Kirjoittanut Otto Bruun

Mustia unelmia

Lukuaika: 2 minuuttia

Mustia unelmia

Talous: Värillisillä amerikkalaisilla on kolme kertaa todennäköisemmin roskalaina kuin valkoisilla.

Miljoonien amerikkalaisten asuntovelallisten maksuvaikeuksista alkanut tapahtumaketju heiluttaa maailmantaloutta. Useita pankkeja on kaatunut ja analyytikot ovat huolissaan. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan kulta, epävakaiden aikojen suosittu sijoituskohde, on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan hintaansa.

Kriisin alkuperämaassa USA:ssa kriisillä on paitsi taloudellinen, myös etninen juonne. Bostonilainen United For a Fair Economy -kansalaisjärjestö toteaa raportissaan State of the Dream, että ”värillisillä amerikkalaisilla on kolme kertaa todennäköisemmin roskalaina kuin valkoisilla. Mustien nykyisistä lainoista 55 prosenttia on todella kalliita, kun taas valkoisilla vastaava luku on vain 17 prosenttia”. Järjestö vaatii velallisten pelastamista samoin kuin autetaan vaikeuksiin ajautuneita pankkeja.

”Subprime-lainat ovat aiheuttaneet suurimman värillisten ihmisten omaisuuden menetyksen koko Yhdysvaltojen modernissa historiassa”, raportissa todetaan. Arviot mustien ja latinojen omaisuuden menetyksistä vaihtelevat 164 miljardin ja 213 miljardin dollarin välillä kahdeksan viime vuoden aikana.

Senaattori Charles Schumer puhui lainaongelmista joulukuun 20. päivä puheessaan Brookings-instituutissa. Hänen mukaansa kaikkien mustien ottamien lainojen ei edes olisi tarvinnut olla roskalainoja:

”Liian monet näistä lainaajista suostuteltiin rahoittamaan kotinsa uudelleen, että he saisivat lisää käteistä esimerkiksi lääkelaskujen maksamiseen. Perheitä on subprime-lainojen näennäisellä halpuudella innostettu vaihtamaan tavalliset lainansa subrime-lainoiksi”, totesi Schumer.

Washington Postin kolumnisti Michelle Singletary taas huomauttaa maaliskuun kolumnissaan nähneensä subprime-velkakirjoja, joiden joustamattomista ehdoista ja huikeista myöhästymissakoista velalliset eivät olleet edes tienneet lainaa solmiessaan.

Vääräksi koettu lainojen mainonta on aiheuttanut närkästystä. Nikita Bailey, Centre for Responsible Lending -järjestön aktivisti totesi tammikuun 27. päivänä AFP-medialle, että roskalainat tyhjentävät nimenomaan afroamerikkalaisten taskuja. ”Kyseessä on selvästi rahoituksen apartheid”, Bailey totesi.

Vihaa kärjistää syytös, että köyhät amerikkalaiset ovat kriisin aiheuttajia. Philip Morrisin pääkirjoitus Clevelandin paikallisessa The Plain Dealer -lehdessä ilmensi näitä tuntemuksia: ”Jotkut uhkapelasivat unelmalla, johon heillä ei ollut varaa.”

Mustien amerikkalaisten blogeissa ja radio-ohjelmissa, kuten Glen Fordin isännöimässä Black Agenda Radiossa vaaditaan jo kovasanaisesti lopettamaan mustien syyllistäminen kapitalismin ongelmista.

Asuntolainakriisi on jatkoa New Orleansin tulvien aiheuttamalle tuholle. Monien köyhien, ja erityisesti mustien, vuosien työn tulokset amerikkalaisen unelman saavuttamiseksi pyyhkiytyvät pois.

_______________

Oma koti kasa roskaa

Yli 7,6 miljoonalla amerikkalaisella perheellä on kalliita niin sanottuja subprime-asuntolainoja, roskalainoja, joita myönnettiin vuoteen 2007 asti lähes kenelle vain, tuloihin tai työpaikkaan katsomatta. Lainojen korkeampaa riskiä kompensoitiin kovilla koroilla ja tiukoilla ehdoilla.

Jo nyt 1,7 miljoonaa asuntovelallista on ajautunut henkilökohtaiseen konkurssiin – ja arviolta vielä kahta miljoonaa ihmistä odottaa sama kohtalo.

Kriisin pidempiaikaisia seurauksia ounastellaan jo. United For a Fair Economy toteaa raportissaan: ”Kymmenille miljoonille ihmisille USA:ssa kodin omistaminen on amerikkalaisen unelman ydin. Koti edustaa henkilökohtaista menestystä ja turvaa.”

Raportissa uskotaan, että mikäli miljoonat kovasti työskentelevät köyhät amerikkalaiset kyseenalaistavat kriisin seurauksena amerikkalaisen unelman, koko amerikkalainen talousjärjestelmä saattaa olla ongelmissa.

Otto Bruun