Brändi kiertoon

Lukuaika: 2 minuuttia

Brändi kiertoon

Circlen uutta albumia eivät tehneet Jussi Lehtisalo & kumppanit, vaan vuokrasoittajat.

Tunnetun brändin vuokraaminen on tavallinen käytäntö yritysmaailmassa, mutta rockbisneksessä sitä ei juurikaan harrasteta.

Suomalaista vaihtoehtomusiikkia jo yli 20 vuoden ajan piristänyt Circle teki poikkeuksen: porilaisyhtye vuokrasi oman brändinsä ulkopuolisille muusikoille, jotka tekivät Circlen tuoreen Incarnation-levyn. Vanha kokoonpano taas julkaisee samanaikaisesti albumin uudella nimellä Falcon (ex-Circle).

Monimutkaisen ajatusketjun isä on yhtyeen, siis alkuperäisen Circlen, johtohahmo Jussi Lehtisalo, joka perusti Circlen ystäviensä kanssa jo vuonna 1991. Hän haluaa testata luomansa brändin kestävyyttä.

”On mielenkiintoista verrata näiden kahden levyn saamaa vastaanottoa. Saa nähdä, kiinnostaako musiikinkuuntelijoita pelkkä brändi vai tekijät taiteen takana”, Lehtisalo sanoo.

Circlen tapauksessa ”brändi” tuntuu häilyvältä käsitteeltä. Yhtye on julkaissut 20 vuoden aikana Suomessa ja ulkomailla yli 40 levyä, joiden skaala ulottuu avantgardistisesta äänitaiteesta juustoiseen spandexmetalliin. Yhteisen nimittäjän löytäminen tuosta musiikillisesta suosta on vaikeaa.

Jussi Lehtisalon mukaan Circlelle on vuosien saatossa muodostunut brändi, vaikkakin hyvin marginaalinen sellainen. Brändinhallinta sen sijaan on ollut vajavaista, sillä yhtyeeseen liitettävät mielikuvat ovat aikansa eläneitä.

”Bändiin tullaan aina liittämään porilaisuus, vaikka neljä kuudesosaa yhtyeestä asuu nykyään pääkaupunkiseudulla. Musiikillisesti Circleen liitetään hypnoottinen toisto, vaikkemme ole harjoittaneet sitä juurikaan sitten 1990-luvun.”

Brändin vuokraaminen ulkopuolisille on tapa puhdistaa pöytää.

Jussi Lehtisalo on kansainvälisesti arvostettu pitkän linjan musiikintekijä, jolle Circlestä on muodostunut elämäntyö. Rakkaalla brändillä leikittely ja sen eteenpäin vuokraaminen olivat hänen mukaansa taiteellinen keino tuhota tuo työ. Ulkopuolisten odotukset ja Circlen brändin vaaliminen ovat vieneet kirkkaimman terän Lehtisalon omasta tekemisestä.

”Suurilta ikäluokilta peritty ajatus ‘saavutetuista eduista emme luovu’ sai minut pohtimaan Circlen urautumista ja omaa jämähtäneisyyttäni. Itse tuotemerkki on vääntänyt ratista, ja taiteilija on roikkunut hädissään ovenkahvassa.”

Kliseitä pursuavaa amerikkalaistyylistä aikuisrockia soittava Falcon (ex-Circle) taas merkitsi hänelle paineetonta tapaa tehdä musiikkia. Samae Koskisen tuottaman esikoislevyn Frontierin ja keikkojen jälkeen Circlen brändi palautuu takaisin heille ja yhtyeestä tulee jälleen Circle (ex-Falcon).

Circlen vuokrakokoonpanon löytäminen ei käynyt käden käänteessä. Alun perin ideana oli vuokrata brändi joukolle tuntemattomia muusikoita tai taiteilijoita.

Valinta osui lopulta niin ikään porilaiseen Stench of Decayhin, jota vahvistettiin kitaristi Ville Valavuolla. Kitaristi Rami Simeliuksen mukaan vanhan koulun death metallia soittava ryhmä tarttui poikkeukselliseen projektiin mielellään.

”Jussi kertoi meille ideansa, ja se vaikutti sopivan häiriintyneeltä.”

Ville Valavuo puolestaan kiittelee vanhan Circlen rohkeutta.

”Lehtisalo ei ohjannut projektia mihinkään suuntaan, vaan pyysi meitä tekemään levyn, jota he eivät itse pystyisi tekemään.”

Circle: Incarnation & Falcon (ex-Circle): Frontier ilmestyvät marraskuun aikana. Julkaisijana Ektro Records.

Mikko Siltanen

  • 14.11.2013