Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

politiikka

Lukuaika: 2 minuuttia

politiikka

politiikka

rähmällään viroon

Monet suomalaiset äänestivät aikoinaan EU-jäsenyyden puolesta halvan alkoholin toivossa. Kuitenkin vasta pelko Viron liittymisestä unioniin pakotti Suomen hallituksen tarkistamaan alkoholiverotusta.

Hallitus päätti budjettiriihessä, että ensi keväänä esimerkiksi A-oluen alkoholivero laskee 32 prosenttia. Yhden pullon hinta Alkossa halpenee 20 senttiä. Korillinen A:ta maksaisi vajaa 30 euroa. Säästöä kertyy lähes viisi euroa.

Se ei kuitenkaan riitä. Suomenlahden eteläpuolella saman satsin saa alle 15 eurolla. Verrattuna Suomen hintoihin jokaisesta kaljalaatikosta nettoaa 10–15 euroa. Jotta ”tienaisi” ilmaisen Tallinnan-matkan, on siis ostettava kolme olutlaatikollista. Loput viinahankinnat ovat suorastaan voittoa, ja sitähän saa sitten tuoda verovapaasti enemmän kuin jaksaa kantaa. Nimittäin jos Viron kansa antaa meille siihen valtuudet. Reilu kolme viikkoa ennen Viron EU-kansanäänestystä vasta 40 prosenttia virolaisista kannatti liittymistä EU:hun.

Virossa järjestetään 14.9.2003 kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

_______________

varsinainen internationaali

Toverillinen demariyhteistyö toimii yli rajojen. Eduskuntavaalien alla Saksan Gerhard Schröder kävi Suomessa taputtamassa Lipposta selkään, ja vastikään presidentti Halonen poseerasi Ruotsin medialle yhdessä Emu-jäsenyyden puolesta kamppailevan pääministeri Göran Perssonin kanssa. Halonen korosti, että ruotsalaiset ovat kyllä sen verran fiksua porukkaa, että kansa osaa varmasti itse päättää, onko järkevää liittyä rahaliittoon ja vaihtaa kruunut euroiksi.

Meillähän muuten asia hoidettiin vähän toisin: riitti kun Lipponen ilmoitti, että Emusta oli päätetty jo EU-jäsenyysäänestyksessä.

_______________

tulonsiirtoja

Helsingin Sanomien verkkopalvelu muuttui maksulliseksi elokuussa. Palveluun kuuluva arkisto sisältää toistamiljoonaa artikkelia. Palvelu on saatavilla kaikille, mutta erityisen houkutteleva se lienee yrityksille, oppilaitoksille ja kirjastoille. Sopimusasiakkaalle palvelu maksaa alustavien tietojen mukaan 80–400 euroa kuukaudessa (Kirjastolehti 5/2003). Hakutoiminnot ovat ilmaisia, mutta artikkelin lataaminen, siis lukeminen, tallentaminen tai tulostaminen, on maksullista.

Yhteenlaskettuna tämä tuottaa yhdelle kirjastolle 1 000–5 000 euron lisälaskun vuodessa, vaikkei mukaan laskettaisi vielä yhtään ladattua artikkelia. Sopimuksia ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Mikä on vanhan tiedon markkinahinta? Millaiset sopimukset kunnat, oppilaitokset ja kirjastot saavat väännettyä SanomaWSOY:n kanssa?

____________

nurmijärven malli

Kahden vuoden asunnonetsimisen jälkeen päädyimme Nurmijärvelle Suomen suurimpaan kylään, Klaukkalaan. Viihdymme mainiosti, vaikka muutimme sinne kyllä huolimatta kylän keskustasta, joka on joskus valittu Suomen rumimmaksi. Päätien varrella noin kilometrin matkalla on kahdeksan erilaista ostoskeskusrykelmää, joiden arkkitehtuuri ja yleiskaavoitus hakevat vertaistaan.

Sittemmin huomasimme, että kylän liepeillä asuvat sekä valtiovarainministeri että pääministeri. ”Mahtikylä”, kuten Suomen Kuvalehti kirjoittaa. Pääministeri Vanhanen on esittänyt, että Nurmijärven malliin tulisi rakentaa koko Suomi. Pääministerin itserakentama uusjugendtalo, idylliset kuvaukset maalaiskylästä ja sen rauhasta ovat luoneet käsityksen lintukodosta vajaan puolen tunnin matkan päässä Helsingistä. Yleensä tosin omalla autolla, kun julkista liikennettä on vähennetty. Päivän kohokohta onkin ollut bussikuskin johtama talkshow aiheenaan mitä absurdeimmat kertomukset vuorojen vähentämisen ja palvelujen heikentämisen syistä.

Millainen olisi siis pääministerin tarjoama ns. Nurmijärven malli? Asukkaita antiikin poliksen ihanteellinen 30 000, satelliittilähiö pääkaupunkiseudun läheisyydessä, arkkitehtuurista piittaamaton yleiskaava, yksityisliikenteen ylivalta, vaaralliset risteykset, palvelut hajautettu, keskusta ja pääkirjasto 16 kilometrin päässä.

mainos

_______________

Kimmo Jylhämö