Anti-Rape Condom – hiljainen vastalause

Lukuaika: 2 minuuttia

Anti-Rape Condom – hiljainen vastalause

Pastellinsävyisillä nettisivuilla esitellään naisille kehitelty uusi tuote: Anti-Rape Condom eli Rapex.

Pastellinsävyisillä nettisivuilla esitellään naisille kehitelty uusi tuote: Anti-Rape Condom eli Rapex. Se on tavallisen kondomin tapainen esine, jonka nainen laittaa sisäänsä mahdollisen raiskauksen varalta.

Kondomin sisäsivuilla on sahalaidat, joiden tarkoitus on vahingoittaa raiskaajaa ja kerätä kudosnäytteitä tämän tunnistamiseksi. Tuotetta ei ole vielä markkinoilla, mutta siitä on jo tehty prototyyppejä. Huh, täytyy todella pelätä tulevansa raiskatuksi, jotta suostuisi tunkemaan sisäänsä sellaisen esineen kuin Rapex. Onko tämä jokin vitsi?

SivustonFrequently asked questions -osuudessa vakuutetaan, että Rapexia voi käyttää vaikka päivittäin. Se ei ole lainkaan häiritsevän tuntuinen, eikä sitä voi ulkopuolinen nähdä.

Vain nainen itse voi tehdä olonsa turvalliseksi, ja Rapex on mitä parhain ratkaisu. Kultainen sääntö on, että Rapex tulee pitää nukkuessakin vieressä siltä varalta, että raiskaaja tunkeutuu yöllä kotiin.

Vaikka kuinka yritän, en keksi, miksi haluaisin käyttää kyseistä tuotetta. Mikä tekee siitä paremman kuin esimerkiksi pippurisuihkeesta tai muista itsepuolustuskeinoista?

Rapex ei ole kuitenkaan vitsi. Tuote on kehitelty Etelä-Afrikassa, jossa monet todella pelkäävät tulevansa raiskatuksi. Paikallisten poliisiraporttien mukaan vuosina 2004–2005 Etelä-Afrikassa tapahtui 55 114 ilmoitettua raiskausta. Sen lisäksi, että hyväksikäyttö voi olla erityisen raakaa tai jatkuvaa, siitä voi suurella todennäköisyydellä saada hiv-tartunnan. Voitaisiinko tällaisen keksinnön avulla sittenkin vähentää raiskauksia tai peräti saada ne loppumaan?

Länsimaisena naisena ratkaisu ei tunnu oikealta, mutta ehkä Rapex toisi joissakin tilanteissa naiselle ainakin turvallisuudentunnetta. Etelä-Afrikassa naisella ei ole yleensä mahdollisuutta neuvotella kumppaninsa kanssa kondomin käytöstä ja miehillä on useampia seksikumppaneita. Naiset ovat sosiaalisesti huonossa asemassa, ja raiskattu tai hiv-positiivinen uhri joutuu usein itse syrjityksi.

Jos naisilta löytyy rohkeutta tarttua sellaiseen tuotteeseen kuin Rapex, eikö heillä olisi rohkeutta ryhtyä muutenkin puolustamaan oikeuksiaan? Voisi kuvitella Rapexin käytön johtavan toisiin väkivallantekoihin, sen sijaan että nainen olisi turvassa.

Rapexin avulla uhri saattaa saada enemmän aikaa paeta tilanteesta, mutta naisen oikeutta omaan kehoonsa on jo rikottu. Vain nainen voi suojella omaa kehoaan, mutta miten saada miehet ymmärtämään, ettei heillä ole alistamiseen oikeutta?

www.rapestop.net

Miina Poikolainen

  • 9.9.2009