piirasta piknikille

Lukuaika: 3 minuuttia

piirasta piknikille

Piirakoita voi näppärästi kuljettaa eväskorissa ja säilytysrasioissa retkievääksi, ja ne ovat taatusti mieluisa tuliainen.

Piirakat ovat mitä mainiointa suvimurkinaa. Tuhdiksi tehtyinä ne häätävät helposti isommankin nälän, vaikkei varsinainen lämminruoka helteillä tahtoisikaan maistua. Piirakoita voi näppärästi kuljettaa eväskorissa ja säilytysrasioissa retkievääksi, ja ne ovat taatusti mieluisa tuliainen. Järkevää on leipoa muutama vuoallinen piirakkaa kerrallaan ja pakastaa osa tekeleistä vaikkapa yllätysvieraiden varalle.

Suolaisten piirasten pohjaksi kelpaa ihan tavallinen leipätaikina, mutta herkullisimmat leipomukset syntyvät viljarouheella tai hiutaleilla ryyditetystä runsasrasvaisesta taikinasta. Yhden keskikokoisen vuoallisen murea piiraspohja syntyy simppeleimmillään, kun nypit sormillasi kulhossa sekaisin 150 grammaa pehmennyttä margariinia ja kolme desiä puolikarkeita vehnä- tai spelttijauhoja. Kun sen jälkeen lisäät sekaan vielä ruokalusikallisen vettä ja ripauksen suolaa, onkin pohja jo valmis.

Koska piirakan täytteeksi kelpaa melkein mikä tahansa, hyödyntää kekseliäs kotikokki eilispäivän ateriantähteitä piirakoita täyttäessään. Esimerkiksi soijarouhekastike, papumuhennos, risotto tai vihanneshöystö kelpaavat mainiosti täytteeksi ruokaisaan piiraaseen, kun niitä ensin hiukan ryydittää esimerkiksi yrteillä ja lorauttaa sekaan purkillisen soijakermaa tai tomaattipyrettä.

Perinteiset, ajattoman herkulliset sipuli- ja kaalipiirakat ovat etenkin loppukesästä erittäin edullista murkinaa. Yksinkertaisimmillaan ne valmistuvat kuullottamalla kasvikset runsaassa öljyssä wokki- tai paistinpannussa yhdessä mausteiden kanssa. Etenkin kaalipiirasta valmistettaessa on tärkeää malttaa kypsentää täytettä hartaasti ainakin puolen tunnin ajan, jolloin kaali ja muut mahdolliset kasvikset ovat pehmenneet maukkaiksi. Hyvin hautunut kaali- tai sipulitäyte kipataan margariinista ja jauhoista nypityn taikinan päälle ja piirasta paistetaan uunissa suunnilleen puoli tuntia.

sipulinen tofu-porkkanapiiras

(kaksi pienehköä piirasvuoallista tai yksi uunipellillinen)

Täyte

4 sipulia silputtuna

2 porkkanaa raastettuna

3 rkl oliiviöljyä

1–2 tl paprikajauhetta

2 tl rouhittua mustapippuria

200 g tomaattipyrettä

1 dl vettä

parikymmentä kokonaista oliivia

1 tl suolaa

1 rkl timjamia

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

mainos

1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa

1/2 tl sokeria

Päällys

1 paketti marinoitua tofua

1/2 dl kurpitsansiemeniä

3 rkl oliiviöljyä

Pohja

2 dl kaurahiutaleita

4 dl puolikarkeita vehnä-tai spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl oliivi- tai rypsiöljyä

2 dl vettä

Lorauta öljy isoon paistinpannuun tai wokkiin ja paistele siinä silppuamasi sipuli yhdessä rouhitun mustapippurin ja paprikajauheen kanssa. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää porkkanaraaste, tomaattipyre, timjami ja desi vettä. Sekoita huolellisesti ja kypsyttele keskilämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon oliivit, suola, oregano, basilika, etikka ja ripaus sokeria. Jätä täyte hautumaan hyvin miedolle lämmölle siksi aikaa kun teet piiraspohjan.

Sekoita kulhossa huolellisesti keskenään jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää vesi ja öljy. Puristele massa tasaiseksi taikinaksi ja levittele se voideltuihin piirasvuokiin tai leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada piiraspohjan päälle wokissa tai paistinpannulla hautunut täyte ja leivitä se tasaisesti.

Pese wokki/paistinpannu ja kuivaa se. Lorauta sitten puhtaalle wokille kolme ruokalusikallista oliiviöljyä. Pilko marinoitu tofu noin sentin suuruisiksi kuutioiksi ja paistele ne ruskeanrapeiksi öljyssä yhdessä kurpitsansiementen kanssa. Kun siemenet alkavat poksua ja tofu on ruskistunut, kaada herkku piiraspohjalle sipuli-tomaatti-porkkanatäytteen päälle.

Paista piirasta 225-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia ja tarjoile se raikkaan salaatin kaverina.

Suloisen suven makeissa piirakoissa kannattaa ehdottomasti hyödyntää tuoreita metsämarjoja, joita kaupunkilainenkin saa saalistettua varsin pienellä vaivalla. Jollei sentään ihan metsään halua mennä, niin makoisan marjasatsinsa voi muutamalla lantilla noutaa torilta.

Marjapiiraasta tulee rapein ja herkullisin, kun sen pelkkää pohjaosaa paistetaan uunissa kymmenen minuuttia. Esipais telun jälkeen lisätään marjat ja paistamista jatketaan. Mikäli piiraan marjatäyte on hurjan makeaa (esimerkiksi tehty valmiista marjahillosta), ei itse taikinaan välttämättä tarvitse laittaa sokeria lainkaan. Imelän täytteen omaava piiras maistuu parhaalta juuri uunista otettuna, soijajäätelön tai vaniljakastikkeen kera nautittuna.

marjapiirakan perusohje

mainos

Taikina

150 g margariinia

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl vettä

1/2 dl sokeria

ripaus suolaa

Täyte

1 litra metsämarjoja

1–1 1/2 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

Hiero käsin margariini ja jauhot ryynimäiseksi massaksi. Lisää sekaan sokeri, vesi ja suola ja alusta taikina rivakasti. Jätä se sitten tunnin ajaksi viileään paikkaan tekeytymään.

Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja anna sen lepäillä vielä kymmenisen minuuttia. Nakkaa se sitten 225-asteiseen uuniin paistumaan kymmeneksi minuutiksi. Sekoita sillä aikaa keskenään mieleisesi marjat, sokeri ja perunajauhot. Levittele ne esikypsennetylle piiraspohjalle ja paista piirasta vielä noin vartin verran.

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009