Ilmastonystävä syö terveellisesti

Lukuaika: 2 minuuttia

Ilmastonystävä syö terveellisesti

Kuskusin voi korvata ohralla.

Syömällä terveellisesti syö myös ilmastoystävällisesti. Virallisia ravintosuosituksia havainnollistava lautasmalli on käypä ohje myös ilmastonystävälle. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljäsosa perunalla, pastalla tai riisillä, viimeinen neljäsosa proteiininlähteillä. Lautasen viereen otetaan pala täysjyväleipää.

MTT:n tutkimuksen mukaan ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio tuottaa 16 prosenttia vähemmän ilmastopäästöjä kuin keskiverto suomalaisen sekasyöjän ruokavalio.

Lihankulutus kuitenkin kasvaa Suomessa ja globaalisti terveys- ja ilmastohaitoista huolimatta. Vuosisadan alusta 1960-luvulle saakka suomalainen söi keskimäärin 35 kiloa lihaa vuodessa. Nykyään syömme yli kaksinkertaisen määrän, noin 77 kiloa.

lmastonmuutoksen kannalta kestävä taso olisi noin 25 kiloa vuodessa eli alle puoli kiloa lihaa viikossa jokaiselle maapallon asukkaalle. Se tarkoittaa kahta makkaraa, yhtä kananpalaa ja pientä porsaankyljystä viikossa.

Ilmastonystävä vaihtelee kasviksia lautasellaan kauden mukaan, käyttää erilaisia täysjyväviljoja, perunaa ja juureksia sekä suosii papuja, linssejä, herneitä ja kotimaisia villikaloja.

Kasvisruokaa kuulee joskus soimattavan puutteelliseksi. Monipuolinen kasvispainotteinen ruoka sisältää kuitenkin kaikkia niitä vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, joita tarvitsemme hyvän terveyden rakennusaineeksi.

Ruoka-aineiden hiilijalanjäljet ilmaistaan yleensä yhtä kilogrammaa kohden. Käytännössä huomiota täytyy kiinnittää myös ruoasta saataviin ravintoaineisiin ja energiamäärään.

Suomalaisen elintarviketuotannon luonnonvarakulutusta arvioineessa tutkimuksessa etsittiin ravintoarvojen ja ekotehokkuuden parasta yhdistelmää. Se löytyi neljästä raaka-aineesta: kotimaisista marjoista, perunasta, soijasta ja leivästä.

Ohra-kanelisalaatti

neljälle

Tämä ohrasalaatti on inspiroitunut marokkolaisista kuskusruoista. Voit käyttää rusinoiden sijasta muitakin kuivattuja hedelmiä kuten silputtuja taateleita, viikunoita tai aprikooseja. Luomusitruuna on ehdottomasti paremman makuista kuin tavallinen.

4 dl kokonaisia ohrasuurimoita

1 pieni kesäkurpitsa

1 punasipuli

4 valkosipulin kynttä

1 parsakaalin varsi

1 dl rusinoita

3 rkl kanelia

1 sitruuna

mainos

1 dl silputtua tuoretta persiljaa

1 rkl oliiviöljyä

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

1. Laita vesi kiehumaan ja mausta se kahdella teelusikallisella suolaa ja kahdella rikotulla valkosipulin kynnellä. Huuhdo ohra siivilässä kylmällä vedellä ja keitä lähes kypsäksi eli noin 30–35 minuuttia. Ohra saa jäädä hieman al denteksi. Huuhtele hyvin kylmän veden alla siivilässä ja valuta.

2. Kuutioi kesäkurpitsa ja suikaloi sipuli. Kuori parsakaalin varsi ja leikkaa poikittain ohuiksi viipaleiksi. Jos et ole jo syönyt parsakaalin nuppuosaa etukäteen, höyrytä ja syö öljyn, suolan ja pippurin kera välipalaksi.

3. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota yksi ruokalusikallinen kanelia ja kaksi hieman murskattua valkosipulin kynttä. Lisää kesäkurpitsa ja parsakaali. Paista kunnes kesäkurpitsa on kypsää mutta salaattiin sopivan rapsakkaa. Lisää punasipuli ja rusinat ja anna pehmitä vain hetki. Lisää puoli teelusikallista suolaa.

4. Kaada jäähtynyt ohra takaisin kattilaan, lisää kaksi ruokalusikallista kanelia, sitruunan mehu, ripaus raastettua sitruunankuorta, tuoretta persiljasilppua ja mustapippuria. Jätä osa persiljasilpusta koristeluun.

5. Kääntele ohran joukkoon kesäkurpitsapaistos, lisää maun mukaan suolaa ja siirrä tarjoiluastiaan. Koristele silputulla persiljalla.

Raaka-aineiden hiilijalanjälki: 1,22 kg CO2e/kg; Valmistuksen hiilijalanjälki: 0,12 kg CO2e/kg; Yhden annoksen jalanjälki on 0,34 kg CO2e/kg.

Tuuli Kaskisen, Outi Kuittisen, Saija-Riitta Sadeojan & Anna Talasniemen Kausiruokaa herkuttelijoille & ilmastonystäville -keittokirja ilmestyy huhtikuussa Teokselta.

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi

  • 29.3.2011