milla rinne | näköä eduskuntaan

Lukuaika: 2 minuuttia

milla rinne | näköä eduskuntaan

Ymmärrän toki sen, että julkisuuden henkilöt itse tyrkyttävät omaa persoonaansa mukaan politiikkaan. Onhan se varmaan ihan kivaa olla mukana päätöstenteossa ja sillai.

Viime aikojen suuri puheenaihe on ollut eduskuntavaalit. Kävin katsomassa eduskunnan nettisivuja ja hämmennyin hetkellisesti. Ei mitään mainintaa vaaleista lähitulevaisuuden tapahtumissa. Milloin ne nyt itse asiassa oikein pidetäänkään? Löysin lopulta vastauksen, eli vaalit pidetään vuoden päästä maaliskuussa 2003. Miksi ihmeessä siis asiasta puhutaan jo nyt, ja vielä näin tiiviisti?

Iltalehti järjesti maaliskuussa online-kyselyn, jossa haluttiin selvittää, äänestävätkö lukijat vaaleissa julkkista, ja jos, niin ketä. Lähes 75 prosenttia ilmoitti, etteivät he aio äänestää julkisuuden henkilöä eduskuntaan. Mielenkiintoinen tulos, ottaen huomioon kuinka monta julkkista eduskunnassa tälläkin hetkellä on. Niin, monella on varmasti ennen vaaleja kyllä kova tarkoitus selvittää, kuka ehdokkaista edustaa juuri niitä asioita, joita itse pitää tärkeänä. Monesti tuppaa kuitenkin käymään niin, ettei aikaa ja kiinnostusta selvitystyöhön lopulta löydy ja sitten äänestetään sitä henkilöä, jonka tunnistaa edes ulkonäöltä.

Online-kyselyssä selvisi myös suomalaisten aika ennalta arvattavissa oleva ajattelutapa. Naisista Jaana Pelkonen sai toiseksi eniten ääniä. Ja mikä oli suurin syy? Hyvännäköinen. Niin, kyllähän kauniita kasvoja on kiva tuijotella, mutta mutta… Jaana oli itsekin hieman huolestunut siitä, että hän pelkällä ulkonäöllä pääsi noinkin korkealle äänestyksessä. Pisteitä saivat myös Arja Alho, Vasikka-tv:n Raija Pelli sekä Timo T. A. Mikkosen ex-vaimo Tuire Mikkonen. Asiasta kymmenenteen, miksi ihmeessä Tuire luetaan julkkikseksi?

Miehistä kyselyssä menestyi esimerkiksi Tony Halme. Myös juontaja-muusikko-kirjailija Wallu Valpio sai runsaasti ääniä. Perusteina Tonyn ja Wallun äänille oli ”vastalause koko mädälle politiikalle”. Todellinen vastalause, täytyy sanoa. Onko ihme, että politiikka on näiden äänestäjien mielestä mätä, jos he äänestävät eduskuntaan juuri niitä henkilöitä, jotka ihan ”takuuvarmasti” saavat siellä jotain aikaan? Ja jos saavatkin, niin onko se jotain sellaista, mitä haluamme?

Ymmärrän toki sen, että julkisuuden henkilöt itse tyrkyttävät omaa persoonaansa mukaan politiikkaan. Onhan se varmaan ihan kivaa olla mukana päätöstenteossa ja sillai. Mutta miksi puolueet yrittävät saada mukaan listoilleen myös sellaisia julkkiksia, joiden maine ei nyt ole ihan mistään parhaasta päästä. Esimerkiksi Kari-Pekka Kyröä on useampi puolue yrittänyt saada mukaan. Aivan uskomatonta. Ei mitään väliä menneisyydellä, ääniä hän kuitenkin saisi pelkällä nimellään. Olemmehan me äänestäneet myös Juhantalon uudestaan eduskuntaan välittämättä hänen historiastaan. Ihmisen muisti tuntuu olevan kovin lyhyt, ja puolueissa tämä varmasti tiedetään.

Erityisesti Matti ja Hilkka Ahde ovat ottaneet tehtäväkseen vetää kunnon kampanjaa vaaleja varten jo nyt. Ehkä kampanja onkin syytä aloittaa jo tässä vaiheessa, jotta äänestäjät kerkeävät unohtaa Matin aiemman skandaalin. Mielenkiintoista nähdä, kuinka hyvin pystytään unohtamaan esimerkiksi Turun Sanomien vuosi sitten julkaisema vitsi:

Mitä Matti Ahde sanoi sihteerilleen aamulla?

”Vedetäänkö vakio vai pitkäveto?”

Milla Rinne

  • 9.9.2009