2,54 miljoonasosaa

Lukuaika: 2 minuuttia

2,54 miljoonasosaa

Kansainvälisen lehdistön mukaan tutkijat pelkäävät nyt tosissaan, että Maa saattaa olla karkuun päässeen kasvihuoneilmiön partaalla.

Kansainvälisen lehdistön mukaan tutkijat pelkäävät nyt tosissaan, että Maa saattaa olla karkuun päässeen kasvihuoneilmiön partaalla.

Karkuun päässyt kasvihuoneilmiö tarkoittaa sitä, että ilmaston lämpeneminen alkaa ruokkia itseään. Tähän asti suurin osa ihmisten ilmakehään laskemasta hiilidioksidista on sitoutunut meriin, soihin ja metsiin. On kuitenkin mahdollista, että nämä hiilinielut eivät jossakin vaiheessa enää jaksa imeä ilmasta enempää hiilidioksidia, vaan alkavat päinvastoin vapauttaa sitä.

Nykyinen huoli liittyy ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden vuotuisiin mittauksiin. Hiilidioksidin määrää ilmakehässä on seurattu tarkasti 50 vuoden ajan Mauna Loan tulivuoren laella Havaijilla. Mauna Loan mittaustuloksia on pidetty maailman tarkimpina ja luotettavimpina, koska asema on mahdollisimman kaukana kaikista Maan tärkeimmistä hiilidioksidin lähteistä.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on 50 viime vuoden aikana kasvanut hitaasti mutta varmasti sitä mukaa kuin ihmiset ovat ajaneet autoilla ja lentokoneilla ja tuottaneet sähköä hiilivoimaloissa. Keskimääräinen kasvuvauhti on ollut 1,5 miljoonasosaa vuodessa.

Neljä kertaa – vuosina 1973, 1988, 1994 ja 1998 – kasvu on hypähtänyt kahden miljoonasosan yli. Kaikilla kerroilla kyse on ollut samasta asiasta: El Niño -sääilmiön lämpimästä vaiheesta. El Niñon kuuma vaihe lämmittää suurien merialueiden pintakerrosta niin paljon, että niistä kuplii ilmakehään ylimääräistä hiilidioksidia kuin limonadipullosta.

Vuonna 2002 ei ollut lämmintä El Niñoa, mutta hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousi 2,08 miljoonasosalla. Sitä ei ollut myöskään vuonna 2003, mutta hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousi 2,54 miljoonasosalla. Mitään vastaavaa ei ole koskaan havaittu sinä aikana, kun Mauna Loalla on tehty mittauksia.

Kukaan ei vielä tiedä, onko kyse vain ohimenevästä ilmiöstä. Vuosi 2003 saattoi olla niin lämmin, että ilmakehään vapautui maaperästä tavallista enemmän hiilidioksidia. Voi myös olla, että vuonna 2003 oli tavallista enemmän suuria metsäpaloja.

Jos ilmiö jää pysyväksi, kyseessä on erittäin huolestuttava asia: ilmakehään kerääntyi viime vuonna 60 prosenttia enemmän hiilidioksidia kuin vuonna 2001. Jos nousuvauhti säilyy samana, kaikki ilmaston lämpenemistä koskevat ennusteet heittävät kuperkeikkaa.

mlo.noaa.gov

Jaana Airaksinen

  • 9.9.2009