Kotiruokaa Quebecistä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kotiruokaa Quebecistä

Aiomme valmistaa ruokaa, jota englanniksi kutsutaan nimellä Shepherd’s pie, paimenpiirakka, ja ranskaksi Patisse Chinois, kiinalainen piirakka.

Shane McKenzie esittelee ylpeänä uusia suksiaan – ensimmäisiä omistamiaan: “Olin kuin pieni lapsi tullessani kotiin suksien kanssa. Olin kerrassaan riehakas odottaessani seikkailua ulkona jäällä, halusin nukkuakin monot jalassa.”

Quebecistä tulleelle kanadalaiselle ei ole tuottanut vaikeuksia sopeutua suomalaiseen talveen. Shane on aina pitänyt talviurheilulajeista. Hän pelasi jääkiekkoa nappulaliigassa isänsä toimiessa joukkueen lääkärinä. Hän on 25 vuoden aikana työskennellyt ammattimuusikkona ja samanaikaisesti musiikinopettajana. Shanen instrumentti on kontrabasso, eniten hän on soittanut jazzia.

Shane MacKenzie muutti elokuussa Suomeen, ja marraskuussa hän meni naimisiin Kirsi Needelmanin kanssa, jonka oli tavannut keikalla Madridissa. Suomessa Shane on työskennellyt etupäässä englanninopettajana, vaikka hänen ensimmäinen äidinkielensä on ranska. Hän myös soittaa Grupo Global -nimisessä jazzbändissä.

Shanen perheellä on sekalainen tausta. Isänisä MacKenzie on kotoisin Montserratin saarelta Jamaikalta, missä skottilaiset sukunimet eivät ole lainkaan harvinaisia paikallisväestön keskuudessa, nimiä lainattiin sokeriplantaaseilla työskenteleviltä briteiltä. Shanen isänäiti oli kotoisin Alabamasta USA:sta. Perhe oli mielenkiintoinen yhdistelmä mielipiteitä mustien kulttuurista – kultivoidun herrasmiehen englantilaisuudesta inspiroitunut katsantokanta yhdistyi slaavijälkeläisten näkemykseen mustien asemasta yhteiskunnassa. Isänisä sai luvan emigroitua Kanadaan, oikeus annettiin niille jotka olivat palvelleet Englannin armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa. Uudessa kotimaassaan hän työskenteli kokkina rautateillä.

Shane oppi ruoanlaittotaidon isänisältään ja isänäidiltään. Hänen kasvuvuosinaan he asuivat kaikki yhdessä suurperheenä. “Minusta on mukava valmistaa lähinnä comfort cooking -tyyppistä ruokaa, hyvää kotiruokaa, joka lämmittää kun palaa kotiin kylmänä talvipäivänä. Se on ruokaa, jolla on miellyttävä vaikutus koko persoonaan. Eikä aterian jälkeen tarvitse tuntea itseään nälkäiseksi.”

Aiomme valmistaa ruokaa, jota englanniksi kutsutaan nimellä Shepherd’s pie, paimenpiirakka, ja ranskaksi Patisse Chinois, kiinalainen piirakka. Kukaan ei osaa selittää ranskalaisen nimen alkuperää. ”Ehkä chinois muistuttaa foneettisesti shepherdiä”, veikkaa Shane. Piirakan keskeiset valmistusaineet ovat peruna, maissi ja liha, jonka Shane korvaa munakoisolla. Ruokalajista on olemassa lukemattomia eri versioita, joka perheellä omansa.

Quebeciläisalueella, jonne maahanmuuttajat saapuivat, kasvoi perunaa ja maissia, ja siksi niillä on erikoisasema perinteisessä keittiössä. Kesällä järjestetään grillijuhlia, corn roasts, joissa syödään grillattuja maissitähkiä, ehkä salaatin kera. Muita perinteisiä ruokalajeja ovat monenlaiset lihapiirakat kuten tuortiére tai riistasta valmistettu sixpaille.

Kirsi tarjoaa meille perisuomalaisen jälkiruoan – puolukkarahkapiiraan. Shane tuli jo syksyllä tuntemaan Kirsin intohimon marjastamiseen ja sienijahtiin Sipoon metsissä. Shane ottaa esiin kontrabasson ja esittää sattumanvaraisesti valitsemansa soolon jazzklassikosta ”If I should loose you”. Kotimaastaan hän kaipaa rentoa yhdessäoloa kotosalla: “Suomessa kaikilla tuntuu olevan aina kiire. Kalenterit ovat täynnä viikkoja etukäteen!”

Mutta tänä iltana otamme rennosti, eikö niin? No jaa, ennen kuin ilta on lopuillaan Shane on jo tarttunut suksiinsa ja alkaa voidella niitä huomista hiihtoseikkailua varten. Ja se on totisesti rentouttavaa!

RESEPTI

Patisse Chinois, vihannespiirakka

(4–8 hengelle)

2 kg perunoita

3 tl suolaa

2–3 tl vastajauhettua mustapippuria

12 valkosipulinkynttä

20 pientä sipulia

4 rkl margariinia tai öljyä

3 limettiä

mainos

1 1/2–2 munakoisoa (vaihtoehtoisesti kesäkurpitsaa)

4 tölkkiä maissia (nettopaino 400 g)

1–2 dl soijamaitoa tai appelsiinimehua

Kuori, paloittele ja keitä perunat ja survo ne sitten soijamaidon tai appelsiinimehun kanssa. Lisää kahden limetin mehu ja suolaa maun mukaan. Viipaloi sipuli sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista margariinissa tai öljyssä miedolla lämmöllä pehmeiksi ja ruskeiksi. Viipaloi munakoiso 2 sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista puolipehmeiksi, lisää suolaa ja pippuria. Voitele suuren uunivuoan pohja rasvalla ja asettele vuokaan ensin kerros perunasurvosta, sitten valkosipulia, sipulia, munakoisoa, maissia ja viimeiseksi vielä kerros perunasurvosta. Paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Ruskista kuorta vielä 5 minuuttia. Tarjoile vihersalaatin tai espanjalaisen salaatin kanssa (viipaloituja tomaatteja, vihreää paprikaa ja sipulia).

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009