seesam aukene!

Makeanhimoa ja eksotiikannälkää voi kotikonstein hälventää esimerkiksi valmistamalla halvaa.

Pienet siemenet ovat varsinaista voimaruokaa, joihin on varsin kompaktiin kokoon sullottu valtava määrä vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Siemeniä suosimalla saa todella näppärästi kohotettua murkinansa ravintoarvoja.

Erityisesti vegaanien kannattaa väsätä erilaisia viritelmiä etenkin kalsiumrikkaista seesaminsiemenistä, joista valmistetussa ”maidossa” on tuota luuston kunnolle tärkeää mineraalia yhtä paljon kuin lehmänmaidossa. Seesaminsiemenmaito valmistetaan sekoittamalla tehokkaan monitoimikoneen avulla reilu desilitra kuorellisia seesaminsiemeniä puoleen litraan vettä ja desiin omenamehua.

Hivenen pähkinäiseltä maistuva seesaminsiemen sopii erinomaisesti paitsi puuroihin ja leipätaikinoihin myös esimerkiksi kasvispihvien leivittämiseen sekä uuniruokien päälle kuorrutteenomaisesti ripoteltavaksi.

Suolan käytön vähentämistä tavoittelevat voivat valmistaa seesaminsiemenistä ja merisuolasta maukasta seesamsuolaa, jota myös gomasioksi kutsutaan. Seesamsuolaa varten pikkuruiset siemenet (250 grammaa) paahdetaan pähkinäisen aromin voimistamiseksi ensin varovasti kuivalla pannulla ja sekoitetaan sitten joko huhmareessa tai monitoimikoneessa jauheeksi yhdessä merisuolan (20 grammaa) kanssa.

Masennusta ja suonenvetojakin ehkäisevää magnesiumia reippaasti sisältävät seesaminsiemenet passaavat mainiosti myös piiraspohjiin ja muihin makeisiin herkkuihin. Makeanhimoa ja eksotiikannälkää voi kotikonstein hälventää esimerkiksi halvaa valmistamalla.

seesamhalva

2 dl seesaminsiemeniä

1 rkl hunajaa

1 rkl carobjauhetta

Jauha monitoimikoneen avulla seesaminsiemenet hienoksi ja lisää sitten sekaan hunaja ja carobjauhe. Muotoile massasta tanko ja pyörittele se yltympäriinsä seesaminsiemenissä. Pilko halvatanko palasiksi ja nauti sellaisenaan tai leivoksen lailla vahvan kahvin kaverina.

Seesaminsiemenen ohella myös auringonkukan-, kurpitsan- ja pellavansiemenet tuovat mukavaa makua ja ravinteikkuutta jokapäiväiseen leipään – ja moneen muuhunkin murkinaan.

Kuorettomista auringonkukansiemenistä voi tehosekoitinta hyödyntäen valmistaa vaikkapa ravitsevaa (salaatin)kastiketta sekoittamalla pari desiä siemeniä puoleen litraan sitruunamehulla, lempiyrteillä ja piparjuurella maustettua vettä.

Kuorelliset auringonkukansiemenet puolestaan ovat omiaan versotettaviksi. Versotukseen tarvitset siementen lisäksi muutaman kourallisen multaa, tarjottimen sekä reilun viikon aikaa. Kuorelliset auringonkukansiemenet laitetaan ensin vuorokaudeksi veteen likoamaan ja sitten ne ujutetaan uppeluksiin mullan alle. Kylvöstä kastellaan päivittäin, ja reilun viikon kuluttua mehevät versot odottavat popsijaa.

Maukas kurpitsansiemen loistaa parhaimmillaan sämpylöissä ja erilaisten uuniruokien kruunaajana. Munaa vieroksuvat leipurit puolestaan valmistavat toisinaan pellavansiemenistä limaa, jolla vegaanisestakin täytekakkutaikinasta saa kuohkean.

Mikäli siemenistä tahtoo saada mahdollisimman suuren terveyshyödyn irti, kannattaa niitä idättää tai ainakin liottaa yön yli ennen pöperöön pölläyttämistä. Näin meneteltäessä elimistö pystyy mahdollisimman tarkkaan hyödyntämään siementen sisältämät arvokkaat ainesosat.

Vaikka siementen paahtaminen ei terveysvinkkelistä katsottuna olekaan kaikkein optimaalisinta toimintaa, sillä tavalla saa helposti loihdittua herkullisia makuelämyksiä. Paahdettuina parhaalta maistuvat kurpitsan- ja auringonkukansiemenet, joita hellävaroin kuumennetaan kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen. Kun siemenet ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi, lisätään joukkoon aavistuksen verran soijakastiketta. (Huimapäisimmät saattavat rykäistä ryyditykseksi myös jauhettua chiliä.) Ja sitten napostellaan oikein olan takaa!

kahdenlaisia siemensämpylöitä yhdellä iskulla!

1 pala hiivaa

1 tl suolaa

1/4 tl sokeria

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1/2 l vettä

Porkkanaversio:

3 isoa porkkanaa

1/2 dl auringonkukansiemeniä

2 rkl pellavansiemeniä

1/2 dl seesaminsiemeniä

4 dl täysjyvävehnäjauhoa

3 dl vehnäjauhoa

unikonsiemeniä tai kaurahiutaleita pinnalle ripoteltavaksi

Tomaattiversio:

5 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl auringonkukansiemeniä

1/2 dl kurpitsansiemeniä

5–7 aurinkokuivattua tomaattia

(tai 1 iso tuore tomaatti pieneksi pilkottuna)

1 rkl kuivattua basilikaa

1 tl valkosipulijauhetta

kurpitsansiemeniä pinnalle ripoteltavaksi

Pese, kuori ja raasta ensin porkkanat. Liota sitten hiiva kädenlämpöiseen veteen, johon olet lisännyt suolan, öljyn ja ripauksen sokeria. Kun hiiva on täysin sekoittunut, jaa neste kahteen taikinakulhoon. Sekoita toiseen kaikki porkkanaversion ainekset ja toiseen astiaan kaikki tomaattimeiningin raaka-aineet. Vaivaa taikinat omissa kulhoissaan tasaisiksi ja anna niiden kohota liinalla peitettynä noin tunnin verran. Laita tunnin kuluttua uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Muotoile taikinoista sämpylöitä, voitele ne sulatetulla margariinilla tai vedellä/soijamaidolla. Ripottele porkkanasämpylöiden päälle kaurahiutaleita tai unikonsiemeniä ja tomaattisämpylöiden koristukseksi kurpitsansiemeniä. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä kymmenisen minuuttia ennen uuniin nakkaamista. Laita sitten leipomukset pariksikymmeneksi minuutiksi uuniin paistumaan.

Johanna Koskinen

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu