¡Dame 5 cubanos!

Lukuaika: 3 minuuttia

¡Dame 5 cubanos!

Kuuba jatkaa epätoivoisia yrityksiään vapauttaa miamilaisessa vankilassa viruva kuubalaisviisikko ja saada oikeuden eteen tunnettu kansainvälinen terroristi.

”Yksinäisyyteni on niin täynnä väkeä/etten löydä yksityistä nurkkaa/ja vaikka oveni on sinetöity/elämä virtaa sisään.”

Kuubalainen insinööri Antonio Guerrero kirjoitti elämänsä ensimmäisen runokirjan vankilassa Yhdysvaltojen Miamissa. Tämän runon hän kirjoitti 28. päivä syyskuuta vuonna 1999 oltuaan jo kuukausia eristyssellissä muutaman neliömetrin kokoisessa kopperossa, jossa pidettiin valot päällä yötä päivää. Eristyksissä hän joutui olemaan pitkät 17 kuukautta ja vankilassaolo saattaa jatkua kenties kymmeniä vuosia.

Mutta sitä hän ei tuona syyskuun päivänä tiennyt säkeet kirjoittaessaan:

”Kaukaisella aamunkoitolla ei ole omistajaa/ohikulkevat yöt eivät laske tunteja./Minun yksinäisyyteni tunnistaa vain aamunkoit.”

Antonio Guerrero ja neljä muuta kuubalaista vangittiin Miamissa syyskuussa 1998. Kuuban valtion lähettäminä he olivat soluttautuneet Miamissa toimiviin kuubalaisten maanpakolaisten äärioikeistolaisiin järjestöihin. He onnistuivat paljastamaan järjestöjen terrorisuunnitelmat Kuuban valtiota ja kuubalaisia vastaan. Suunnitelmiin kuului muun muassa Kuubaan lentävien tai sieltä lähtevien matkustajakoneiden räjäyttäminen sekä pommi-iskuja kuubalaisia hotelleja vastaan.

Yhdysvaltain viranomaiset ottivat kuitenkin kiinni terroritekojen paljastajat tekoja aikovien sijasta. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin tämä ”Miamin viisikoksi” nimetty ryhmä istuu edelleen vankilassa. Heidän tapauksestaan on kirjoitettu hyvin vähän kansainvälisessä lehdistössä ja maailmanlaajuinen älymystö kampanjoi heidän vapauttamisekseen.

Runoileva insinööri Antonio Guerrero oli työskennellyt talonmiehenä Key Westissä sijaitsevan laivaston lentokentällä. Hänen vakoilutehtävänsä oli ehkä kaikkein kevein koko viisikosta: se oli lentoliikenteen tarkkailemista ja siitä raportointia Kuuban valtiolle.

Kolme vuotta sen jälkeen kun hänet oli vangittu, hänet tuomittiin vakoilusta. Hän sai elinkautisen ja vielä 10 vuotta päälle. Miamissa pidetyn oikeudenkäynnin langettamat tuomiot muille neljälle olivat yhtä ankaria tai ankarampia.

Tuomioihin on sittemmin otettu kantaa monella taholla. Toukokuussa 2005 YK:n ihmisoikeuskomission asiantuntijaryhmä julisti viisikon pidätyksen mielivaltaiseksi ja oikeusprosessin kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Atlantan vetoomustuomioistuin on kertaalleen kumonnut miesten tuomiot, mutta käsitteli asian uudelleen tänä syksynä ja totesi tuomioiden pysyvän voimassa. Miehiä ei näin ollen tultane vapauttamaan lähiaikoina.

Sekä viisikon omaiset että suuri joukko Yhdysvaltain ja muiden maiden älymystöä kampanjoi viisikon vapauttamisen puolesta. Kun asialle on ollut vaikea saada julkisuutta, tukiryhmä on ostanut New York Timesista ilmoitustilaa vetoomuksensa julkaisemiseen. Vetoomuksen on allekirjoittanut vaikuttava joukko ajattelijoita ja mielipidevaikuttajia Noam Chomskysta Harry Belafonteen ja Manu Chaoon saakka.

Kuuba syyttää Yhdysvaltoja terrorismin paljastajien vainoamisesta samaan aikaan, kun se suojelee todellisia terroristeja, kuten yhtä pahamaineisimmista kansainvälisistä terroristeista, kuubalaissyntyistä Luis Posada Carrilesia. Hänen tapauksensa osoittaa, että kaikki terrorismin uhrit eivät ole samanarvoisia.

Posada Carriles on nyt ollut yhdysvaltalaisessa vankilassa toista vuotta saavuttuaan maahan laittomasti. Sekä Kuuba että Venezuela vaativat Yhdysvaltoja luovuttamaan tämän kuubalaissyntyisen Venezuelan kansalaisen oikeudenkäyntiä varten.

Kuubassa häntä odottaa syyte useista pommi-iskuista havannalaisiin hotelleihin ja Venezuelassa hän joutuisi oikeuteen kuubalaisen lentokoneen räjäyttämisestä ja 73 ihmisen murhasta vuonna 1976. Posada Carriles on tunnustanut teon, mutta pääsi karkaamaan venezuelalaisesta vankilasta kesken häntä vastaan käydyn oikeudenkäynnin.

Vastikään julkistetut CIA:n asiakirjat osoittavat Posada Carrilesin olleen 1970- ja 1980-luvuilla merkittävä lenkki Latinalaisen Amerikan sotilasdiktatuurien ja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n niin sanotussa Operaatio Condorissa, jonka tavoitteena oli tuhota oikeistodiktatuurien poliittiset vastustajat yli valtiorajojen. Asiakirjat osoittavat hänen olleen mukana Chilen entisen ulkoministerin Orlando Letelierin murhassa Washingtonissa vuonna 1976. Letelier oli tuohon aikaan yksi kuuluvimmista Augusto Pinochetin diktatuurin arvostelijoista. Letelierin autossa räjähti pommi keskellä Yhdysvaltojen pääkaupunkia.

Posada Carrilesia ei syytetä Yhdysvalloissa muusta kuin maahantulomääräysten rikkomisesta. Yhdysvallat ei halua luovuttaa häntä sen enempää Kuubaan kuin Venezuelaankaan tuomittavaksi. Lehtitietojen mukaan hänet vapautetaan lähiaikoina vankilasta.

Samaan aikaan Antonio Guerrero jatkaa runojensa kirjoittamista miamilaisessa vankilassa.

_______________

YK äänestää taas maailman merkillisimmästä kauppasaarrosta

Vuodesta 1992 lähtien Kuuba on tehnyt YK:n yleiskokoukselle esityksen Yhdysvaltain yli 40 vuotta sitten julistaman kauppasaarron lopettamiseksi. Vuosi vuodelta yhä useampi maa on tuominnut kauppasaarron, viime vuonna 182 maata. Tänä vuonna äänestys käydään 8. marraskuuta.

mainos

Presidentti Bush on kiristänyt saartoa monin tavoin: matkustuskiellon rikkojia rangaistaan yhä raskaammin, Kuuban vastaisen propagandan ja opposition rahoitus on lisääntynyt. Kauppasaartoon liittyy jo absurdeja piirteitä, sillä yhden kuubalaissikarin viemisestä Yhdysvaltoihin voi seurata 10 vuoden vankeusrangaistus.

Lähteitä:

Antonio Guerrero: Desde mi altura, Editorial José Martí, Cuba, 2001

Rodolfo Dávalos Fernándes: Cinco Héroes, Editorial Capitán San Luis, Cuba, 2005

Juan Carlos Rodríguez Cruz: Cuba, the untold history, editorial Capitán San Luis, 2005

UN Human Rights Commission: Conclusion of the U.N. Working Group on Arbitrary Detentions, May 27, 2005

El Plan Bush para Cuba, 10 de Julio, 2006

AP, Reu, BBC, www.kuuba.org/viisikko

Jaana Kanninen

  • 9.9.2009