Kirjoittanut susanna kuparinen

Kohti vallatonta virkaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kohti vallatonta virkaa

Tällä hetkellä presidenttiehdokkuutensa on Pekka Haaviston lisäksi vahvistanut Sauli Niinistö (kok), joka tunnetaan presidentin valtaoikeuksien puolustajana. Haavisto ottaa eri linjan.

”Kuinka moni teistä läsnäolijoista on saanut laulaa Pekan kanssa ravintolassa? Muistatko Pekka, meitä oli kolme, Genevessä”, oikeushammaslääkäri Helena Ranta muisteli Helsingin Bio Rexissä 8. kesäkuuta Pekka Haaviston (vihr.) presidentinvaalikampanjan virallisessa avajaistilaisuudessa.

Kolmas laulaja oli Martti Ahtisaari, joka viritti ravintolassa laulun Sä kasvoit neito kaunoinen.

Helena Ranta on Haaviston tukijoukoksi kootun kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja. Valtuuskunta vilisee kansalaisjärjestöihmisiä ja kulttuuri- ja businessväkeä. Taustalla vaikuttaa spin doctor Jussi Lähdekin, jonka on kuultu julistavan tamperelaisessa baaripöydässä, että Haavistosta tehdään presidentti. Jussi Lähde oli Martti Ahtisaaren menestyksekkään vaalikampanjan kampanjapäällikkö vuoden 1994 vaaleissa.

Puolue-eliitti kaikissa suurissa puolueissa haluaa kaventaa presidentin valtaoikeuksia. Parlamentarismin puolesta liputtavat tahot haluavat kasata vallan pääministerille ja hallitukselle.

Tällä hetkellä presidenttiehdokkuutensa on Haaviston lisäksi vahvistanut Sauli Niinistö (kok), joka tunnetaan presidentin valtaoikeuksien puolustajana. Haavisto ottaa eri linjan.

”Valtaoikeuksiltaan vahvan presidentin paluuta vaaditaan. Olen asiasta toista mieltä. Uskon parlamentarismiin.”

Parlamentarismi ei silti Haaviston mielestä ole silkkaa auvoa.

”Hallitukset ovat alkaneet näyttää harmailta toimitusministeriöiltä. Valtioneuvoston jäsenet evät ole käyneet avointa julkista keskustelua”, Haavisto moittii.

Haavisto näkee presidentin neuvottelijana ja kansainvälisenä diplomaattina, joka kiertää viemässä Suomen viestiä maailmalla, kansalaisten antamalla vahvalla mandaatilla.

”Tulevat presidentinvaalit ovat Suomen suurin tulevaisuuskeskustelu. Suomalaiset haluavat äänestää suorissa presidentinvaaleissa. Ne ovat Suomen suosituimmat vaalit.”

Haavisto uskoo vankasti mahdollisuuksiinsa päästä toiselle kierrokselle.

”Presidentinvaalien suurin yllätys olisi se, että siellä ei tapahtuisi yllätystä.”

_______________

Kolme kysymystä demokratiasta

1. Kannatat sitä, että presidentti on eräänlainen PR-henkilö. Etkö pelkää, että vaalien suosio romahtaa jos presidentin valtaoikeudet viedään?

Pekka Haavisto: ”En usko, että valtaoikeuksien kaventuminen vaikuttaa. Presidentti on edelleen aktiivinen ulkopoliittinen toimija.

2. Toukokuussa kirjoitit blogiisi Osama bin Ladenin salamurhan jälkeisenä päivänä, että ”bin Ladenin lopusta voivat olla iloisia kaikki, joille rauha ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä.” Viimeksi tänään puhuit Suomen ja presidentin roolista kansainvälisenä rauhansovittelijana. Puhuit myös eurooppalaisista arvoista, kuten oikeusvaltiosta ja ihmisoikeuksista. Onko salamurha eurooppalainen arvo?

Pekka Haavisto: ”Osama oli rikollinen.”

3. Eivätkö rikolliset ansaitse oikeudenkäyntiä? Esimerkiksi Martti Ahtisaari otti salamurhaan kriittisemmän kannan. Sen pelätään lietsovan terrorismia. Vieraan valtion alueelle tunkeutuminen ja murha ilman oikeudenkäyntiä ei anna hyvää kuvaa länsimaisesta oikeuskäytännöstä.

mainos

Pekka Haavisto: ”En hyväksy kuolemanrangaistusta. En kannattanut Osaman murhaamista vaan kirjoitin, että oli hyvä, että hänen toimintansa nyt päättyy.”

_______________

Susanna Kuparinen