Yhden päivän sankari

Lukuaika: 3 minuuttia

Yhden päivän sankari

Tupakkateollisuus on kiemurrellut eroon tupakan vaarallisuudesta yli 40 vuotta. Sankarit ovat tässä tarinassa harvinaisia eikä heille käy lopussa hyvin.

TIISTAINA tammikuun 9. päivänä 1990 Helsingin Sanomissa ilmestyi sensaatiomainen uutinen. Amer-yhtymän eli Suomen suurimman tupakanvalmistajan uusi toimitusjohtaja Olli Laiho myönsi tupakan aiheuttavan syöpää.

”Tupakan ja syövän välinen yhteys on osoitettu täysin selvästi. Sen ovat monet tiedemiehet todistaneet, ja mielestäni heihin on syytä luottaa”, Laiho totesi.

Ennen Laihon haastattelua tupakkateollisuus oli kiistänyt järkähtämättä kaikki tuotteidensa terveyshaitat. Tupakan ja keuhkosyövän yhteys osoitettiin ensi kertaa korkealaatuisten epidemiologisten tutkimusten avulla 1930-luvulla Saksassa ja tämän jälkeen uudelleen Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

TUTKIMUSTIETOA EI voitu soveltaa käytännössä, koska tupakkateollisuus kieltäytyi uskomasta sitä. Vuonna 1954 teollisuus perusti oman tutkimusinstituutin.

Yhteensä 448 sanoma- ja aikakauslehdessä julkaistiin ilmoitus A Frank Statement to Cigarette Smokers. Siinä 14 USA:laista tupakkayhtiötä kertoi huolestuneensa viimeaikaisista tutkimuksista ja lupasi kaivaa esiin tieteellisen totuuden tupakan terveysvaikutuksista. Tutkimuksia tehtiin vuosikymmeniä, mutta tulos pysyi samana: tupakka ei ollut haitallista.

Laihon lausunto muutti tilanteen. Lääkintöhallituksen edustajan Kai Koskelan mukaan Laihon lausunto oli historiallinen ja kertoi sukupolven vaihtumisesta tupakkateollisuudessa.

Lausunnon arveltiin vaikuttavan myös Suomessa vireillä olleeseen oikeudenkäyntiin, jossa syöpään sairastunut mies haki – ensimmäisenä Euroopassa – korvauksia polttamiensa savukkeiden valmistajilta.

Ilo oli kuitenkin ennenaikainen. Haastattelun ilmestymispäivänä Laiho julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Amerin kanta ei ollut muuttunut. Laiho sanoi, ettei ollut mitään lääketieteellisiä todisteita, joiden mukaan tupakka aiheuttaisi syöpää.

MAAILMAN SUURIMMAN tupakkayhtiön Philip Morrisin sisäiset asiakirjat kertovat Laihon haastattelun aiheuttaneen täydellisen paniikin heti ilmestyttyään tammikuussa 1990. Jos Amerin lisenssillä valmistamat Philip Morrisin savukkeet, mukaan lukien tunnetuin merkki Marlboro, aiheuttaisivat syöpää Suomessa, ne tekisivät sitä myös muualla.

Tupakkateollisuuden johtajat ja lakimiehet ympäri maailmaa alkoivat lähetellä toisilleen huolestuneita viestejä. Myös Suomen Tupakka Oy:n johtaja joutui selittämään kilpailevan yhtiön johtajan sanomisia emoyhtiölleen British American Tobaccolle.

Päivä Laihon haastattelun julkaisemisen jälkeen Amer-Tupakan lakimies Kari Kauniskangas ilmoitti Philip Morrisille tarvitsevansa Laiholle pikaisesti lisämateriaalia haastatteluja varten.

Kauniskankaan pyynnöt kuuluivat:

1) Mikä on teollisuuden virallinen kanta tupakointiin ja syöpään? Voisitteko toimittaa sen sellaisessa muodossa, että se on mahdollisimman helppo kertoa ja että se kuulostaa mahdollisimman hyvältä.

2) Voisitteko lähettää lyhyen listan tutkimuksista, jotka osoittavat selvästi, ettei tupakoinnilla ja syövällä ole syy-yhteyttä. Meidän on pystyttävä kertomaan toimittajille tällaisista tutkimuksista. Toivon, että voisitte kertoa muutamasta tutkimuksesta, joita tupakoinnin vastustajat eivät ole täysin mitätöineet.

”LIPSAHDUKSEN” JÄLKEEN Laihon käyttöön hankittiin kaikki mahdollinen teollisuuden asiantuntemus tupakasta ja terveydestä. Ajatuksena oli ”kouluttaa herra Laiho salamavauhtia seuraavia haastatteluita varten”. Avuksi hälytettiin muun muassa suomalainen viestintätoimisto, jonka tehtäväksi tuli antaa Laiholle esiintymiskoulutusta.

Philip Morrisin lakimies laati Laihon suuhun lausunnon:

Lehdistössä on käsitelty laajasti lausuntoani tupakan ja keuhkosyövän yhteydestä. Haluaisin selventää sanomisiani. Aluksi haluan korostaa sitä, että olen kokematon haastatteluissa. En ilmaissut kantaani niin selvästi ja tarkasti kuin olisi pitänyt. Henkilökohtainen näkemykseni oli ja on, että tupakalla ja syövällä on tilastollinen yhteys. – – Tilastollinen yhteys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tupakan olisi todistettu aiheuttavan syöpää.

Laihon käyttöön oli myös laadittu valmiita kysymyksiä ja vastauksia:

Kysymys: Onko sinua painostettu muuttamaan mielipidettäsi? Vastaus: En ole muuttanut mielipidettäni, eikä kukaan ole pyytänyt muuttamaan sitä. Harkittuani asiaa olen kuitenkin huomannut, että käytin vääriä sanoja.

mainos

KYMMENIÄ SUOMESSA julkaistuja artikkeleita käännettiin englanniksi ja lähetettiin Philip Morrisin johtajille ulkomaille. Yhtiössä laadittiin ohjeet siitä, miten medialle olisi vastattava, mikäli tiedusteltaisiin yhtiön kantaa Laihon haastatteluun.

Myöhemmin Amerin pääjohtaja Heikki O. Salonen joutui lähtemään Laihon kanssa Philip Morrisin Euroopan-tukikohtaan Sveitsiin. Pian tämän jälkeen Salonen joutui selittämään Laihon lausuntoa New Yorkissa Philip Morrisin hallituksen puheenjohtajalle. Näin alkoi Laihon lähtölaskenta.

Vuonna 1992 Amer liitti vuosikertomukseensa lauseen, jonka mukaan tupakointi voi aiheuttaa tiettyjä sairauksia, kuten keuhkosyöpää ja sydäntauteja. Kuusi vuotta myöhemmin vuosikertomuksessa todettiin, että ”on olemassa merkittävä määrä näyttöä siitä, että tupakoinnilla on syy-yhteydellinen merkitys tiettyjen sairauksien, kuten keuhkosyövän kehittymiselle”.

Ensimmäisenä monikansallisena tupakkayhtiönä Philip Morris myönsi lokakuussa 1999 tupakan aiheuttavan keuhkosyöpää. Tämä tapahtui yli 40 vuotta sen jälkeen, kun kammottava tieto oli hyväksytty teollisuuden sisällä.

Näin pitkään tupakoitsijat saivat uskoa tupakkayhtiöiden sanomaa tupakan vaarattomuudesta. Kysymys oli kansainvälisestä salaliitosta, joka maksoi miljoonien ihmisten hengen. Tässä tragediassa Olli Laiho oli yhden päivän sankari.

Heikki Hiilamo

  • 9.9.2009