Kunnioitusta & työtä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kunnioitusta & työtä

Tunisiassa halutaan muuttaa maan työkulttuuri.

Joulukuussa 2010 Muhammed Bouazizi sytytti itsensä tuleen keskusvaltaa edustavan paikallishallintorakennuksen edessä. Poliisi oli nöyryyttänyt nuorta miestä, joka yritti ansaita hedelmiä myymällä sen jälkeen, kun hän oli epäonnistunut työnetsinnässä yliopisto-opintojen jälkeen. Itsemurha oli lähtölaukaus vallankumoukselle.

Ranskalaisen tutkijan Dominique Moisin mielestä arabiterrorismin tärkeimpiä selityksiä on se, että miljoonat arabit tietävät, että heillä ei ole mitään sanomista maailman asioissa.

Nyt kapinaan nousevat arabit eivät etsi syyllisiä lännestä, Israelista eivätkä siirtomaahistoriasta. Nuoret ovat tunteneet vain omat hallitsijansa. Juuri nämä ovat vastuussa siitä, että miljoonilla arabeilla ei ole kunnollista työtä.

Mutta vallankumous ei syntynyt tyhjästä, sen takana oli ihmisoikeusaktivistien ja ay-liikkeen vuosien työ.

”Tiukassa poliisivaltiossa politiikka oli puhtaasti presidentin ja hänen tukijoukkonsa yksinoikeus”, Tunisian ihmisoikeusliiton varapuheenjohtaja Slaheddin Jourchi kertoo.

”Tärkeä osa Tunisian oppositiosta oli joutunut maanpakoon tai vankilaan, mutta ihmisoikeusjärjestöt pitivät yllä jonkinlaista toimintaa vainosta huolimatta.”
Koska Tunisiassa ei ollut mahdollisuutta kokoontua tai kommunikoida, maasta puuttuu kokenut oppositio, jolla olisi selkeä ohjelma.

”Tunisian työntekijöiden keskusliitto (UGTT) aikoo huolehtia siitä, että Tunisia toteuttaa yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja ihmisarvon kunnioittamiseen liittyvät vallankumousliikkeen vaatimukset”, ay-liiton johtoon kuuluva Mohammed Shimi lupaa.

Uuden Tunisian tavoitteena on kansalaisuuteen ja oikeuksiin perustuva yhteiskunta, jossa työntekijöillä on samat oikeudet kuin Välimeren pohjoisrannan työntekijöillä. Shim uskoo, että Tunisiaan sijoittavat yrittäjät tajuavat, että demokraattinen maa on myös vakaa maa.

”Tunisia ei ole niin köyhä kuin Bangladesh, eivätkä yrittäjät tule tänne vain halpaa työvoimaa etsimään”, Mohammed Shimi uskoo. Tunisiassa on paljon enemmän ammattitaitoisia, työntekoon tottuneita työntekijöitä kuin niissä arabimaissa, joiden öljytulot ovat sallineet etuoikeutetun osan väestöstä elää valtion kustannuksella.

”Koska meillä on aktiivinen ay-liike ja kansalaisyhteiskunta sekä koulutettu nuoriso, meillä on mahdollisuudet luoda tänne oikea demokratia, joka on lähempänä Pohjois-Eurooppaa kuin Berlusconin Italiaa tai Gaddafin Libyaa.

Eurooppalaisille Tunisia on ollut lähinnä rantalomakohde. Mohammed Shimin mielestä viime vuosien raskaat talouskriisit ovat osoittaneet, että villi kapitalismi on tuhoisaa sekä ihmisille että luonnolle.

”Toivottavasti eurooppalaiset ovat havainneet, että tarvitsemme samassa tahdissa kulkevaa kehitystä. Nyt päättyvää kautta on leimannut siirtomaavallan mieleen palauttavat suhteet.”

”Juuri se on johtanut villiin muuttoliikkeeseen, terrorismiin ja kaikenlaisiin väärinkäytöksiin. Uusliberalismin vaihe on ohi.”

Liisa Liimatainen

  • 29.3.2011