Elämä

Ei kovin paha paikka

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei kovin paha paikka

Teksti Johanna Metsänheimo

Keski-ikäinen nainen jättää yhteisöelämän Suomessa ja lähtee kiertämään maailmaa. Marketta Hornin tarinat Aasiasta ja Australiasta kertovat maailmasta, joka kaikki lopulta sujuu ihan hyvin.

55-vuotias valtiotieteen tohtori lähtee pois Suomineidosta, itse perustamastaan, omavaraisuuteen pyrkivästä yhteisöstä. Edessä on parin vuoden sapattivapaa Aasiassa. Marketta Hornin matkan tarkoituksena on löytää guru, kokea viisi elämää koskettanutta paikkaa ja selvittää jotain Euroopan ja Aasian tulevaisuudesta.

Horn lähtee melkein uhkarohkealle matkalle yksin, ilman tarkkaa suunnitelmaa.

Alkumatkasta, Lähi-idässä, hän kohtaa heti vaikeuksia viisumien ja uskonnollisten vaatetussääntöjen kanssa. Jokaisella matka-osuudella Horn tapaa kuitenkin myös toinen toistaan kiinnostavampia ja avuliaampia ihmisiä.

Horn vietti 6 kuukautta Intiassa vierailemassa monenlaisissa hindulaisissa ja buddhalaisissa ashrameissa. Tarinat luostarivierailuista voivat avartaa lukijan mieltä: allekirjoittaneessa heräsi into lähteä vierailemaan Hornin kuvaaman Sai Baban luona.

Hornin kulkiessa Kiinassa alkoi kiinnostus kirjaa kohtaan hiipua. Tuntui, että sitä muovin määrää oli voivoteltu jo niin paljon, että se tuli ulos korvista. Onneksi jankutus jäi pian vähemmälle, ja Australian kohdalla oli mielenkiinto palannut.

Horn kulkee kaukana turistikohteista. Siellä, paikallisten parissa, maan tavat tulevat tutuiksi. Lukijalle jää fiilis, ettei maailma ole niin paha paikka kuin väitetään. On vain varauduttava kaikkeen ja osattava olla varuillaan.

Myönteinen matkakertomus sopii eksoottisista matkoista haaveilevalle ja ympäristöasioista välittävälle.

Marketta Horn: Neljän dollarin päivä. Ekomatka Aasiaan ja Australiaan. Like 2008. 462 sivua.

  • 8.5.2011