seitanilliset säkeet

Seitan on rakenteeltaan joustavaa, erittäin paljon lihaa muistuttavaa – joillekin kasvissyöjille jopa liiankin lihanoloista purtavaa.

Seitan eli vehnägluteeni on oivallinen lisä porkkananpurijan ruokavalioon. Rutkasti proteiinia sisältävänä ja hyvin vähärasvaisena se sopii oivallisesti myös kuntoilijoiden murkinatuokiota ryydittämään.

Seitan on rakenteeltaan joustavaa, erittäin paljon lihaa muistuttavaa – joillekin kasvissyöjille jopa liiankin lihanoloista purtavaa. Vehnägluteenista saakin taiottua likipitäen aidonoloiset grillipihvit, suikalepaistit ja muut muhevat murkinat.

Esimerkiksi juhlissa sitä käyttämällä on helppo huijata lihanhimoisia sukulaisia tai vihannessafkaa vieroksuvia ystäviä.

Itse tehtynä tuo verraton vehnägluteeni, tuttavallisemmin gluttari, on varsin halpaa herkkua. Seitanmassan raaka-aineiksi tarvitaan veden lisäksi ainoastaan vehnäjauhoja ja keitinliemeen muutama kasvisliemikuutio.

Mitään pikaruokaa seitansapuskat eivät ole. Koko prosessi jauhoista vaikkapa pihviksi kestää vähintään puolitoista tuntia. Yhdellä kertaa vehnägluteenia ei voi valmistaa kovin suurta määrää, sillä huuhteluiden ja vaivaamisen välillä seitanmöykky pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Mikäli suunnitelmissa ovat seitanilliset ruokakekkerit, on niitä varten syytä tehtailla gluttaria isomman poppoon voimin.

Japanissa seitan on perinteisesti korvannut lihan niin pataruuissa, keitoissa kuin erilaisissa murekkeissakin. Myös venäläiset vehnänviljelijät ja kiinalaiset munkit ovat taannoin oikein urakalla popsineet vehnägluteenia poskiinsa.

seitanin perusohje

11 dl vehnäjauhoja

5 dl vettä

Vaivaa jauhoista ja vedestä kiinteähkö taikinaklöntti. Kaada sitten sekaan niin paljon kylmää vettä, että koko taikinapallo peittyy. Anna seitaninalun seistä vedessä kymmenisen minuuttia.

Kaada tämän jälkeen kylmä vesi varovasti pois ja laske taikinapallon kaveriksi vaihteeksi kuumaa vettä. Vaivaa taikinaa vedessä viitisen minuuttia ja vaihda sitten kuuma vesi kylmään. Puristele kaksin käsin wannabe-seitania vuorotellen kylmässä ja kuumassa vedessä, aina pari minuuttia kerrallaan niin kauan, että veteen ei enää liukene maitomaista vehnätärkkelystä. Vaivausoperaatio kestää kokonaisuudessaan 20–30 minuuttia, joten vedenvaihtoja meininkiin mahtuu ainakin kymmenen.

Kun seitan on vaivaamisen puolesta valmista, se on joustavaa, suurin piirtein löysältä kumipallolta tuntuvaa ainetta, jota lihamaailman puolella voisi verrata rehelliseen läskiin. Tämän ohjeen aineista saat ison nyrkin kokoisen palleron valmista vehnägluteenia. Ennen suuhun sullomista seitan täytyy vielä keittää ja valmistaa ruuaksi.

Näppärällä näppipelillä aikaansaatu vehnägluteeni pilkotaan halutun kokoisiin ja muotoisiin osiin ja keitetään sitten maustetussa vedessä kypsäksi. Keittoaika vaihtelee seitanbiittien koosta riippuen 20 minuutista noin 40 minuuttiin.

Ennen keittotouhuun ryhtymistä olisi sinun hyvä tietää, mitä meinaat seitanistasi valmistaa. Mikäli käytät uuraan työsi tuloksen japanilaistyyppiseen vihanneswokkiin, voit maustaa keittoveden perinteiseen, japanilaisvaikutteiseen tapaan.

seitanin keitinliemi perinteiseen tyyliin

7 dl vettä

2 tl inkivääriä jauhettuna

2 tl valkosipulijauhetta

1 tl cayennepippuria jauhettuna

3 rkl tamaria

kombua tai muuta merilevää

Kaikki ainekset nakataan kattilaan. Kun maustettu liemi kiehuu, muljautetaan seitaninpalaset sekaan ja keitetään kypsiksi. Japanilaistyylistä vihanneswokkia varten gluttarimöykky kannattaa ensin pilkkoa kahteen osaan ja keittää mausteliemessä puolisen tuntia. Sitten

palaset voi noukkia pois liemestä ja leikellä ohuehkoiksi suikaleiksi.

Jotta keitinseoksen autuaaksitekevät aromit imeytyisivät seitaninpalasiin

paremmin, kannattaa suikaleita vielä keittää mausteliemessä ainakin vartin verran.

Jos oikein vahvoja makuja halajat, anna seitansuikaleiden marinoitua mausteliemessään jääkaapissa yön yli. Ennen wokin väsäämistä gluteeninpalat nostetaan ylös kattilasta ja kuivatellaan esimerkiksi talouspaperin avulla.

japanilaisvaikutteinen vihanneswokki

1 dl seesamöljyä

viitisen desiä seitansuikaleita (eli sen verran kun edellisestä ohjeesta gluttaria kehkeytyy)

2 isoa sipulia

3–6 valkosipulinkynttä

1 porkkana

1 vihreä paprika

1–2 dl silputtua (kiinan)kaalia

1/2 dl tuoretta inkivääriä raastettuna

1/2 tl kurkumaa

1/2–1 tl cayennepippuria

1 tl mustapippuria rouhittuna

2 dl tuoreita herkkusieniä pilkottuna tai 1 dl tölkkiherkkusieniä

2 tl riisi- tai omenaviinietikkaa

1 tl riisisiirappia tai hunajaa

2–3 tl tamaria tai 1–2 tl misoa

Silppua sipulit. Suikaloi porkkana, pilko paprika ja silppua kaalinpalanen sekä valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja viipaloi herkkusienet, mikäli hallussasi on tuoreita yksilöitä. Lorauta puolisen desiä seesamöljyä wokkipannun pohjalle ja paistele seitansuikaleet joka puolelta ruskeiksi ja rapeiksi. Kun ne ovat kylliksi paistuneet, nostele seitanit pannulta lautaselle odottelemaan.

Kaada taas puoli desiä öljyä pannuun ja kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu siinä. Heittele sitten sekaan muut pilkotut vihannekset, kurkumajauhe, cayenne- ja mustapippuri sekä raastettu inkivääri. Paistele sekoitellen viitisen minuuttia. Muljauta mukaan tölkki tai tuoreet herkkusienet, viinietikka ja hunaja taikka siirappi. Jos vihanneskimara tuntuu liian kuivakkaalta, lorauta sekaan hiukan vettä. Wokkaile sekoitellen vielä jonkin aikaa. Kun vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä, lisää joukkoon seitansuikaleet. Mausta lopuksi wokkiherkku tamarilla tai pieneen vesitilkkaan liuotetulla misotahnalla. Tarjoile keitetyn riisin tai wokin sekaan kipattujen, keitettyjen nuudelien kera.

Johanna Koskinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *