Jokerimatkalla kanarialle

Lukuaika: 2 minuuttia

Jokerimatkalla kanarialle

Muutaman sadan metrin päässä viimeisiä tax-freeostoksiaan tekevistä lomamatkalaisista, karkotuspäätöstä odottaa jatkuvasti yli 500 ihmistä.

Mercy on 25 ja kotoisin Nigeriasta. Kun hän 14 kuukautta sitten lähti pitkälle matkalle kohti pohjoista, hän ei tiennyt määränpäästään muuta kuin sen, että hän halusi Eurooppaan. Marokon pääkaupungin Rabatin slummissa hän maksoi 450 dollaria miehelle, joka lupasi viedä hänet Espanjaan. Kotikaupunkinsa vihannestorilla hän olisi saanut tehdä töitä useamman vuoden tienatakseen tuollaisen summan rahaa.

Kuukautta myöhemmin hän vietti monta päivää teltassa hiekkamyrskyssä Saharassa. Pari viikkoa myöhemmin hän oksenteli koko yön ja rukoili apua Jumalalta uppoamaisillaan olevassa pienessä moottoriveneessä myrskyävällä Atlantilla yhdessä 19 muun länsiafrikkalaisen sekä venettä ohjaavan nuoren marokkolaisen kanssa. Kaksi päivää myöhemmin Puerto del Rosarion sairaalassa Fuerteventurassa Espanjan Kanariansaarilla hän synnytti pojan, esikoisensa, jolle hän päätti antaa nimeksi Blessed, Siunattu.

Koska vauva syntyi Espanjan maaperällä, Mercy saa pysyvän oleskeluluvan ja pojasta voi halutessaan tulla Espanjan kansalainen.

Gibraltarinsalmessa EU:n rajavalvontamääräysten vuoksi tehostetun merivartioinnin takia yhä useammat Afrikasta Eurooppaan pyrkivät laittomat siirtolaiset päätyvät nykyään Manner-Espanjan sijasta Kanariansaarille. Vain harva saa ikinä oleskeluluvan.

”Jos he onkivat sinut vedestä, saat heti paperit ja sinut viedään Las Palmasiin. Mutta jos he ottavat sinut kiinni maissa, he vievät sinut Fuerteventuran lentokentän säilöönottokeskukseen”, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin haastattelema Norsunluurannikolta kotoisin oleva mies.

Las Palmasissa laittomat maahanmuuttajat saavat yrittää tulla toimeen omillaan ja parhaansa mukaan välttää kontaktia oleskelulupaa tiedustelevien poliisien kanssa. Fuerteventuran lentokentälle joutuvat sullotaan 40 päiväksi vanhan terminaalirakennuksen saapuvan matkatavaran vastaanottohalliin, joka on kooltaan 20 metriä kanttiinsa.

Human Rights Watchin mukaan vanhassa matkatavarahallissa, muutaman sadan metrin päässä viimeisiä tax-freeostoksiaan tekevistä lomamatkalaisista, karkotuspäätöstä odottaa jatkuvasti yli 500 ihmistä. He eivät pääse lainkaan ulos raittiiseen ilmaan vaan viettävät vuorokaudet ympäri tuossa hallissa, jossa vanha matkatavarahihna on yhä paikallaan. He eivät pääse tapaamaan asianajajaa. Paikalliset viranomaiset eivät ymmärrä englantia tai ranskaa. 500 ihmisen käytössä on kolme suihkua ja neljä vessaa.

Säilöön otetut marokkolaiset palautetaan lopulta Marokkoon, ja mustan Afrikan maista tulleet lennätetään yleensä Nigeriaan. 33-vuotias gambialaismies Jonathan pääsi 40 päivän päästä vapaalle jalalle ja meni Las Palmasiin tapaamaan asianajajaa. Jonathan halusi hakea turvapaikkaa, mutta asianajaja ei voinut auttaa, sillä Espanjan turvapaikkalain mukaan turvapaikkaa on haettava 30 päivän sisällä maahantulosta. Kyseinen säännös on Geneven pakolaissopimuksen vastainen.

Human Rights Watch: The other face of Canary Islands. Rights violations against migrants & asylum seekers. http://hrw.org/reports/2002/spain

Peik Johansson

  • 9.9.2009