Meriselityksiä

Lukuaika: 2 minuuttia

Meriselityksiä

Fregattikauppojen palkkioselvittelyt levisivät rahanpesuskandaaliksi Ranskassa. Clearstreamin salaiset tilit ovat edelleen tutkimatta.

RANSKAA RAVISTAA rahanpesuskandaali, joka juontaa juurensa vuoden 1991 suuriin sotalaivakauppoihin. Silloin Thomson-yhtiö – nykyisin Thales – myi kuusi fregattia Taiwanin laivastolle 16 miljardilla frangilla. Kauppasopimukseen otettiin Taiwanin hallituksen vaatimuksesta artikla, joka kielsi kaikkien välityspalkkioiden eli komissioiden maksamisen kaupantekijöille tai välitysmiehille. Skandaalin syynä ovat lukuisat rikkomukset artiklaa vastaan.

Ranskalaisen öljy-yhtiön ELF:n johtaja Alfred Sirven ja kiinalainen liikemies Edmond Kwan välittivät kaikessa hiljaisuudessa Ranskan ja Taiwanin kaupantekoa tavoitteenaan muhkeat komissiot. Kun he eivät saaneet mielestään riittävästi korvauksia palveluksistaan, he haastoivat Thomson-yhtiön oikeuteen vuonna 1996. Sveitsiläinen tuomioistuin tuomitsikin Thomsonin maksamaan Kwanille 160 miljoonaa frangia.

Thomson-yhtiö lähti vastahyökkäykseen nostamalla petossyytteen Ranskassa. Lahjusten ottamisesta saivat tuomion muun muassa ELF:n johtajat Alfred Sirven ja Loïk Le Floch-Prigent sekä Ranskan entinen ulkoministeri Roland Dumas ja hänen rakastajattarensa, ELF:n asiamiehenä toiminut Christine Deviers-Joncours.

KEVÄÄLLÄ 2001 sveitsiläiset oikeusviranomaiset huomasivat, että fregattikaupan yhteydessä oli maksettu suuri palkkio myös taiwanilaiselle asekauppiaalle Andrew Wangille. Hän oli perheenjäsentensä avulla kätkenyt rahasumman sveitsiläisiin pankkeihin. Näin puhkesi fregattiskandaalin toinen vaihe, joka jatkuu yhä.

Vieläkään ei tiedetä, kuka maksoi Wangille välityspalkkion tai maksettiinko komissioita muille kuin Wangille ja jos maksettiin, miten rahat kätkettiin ja pestiin. Näitä kysymyksiä tutkitaan parastaikaa Sveitsissä tuomari Paul Perraud’n johdolla, asiaa selvitetään myös Taiwanissa, Luxemburgissa ja Kyproksella.

Kesäkuussa 2001 myös Ranskan oikeusviranomaiset käynnistivät uuden tutkinnan selvittääkseen laittomia välityspalkkioita, joiden kokonaissummaksi on arvioitu kolmesta viiteen miljardia frangia. Oikeudenkäyntiä odottavat esimerkiksi Thomsonin entinen johtaja Alain Gomez sekä joukko ranskalaisia korkeita virkamiehiä ja poliitikkoja. Fregattikaupan välityspalkkioiden tutkintaa haittaa se, että useat asiakirjat on sotilaallisten kytkentöjen takia voitu julistaa salaisiksi.

Ranskalainen tuomari Renaud van Ruymbeke alkoi saada viime vuoden keväänä kirjeitä ja cd-levyjä nimettömältä lähteeltä, jota Ranskan lehdistössä kutsutaan ”korpiksi”. Le Point -lehti julkisti osan ”korpin” lähettämästä aineistosta. Sen mukaan laittomat jättipalkkiot kierrätettiin Clearstream-selvityskeskuksen ja sveitsiläispankkien kautta vuosina 1999–2003.

CLEARSTREAMIA on aiemminkin epäilty rahanpesusta. Ranskalaisjournalisti Denis Robertin ja Clearstreamissa johtoasemassa toimineen Ernest Backesin Révélation$-kirjan mukaan yritys tarjoaa asiakkailleen julkisten tilien lisäksi salaisiasiirtotilejä, joiden kautta rahat voi helposti ja tehokkaasti pestä. Kirjan julkaisemisen jälkeen vuonna 2001 joukko eurooppalaisia tutkintatuomareita vaati tilien asettamista julkiseen valvontaan.

Myös ”korpiksi” arveltu Ernest Backes arvioi Le Point -lehden haastattelussa, että ”korpin” esiintyminen liittyy tiettyjen liikemiesryhmien sisäiseen välienselvittelyyn. Hän vahvistaa pitävänsä mahdollisena, että fregattikaupan komissioita kuljetettiin juuri Clearstreamin, entisen Cedelin, kautta.

”Minulla on tallessa kyseistä ajanjaksoa koskevat mikrokortit ja olen edelleen valmis esittämään todisteita heti kun jonkin maan hallitus päättää edetä”, Backes sanoo. ”Edetä vaatimuksessa, että selvityskeskuksessa suoritetaan julkinen kansainvälinen tarkastus.”

_______________

Kaksi pankkien pankkia

CLEARSTREAM, aikaisemmin Cedel, on selvityskeskus (clearinghouse), jonka maailman johtavat pankit ja sijoittajat perustivat helpottaakseen laajenevaa kansainvälistä arvopaperi- ja valuuttakauppaansa.

Isoja selvitystaloja on kaksi: Brysselissä päämajaansa pitävä Euroclear ja Luxemburgista käsin toimiva Clearstream.

Suurpankeilla ja monilla pienemmilläkin pankeilla on tilit jommassakummassa laitoksessa tai molemmissa. Selvityskeskukset ovat eräänlaisia pankkien pankkeja, koska niiden tileille kirjautuu käytännössä kaikki kansainvälinen arvopaperi- ja valuuttakauppa. Clearstreamin läpi virtaa joka vuosi yli 100 triljoonaa euroa.

_______________

Kirjoittaja on selvittänyt Clearstream-skandaalia Voima-lehden (4/02) artikkelissa ”Maailman suurin pesukone”.

Mikael Böök

  • 9.9.2009