Kirjoittanut teppo eskelinen

Etelän pankki Caracasiin

Lukuaika: < 1 minuutti

Etelän pankki Caracasiin

Uskaltavatko Etelä-Amerikan maat uuden pankin myötä luopua Maailmapankista ja IMF:stä?

Venezuelan Caracasissa allekirjoitettiin 9. joulukuuta sopimus, jolla perustettiin Etelän pankki (Banco del Sur). Suomessa varsin vähän esillä ollut hanke on ensimmäinen vakava yritys perustaa vaihtoehto kansainvälisille rahoituslaitoksille Maailmanpankille ja imf:lle. Pankin jäsenet ovat Venezuela, Argentiina, Brasilia, Bolivia, Ecuador, Paraguay ja Uruguay.

Maailmanpankki ja IMF ovat saaneet huonoa mainetta Etelä-Amerikassa erityisesti niiden harjoittaman poliittisen sanelun vuoksi. Ne ovat pakottaneet köyhiä maita omaksumaan uusliberaalin talouspolitiikan, jossa makroekonominen vakaus nostetaan inhimillisen hyvinvoinnin edelle. 

Laitokset ovat myös ajaneet yksityistämisiä kovalla kädellä. Esimerkiksi Ecuadorin valtio jäi Maailmanpankille velkaa konsultoinneista, joissa sen kaivosteollisuuden voitot siirrettiin valtion ulottumattomiin.

Maailmanpankin tulisi olla kehitysrahoituksen myöntäjä, mutta tällä hetkellä sen kassaan tulee nettotuloja Etelä-Amerikan alueelta. Tämä luo tarpeen paremmalle kehitysrahastolle. Toistaiseksi maat ovat tarvinneet rahoituslaitoksia. Laitokset myöntävät kehitysrahoitusta sekä lainoja kriisitilanteissa. Etelän pankki pyrkii täyttämään nämä molemmat tehtävät. Näitä tehtäviä toteutetaan ilman talouspoliittisia ehtoja ja ”neuvoja”.

Ensimmäinen Etelän pankin rahoitushanke on 8 000 kilometrin kaasuputki Venezuelasta Argentiinaan Brasilian ja Bolivian läpi. Hanke on kiinnostanut pankkia mantereen energiaomavaraisuuden turvaamisen vuoksi.

Etelän pankin tiellä on kuitenkin vielä paljon kysymyksiä. Uskaltavatko maat uuden pankin myötä luopua Maailmanpankin ja imf:n jäsenyyksistä? Se voisi tulla niille kalliiksi lainojen kallistumisen ja erilaisten sopimuspykälien rikkomisen myötä. Pysyykö Etelä-Amerikka yhtenäisenä, vai tuleeko esimerkiksi Venezuelan ja Brasilian välille kiistaa? 

Voiman taloustoimitus seuraa tilannetta.

Teppo Eskelinen