ehkäistäkseen kolmisilmäisten kalojen ja radioaktiivisten lasten syntymän.

Argentiinalaisille on uskoteltu, että he ovat maailman rikkaimman maan älykkäintä kansaa ja parhaita jalkapalloilijoita. Maan hallitukset ovat luvanneet heille tuotannon vallankumouksia, dollareissa maksettuja palkkoja, avaruusraketteja… Väki on uskonut moniin valheisiin ja todellisuus on ollut niin kovaa, että tänä päivänä kaikkea epäillään.

Argentiinan naapurimaan Uruguayn talous ei ole vieläkään toipunut tuhosta, jonka polyesterin keksiminen aiheutti maan nahan ja villan viennille. Vanhasta mallihyvinvointiyhteiskunnasta tuli maa, joka ei kykene tarjoamaan työtä nuorisolleen. Lopulta se päätti teollistaa metsävaransa ja hyväksyi kahden suuren sellutehtaan rakentamisen. Näistä Uruguay-joen rannalle Argentiinan rannikkoa vastapäätä rakennettavista tehtaista toinen on suomalainen.

Naapurit Argentiinassa alkoivat välittömästi vastustaa projektia väittäen, että heidän pikkuveljensä saastuttaa koko alueen vesistöt ja ilman. Hallitus lisäsi pökköä protestin pesään, sillä ulkoinen vihollinen auttaa peittämään sisäiset ongelmat. Liike muuttui fanaattiseksi ja painostuskeinona se katkaisi maita yhdistävän sillan useiksi kuukausiksi puolustaakseen elämää ja ehkäistäkseen kolmisilmäisten kalojen ja radioaktiivisten lasten syntymän.

Harvat vaivautuivat ottamaan selvää, että pinta-alaltaan hieman Uruguayta suurempi Suomi on yksi maailman suurimpia selluntuottajia ja että sen lapsikuolleisuus on maailman alhaisin. Keskellä tiedon vuosisataa lähes kaikki ovat mieluummin tietämättömiä ja sokeasti vastarinnassa. Teollisuuden edustajatkaan eivät ottaneet huomioon, että Uruguay-joki on aina ollut alueen elämän ja identiteetin perusta. Jos joku halusi keskustella teknologiasta ja ympäristöstä, tutkia asiaa tai etsiä ratkaisua, kiihkoilijat vaiensivat hänet huutamalla.

Nyt kun alueen kaksi, uutta vasemmistoa edustavaa hallitusta kiusaavat kansainvälisiä tuomioistuimia määritelläkseen onko kaikkia kahdenvälisiä sopimuksia noudatettu Yhdysvallat käyttää tilaisuutta hyväkseen ja korostaa Latinalaisen Amerikan Mercosur-sisämarkkinajärjestelmän heikkoutta. Samalla se pyrkii toteuttamaan vanhan unelmansa Washingtonista ohjatusta yleisamerikkalaisesta vapaakauppa-alueesta.

Kirjoittaja on yli 20 vuotta Suomessa asunut argentiinalainen taloustieteilijä, jonka isovanhemmat ovat uruguaylaisia. Kääntäjänä hän on edistänyt konfliktin osapuolten välistä ymmärrystä.

Jaime Potenze

  • 9.9.2009