Ideologista avantouintia

Lukuaika: 2 minuuttia

Ideologista avantouintia

Rahan voima: Yhdysvaltalainen terveydenhuoltomalli ei saisi Suomessa kannatusta.

JOS SUOMEN TERVEYDENHUOLLON ammattilaisilta kysyttäisiin, haluaisivatko he vaihtaa nykyisen terveydenhoitojärjestelmän yhdysvaltalaiseen malliin, vastaus olisi: ei missään nimessä.

Se on ensinnäkin älyttömän kallis. Vuonna 2002 jenkkiversio maksoi 5 274 dollaria henkilöltä, rajan takana Kanadassa vastaava hinta oli 2 222 dollaria, se vastaa tyypillisen teollisuusvaltion tasoa. Suomessa rahaa kulutettiin 1 852 dollaria henkeä kohti.

On outoa, ettei Maailman kauppajärjestö WTO ole tuominnut Yhdysvaltojen terveydenhoitojärjestelmää kilpailun esteeksi, sillä sen osuus maan bruttokansantuotteesta on aivan omalla tasollaan maailmassa.

KALLEUDESTAAN HUOLIMATTA USA:n malli tuottaa surkeita tuloksia.

USA:ssa eliniänodote on kolmisen vuotta jäljessä teollisuusmaiden keskiarvosta ja lapsikuolleisuus korkeampi kuin muissa teollistuneissa maissa. Viime vuosina työikäinen väestö on kiihtyvässä määrin pudonnut pois vakuutusperustaisen terveydenhuollon piiristä, koska he eivät ole kyenneet maksamaan nousevia kustannuksia. Tai sitten työnantaja on yksinkertaisesti todennut, että sillä ei ole varaa maksaa sovittuja terveyspalveluja. Tämä tuntuu olevan etenkin yhdysvaltalaisen autoteollisuuden keino vähentää kustannuksia.

Yli puolet henkilökohtaisista konkursseista johtuu siitä, etteivät ihmiset pysty maksamaan sairastumisen aiheuttamia laskuja.

Lääkäreitä Yhdysvalloissa sentään on runsaasti, lähes kaksi kertaa enemmän asukasta kohti kuin Suomessa. Kyse onkin ehkä siitä, keitä he hoitavat.

Jos haluaa terveydenhuoltoon vanhaa neuvostobyrokratiaa, surkeita palveluja ja heikkoa hoitoa, voi ottaa Yhdysvalloista mallia. Puoluebyrokratian sijasta kustannuksia nostavat vakuutusyhtiöiden byrokratia ja niiden vaatimat voitot.

MUTTA MITÄ ME KUULEMME EU:n suunnalta? Onko EU miettimässä uudestaan, että peruspalvelut on ehkä syytä pitää julkisen vallan ja demokraattisen päätöksenteon piirissä?

Genevessä on viime viikot neuvoteltu WTO:n palvelujen kauppaa ”vapauttavasta” GATS-sopimuksesta. EU ajaa siellä linjaa, joka tukee suurten yritysten halua toimia vapaasti kaikilla markkinoilla. Unionissa taas palveludirektiivi on ajamassa yhä laajempia yhteiskunnan kerroksia kilpailun tai ainakin näennäiskilpailun piiriin.

Vaikutukset näkyvät jo tuossa saunan nurkan takana. Paikallinen urheiluseura täällä Tampereella järjestää aivan naapurissa avantouintipalveluja. Parilla eurolla pääsee saunasta uimaan, ettei tarvitse niin palella. Verottaja on nyt kyseenalaistanut vuosikausia jatkuneen palvelun. Sitä vaaditaan arvonlisäverolle, koska se kilpailee kaupallisten palveluntarjoajien kanssa. Nokian kylpylän, kaiketi.

Taustalla on EU:n mahtikäsky laittaa kaupalliseksi kaikki sellainen järjestötoiminta, josta voi edes kuvitella olevan haittaa kaupallisille toimijoille. Avantouinnin ja USA:n terveyspalvelujen yhteinen nimittäjä on ideologia. Yhteiskuntaa järjestetään ylhäältä päin tietyn ajatusmallin mukaan. Jos siinä joku tekee henkilökohtaisen konkurssin tai toisilta loppuu avantouinti, niin se ei ole markkinoiden syy.

Ja jos maksaa tarpeeksi, niin kyllä joku sen avannon sinulle kairaa.

Jorma Penttinen, jorma.penttinen@surfeu.fi

  • 9.9.2009