aurinkovoima halpenee jyrkästi

Lukuaika: 2 minuuttia

aurinkovoima halpenee jyrkästi

Maailman suurin aurinkovoimala kehii Saksassa sähköä ennätyksellisen halvalla.

Syyskuussa käynnistetty viiden megawatin sähkövoimala Solarpark Leipziger Land on todellinen imagonkohotus itäisessä Saksassa sijaitsevalle Espenhainin kylälle. Entiselle tuhkakaatopaikalle rakennetun aurinkovoimalan ansiosta alueen hiilidioksidipäästöt vähenevät 3 700 tonnia vuodessa. 30 kilometriä Leipzigista etelään sijaitseva alue pääsi ddr:n aikana otsikoihin ympäristöongelmiensa takia. Seudulla toimi paljon hiilikaivoksia ja raskasta teollisuutta.

Viisi megawattia riittää kattamaan 1 800 saksalaisen kotitalouden sähkönkulutuksen. Voimalan 33 500 aurinkopaneelia on sijoitettu 21,6 hehtaarin alalle. Kukin paneeli tuottaa 150 wattia sähköä. Paneelien asettelussa on otettu luonto huomioon: aurinkopaneelien keskellä on lampi tienoon vesilinnuille.

Vuodessa rakennettu aurinkovoimala on kolmen yrityksen yhteistyötä. Aurinkovoimaloihin erikoistunut saksalaisyritys Geosol kehitti hankkeen, energiayhtiö, aurinkopaneelien valmistaja Shell Solar valmisti ja asensi aurinkopaneelit, WestFonds vastasi rahoituksesta. Maailman suurimman aurinkovoimalan pystyttäminen maksoi yhteensä 23 miljoonaa euroa.

Aurinkosähkön hinta on laskenut jyrkästi, mutta se on edelleen kalliimpaa kuin perinteiset energialähteet, kuten kivihiili, öljy ja maakaasu. Shell Solarin viestintäpäällikkö Irene van Luijkenin mukaan aurinkosähkön tuottaminen maksaa 4–5 kertaa enemmän kuin niin sanotun harmaan voiman tuotanto.

”Aurinkovoima on kallista, mutta siinä ei tulisi keskittyä ainoastaan hintanäkökulmaan. Aurinkovoima on kullanarvoista, koska se säästää ympäristöä huomattavilta hiilidioksidipäästöiltä. Solarpark Leipziger Landissa hiilidioksidipäästöt laskevat jopa tuhansia tonneja vuodessa”, van Luijken tähdentää.

Hänen mukaansa ihmiset maksavat jatkossa sähköstään joka tapauksessa yhä enemmän, koska esimerkiksi öljyn hinta nousee jatkuvasti. Siksi aurinkosähkö voi tulevaisuudessa olla hyvinkin varteen otettava vaihtoehto muiden energiamuotojen rinnalla.

Aurinkovoimalle suotuisaa on myös se, että tuotantokustannukset ovat kymmenen viime vuoden aikana laskeneet jopa 50 prosenttia. Van Luijken korostaakin, että aurinkosähkön hinnan odotetaan tulevina vuosina laskevan yhä edelleen.

”Hinnan alentuminen johtuu yhtäältä aurinkoenergiamarkkinoiden laajenemisesta ja toisaalta teknologian kehittymisestä. Erityisesti kymmenen viime vuoden aikana saavutetut teknologiset parannukset ovat alentaneet merkittävästi aurinkovoiman hintaa.”

Saksa on uusiutuvan energian edelläkävijä, ja se luottaa kestäviin ratkaisuihin. Maan koko energian tuotannosta kymmenen prosenttia tulee uusiutuvista energialähteistä, ja hallitus aikoo kaksinkertaistaa uusiutuvan energian määrän vuoteen 2020 mennessä.

Aurinkovoima on nopeimmin lisääntyviä teknologioita Saksassa. Maassa toimii nykyisin parisenkymmentä aurinkovoimalaa, ja aurinkosähkö virtaa yli 130 000 kotitalouteen. Megawatteina laskettuna aurinkosähkön tuotanto on kahden viime vuoden aikana tuplautunut. 500 megawattia kattaa kuitenkin vain 0,05 prosenttia koko energiatarpeesta.

Myös tuulivoiman lisääntynyt käyttö on muuttanut saksalaista maisemaa näkyvästi viime vuosina. Uusiutuvien energiamuotojen parissa työskenteleekin Saksassa noin 120 000 ihmistä. Punavihreän hallituksen tavoite on, että uusiutuva energia työllistäisi 15 vuoden kuluttua jopa 400 000 henkilöä.

Aurinkovoimalat pystyvät tuottamaan sähköä myös pimeänä vuodenaikana. Solarpark Leipziger Land rakennettiin paikkaan, jossa olosuhteet ovat aurinkoenergian kannalta suotuisat: alue on yksi Saksan aurinkoisimmista.

Maailman suurimman aurinkovoimalan sähköntuotannossa on talven ja kesän välillä hieman eroja, mutta ne eivät ole niin suuria kuin yleisesti luullaan.

”Aurinkopaneelit imevät tehokkaasti valoa ja toimivat jopa pilvisellä säällä. Päivä on talvisaikaan huomattavasti kesäaikaa lyhyempi, joten sähköntuotanto on toki pienempi kuin kesällä. Tämä on kuitenkin elämän kiertokulkuun kuuluva tosiasia, joka meidän täytyy vain hyväksyä”, van Luijken sanoo.

Van Luijkenin mukaan uusiutuvat energiamuodot ovat yksi Shell Groupin viidestä tärkeimmästä liiketoiminta-alueesta. Ylikansallinen Shell panostaa aurinko- ja tuulivoimaan. Saksan hallituksen ympäristötietoiset toimet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia rakentaa suuria aurinkovoimaloita ja tuovat valinnanvapautta yksityisille sähkönkuluttajille.

”Uskomme, että aurinkovoimaloiden rakentaminen jatkuu Saksassa tulevina vuosina. Tämä tulee vaikuttamaan myös aurinkosähkön hinnan alenemiseen”, van Luijken toteaa.

Erityisesti entisen Itä-Saksan alueella uusiutuvien luonnonvarojen avulla tuotettu voima on kovassa nousussa. Seuraava suuri aurinkovoimala avataan huhtikuussa 2005 Bornan kaupunkiin, vain muutaman kilometrin päähän Solarpark Leipziger Landista. Uusi voimala sijaitsee sekin entisellä hiilikaivosalueella.

Nina Gerkman

  • 9.9.2009