Kirjoittanut Hannele Huhtala

Kansanmurhan lyhyt oppimäärä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kansanmurhan lyhyt oppimäärä

Arvostelussa Leah Chishugin kirja Pitkä matka paratiisiin.

Ruandalainen Leah Chishugi oli 17-vuotias olutmerkin malli ja pienen lapsen äiti, kun Ruandan sisällissota syttyi vuonna 1994. Hän eli suojattua elämää Zairessa, jonne hänen perheensä oli muuttanut Leahin ollessa 2-vuotias. Chishugin elämää ennen sotaa oli järkyttänyt lähinnä teiniraskaus. ”Pääni oli täynnä joutavia ajatuksia”, hän kirjoittaa.

Vaikka kirja on tositarina – eikä edes kovin harvinainen, käydäänhän sotaa tälläkin hetkellä ympäri maailmaa – se on järkyttävä. Väkivallasta ei haluaisi lukea. Kirjaa ei voi suositella herkille. Chishugin tarina on kuitenkin myös äärimmäisen koskettava. Se on tarkka kuvaus siitä, miltä sisällissota näyttää ja tuntuu.

Kirjan lisäksi Chishugi on tehnyt muutenkin työtä Ruandan eteen. Hän on perustanut järjestön nimeltä Everything is a Benefit auttamaan itäisen Kongon naisia ja lapsia, jotka kärsivät yhä Ruandan sisällissodan seurauksista. Hän kuvaa, kuinka vielä vuonna 2009 kapinalliset raiskaavat alueen naisia ja tyttöjä, YK:n rauhanturvaoperaatiosta huolimatta.

Leah Chishugin elämäntarinasta voi maaliskuussa kuulla suoraan häneltä itseltään. Jyrki Saarikoski haastattelee Chishugia 3. maaliskuuta Helsingin Akateemisen kirjakaupan juhlatilassa kello 17–19.

Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin. Like 2011. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala