lempeät levitteet leivälle

Leivänpäällystahnojen loihtiminen on luovaa ja innostavaa puuhaa, sillä viljaviritelmän kyytipojaksi voi muussata melkein mitä tahansa.

Puhki kuluneen vitsin mukaan laihialaiset laittavat leivän päälle ylähuulen. Mikäli he haluavat vaihtelua, he tekevät taatusti herkulliset leivänpäällyksensä kotikonstein. Se on varteen otettava vaihtoehto teollisiin emulgointi- ja happamuudensäätöaineilla maustettuihin margariineihin kyllästyneille leipädiggareille.

Leivänpäällystahnojen loihtiminen on luovaa ja innostavaa puuhaa, sillä viljaviritelmän kyytipojaksi voi muussata melkein mitä tahansa. Koska mieliaineksista rakkaudella taiteiltu levite päihittää mennen tullen leikkeleteollisuuden standardiantimet, säästää tahnataituri pitkän pennin rieskojensa lisukkeissa.

Paksuilla papu- tai linssilevitteillä päällystetyt leivänlohmot ovat niin tuhtia purtavaa, että ne käyvät ateriasta. Jos valitsee leiväkseen täysjyväpitoisen vaihtoehdon ja käyttää päällyksinä proteiinipitoisia antimia, voi leipäleviteruokavaliolla pötkiä hyvinkin pitkälle.

levite punaisista linsseistä

6 dl vettä

2 dl punaisia linssejä

1 kasvisliemikuutio

1 sipuli silputtuna

2–5 valkosipulinkynttä murskattuna

3 rkl (oliivi)öljyä

1 tl paprikajauhetta

1 tl garam masalaa

1 tl currya

1 rkl soijakastiketta

1/2 sitruunan mehu

1 dl tomaattipyreetä

(2 tl kuivattua korianterinlehteä tai persiljaa)

Huuhtaise linssit juoksevan veden alla ja keitä ne kasvisliemikuutiol la ryyditetyssä vedessä kypsiksi (noin 15 minuuttia). Kuullota silputtu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet mausteiden ja tomaattipyreen kanssa runsaassa öljyssä ja kippaa kypsien linssien joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi, (lisää korianteri tai persilja) ja levitä leivälle.

Lähi-idässä lisukeruokana nautittava hummus sopii hienosti myös levitteeksi. Perinteiseen tapaan hummus tehdään sekoittamalla puoli litraa keitettyjä kikherneitä, puolikkaan sitruunan mehu, muutama murskattu valkosipulinkynsi, reilu loraus oliiviöljyä, desi vettä, vajaa ruokalusikallinen soijakastiketta ja pari lusikallista tahinia tasaiseksi massaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Valmis tahna koristellaan tuoreella persiljalla ja nautitaan pitatyylisen leivän kera.

Hummus säilyy jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Kauniin värisen kikhernetahnan saat aikaan lisäämällä hummuksen perusreseptiin desin verran etikkapunajuuria (tai keitettyjä punajuurikuutioita), jotka soseutetaan yhdessä muiden aineiden kanssa. Varsin maistuvan papupäällyksen voi hummusohjetta mukaillen tehtailla myös punaisista tai mustista pavuista.

Koska papujen liotus ja keittäminen kestää jonkin aikaa, kannattaa näitä proteiinipitoisia levitteitä kyhätä enemmän kerrallaan. Valmiit papulevitteet voi pakastaa sopivina annoksina.

Yksinkertaisimmillaan varsin maistuvan leivänlisukkeen saa aikaan maustamalla valmiin margariinin. Esimerkiksi hienoksi raastettu porkkana, timjami ja loraus oliiviöljyä tekevät perusmargariinista huomattavasti houkuttelevamman. Myös tomaattipyree, basilika, sitruunamehu ja mustapippurirouhe kyydittävät margariinin kokonaan uuteen ulottuvuuteen.

Hyvälaatuisesta ruokaöljystäkin saa pienellä vaivalla oivallisen leivänryydittäjän. Öljy maustetaan lempiyrteillä, ja sen annetaan maustua jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan.

maustettu oliiviöljy

2 dl oliiviöljyä

2–5 valkosipulinkynttä murskattuna

1 tl kuivattua timjamia

1 tl kuivattua rosmariinia

1/2 tl mustapippuria rouhittuna

3–5 aurinkokuivattua tomaattia pieniksi pilkottuna (tai 1/2 tl suolaa)

1/2 rkl balsamiviinietikkaa

Kaikessa terveellisyydessäänkin sinänsä tylsänmakuinen soijajauho on hyvä pohja pikalevitteille. Seurakseen desi soijajauhoa kaipaa esimerkiksi reilun desin vettä, ruokalusikallisen soijakastiketta, kolme ruokalusikallista ketsuppia, kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä, vajaan teelusikallisen rouhittua mustapippuria ja pari teelusikallista currya. Ainesten yhteensekoittamisen jälkeen levite on valmis. Nopeatekoinen soijatahna säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Myös tofu taipuu käden käänteessä maittavaksi kyrsän kaveriksi.

raikas kurkkulevite

1/2 tuorekurkkua

1 pkt pehmeää tofua

1/2–1 dl soijakermaa

1–2 murskattua valkosipulinkynttä

1–2 rkl sitruunamehua

2 tl oliiviöljyä

1 tl hienonnettua persiljaa

1 tl hienonnettua minttua

1/2 tl suolaa (tai maun mukaan soijakastiketta)

1/2–1 tl rouhittua mustapippuria

Raasta kurkku raastimen karkealla terällä. Lisää kurkkuraaste kulhoon ja lisää joukkoon loput ainekset. Sekoita huolellisesti ja anna kurkkulevitteen maustua peitettynä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Nauti hyvin jäähtyneenä vaikkapa tuoreen ruisleivän kanssa.

Kreikkalaisvaikutteinen levite säilyy jääkaapissa nelisen vuorokautta. Kurkkulevitettä voi mainiosti käyttää tsatsikin tapaan ruuan lisukkeena tai jopa salaatinkastikkeena.

Johanna Koskinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *