Amerikkalais-suomalainen Mariko Sato kertoi syyskuun alussa Eyes to the West –tapahtumassa Helsingissä osallistumisestaan Bernie Sandersin vaalikampanjaan.

PolitiikkaKirjoittanut Susanna Pesonen

Bernie Sanders sytytti vasemmistoliikkeen kipinän Yhdysvalloissa 

Lukuaika: 2 minuuttia

Bernie Sanders sytytti vasemmistoliikkeen kipinän Yhdysvalloissa 

Amerikkalais-suomalainen Mariko Sato kertoi syyskuun alussa Eyes to the West –tapahtumassa Helsingissä osallistumisestaan Bernie Sandersin vaalikampanjaan.

Vaikka Bernie Sandersin ei onnistunut pääsemään demokraattisen puoleen presidenttiehdokkaaksi, niin kampanja kuitenkin herätti maan vasemmiston. Suomalais-amerikkalainen Mariko Sato oli yksi kampanjaan osallistuneista.

Senaattori Bernie Sanders valoi uskoa ihmisiin presidentinvaalikampanjallaan tarjoamalla vaihtoehtoja epä-oikeudenmukaiseen talousjärjestelmään. Vaikka Sanders hävisikin Demokraattipuolueen presidentti ehdokkuuden Hillary Clintonille, kipinä oli sytytetty.  

Tämä innosti myös amerikkalais-suomalaista Mariko Satoa lähtemään mukaan kampanjointiin vuonna 2016. Sato työskenteli tuolloin Yhdysvalloissa.  

“Olin seurannut kampanjaa jo ennen kuin menin Yhdysvaltoihin ja siinä oli jo silloin jotain mielenkiintoista ja innovatiivista tapahtumassa. Oli kiinnostavaa päästä näkemään tämä sisältä päin. Kannatin toki myös Sandresin politiikkaa”, Sato kertoo. 

mainos

Sato otti yhteyttä kampanjaan sen nettisivujen kautta. Jo seuraavana päivänä hänelle soitettiin, kuinka osallistua toimintaan omassa osavaltiossa. 

Elämän suojaverkot liittyen terveyteen, koulutukseen ja työhön ovat heikkoja. Ihmiset ovat paljolti omien voimavarojen ja sosiaalisten verkostojen varassa.

Bernien kampanja oli yhdysvaltaisittain radikaali. Se sai kuitenkin mukaansa niin nuoria kuin vanhemman polven vasemmistolaisia. Sandersin kannattajat ovat kyllästyneet kapitalistisen yhteiskunnan ongelmiin ja jatkuvaan epävarmuuteen elämän peruspalikoista. Tyytymättömyys kumpuaa muun muassa siitä, että yhä harvempi pääsee nykyään Yhdysvalloissa hyvään terveydenhuoltoon, ja mahdollisuudet laadukkaaseen koulutukseen ovat epätasa-arvoiset. Myös taustasta riippumaton köyhyys on lisääntynyt.  

“Terveys ja koulutus ovat jo pidempään toimineet Yhdysvalloissa markkinalogiikalla. Pohjoismainen näkökulma näihin asioihin on radikaali tähän verrattuna”, kertoo Sato. 

Hyvinvointivaltion utopia on Yhdysvalloissa presidentille erittäin kunnianhimoinen tavoite, mutta paikallisesti mahdollisuudet muutokselle näyttävät paremmalta. Osavaltioilla kun on omaa lainsäädäntöä sekä budjettia ja päätäntävaltaa siihen, miten palvelut järjestetään.   

“Se on nähty yhdysvaltalaisessa politiikassa ennenkin, että jos osavaltioissa on tehty isompia muutoksia, niin niillä on mahdollisuus nousta myös valtakunnan politiikkaan ja muuttaa sitä kautta rakenteita”, Sato kertoo. 

Vaikka Sandersin kampanja loi pohjaa liikkeelle, on vasemmistolaisuus kuitenkin edelleen marginaalissa demokraattisen puolueen sisällä. Silti liike kasvaa.  

“Monet Bernien kampanja väestä tulivat valituksi paikallistasolla, ja he voittivat monia pitkäaikaisia sekä vakiintuneita poliitikkoja, jotka nähdään ehkä status quon ylläpitäjinä”, Sato kertoo. 

Yksi yllättäjistä oli 28 vuotias newyorkilainen Alexandria Ocasio-Cortez. Hän voitti demokraattien esivaalit New Yorkissa, jossa hänen vastustajansa oli kongressiedustaja Joseph Crowley. Nuoren Yhdysvalloissa edistyksellistä politiikkaa ajavan Ocasio-Cortezin mahdollisuuksia aliarvioitiin konservatiivien piireissä, joka oli myös osasyy menestykseen.  

Ocasio-Cortezin ja Sandersin kampanjoissa oli paljon samankaltaisuuksia. Kampanjat oli hyvin rakennettuja ja osallistavia.  

Sato osallistui vaalikampanjaan vapaaehtoisena kohtaamalla potentiaalisia äänestäjiä sekä puhelimitse että ovelta ovelle. Sandersin kampanjatiimi jalkautui tapaamaan äänestäjiä. “Ihmiset kaipasivat sitä, että joku kuuntelee”, Sato kertoo.  

Saton kohtaamisissa korostui ihmisten huoli taloudesta.  Vuoden 2008 finanssikriisi romutti keskiluokan, ja se on lisännyt näköalattomuutta sekä taustasta riippumatonta köyhyyttä.  

“Elämän suojaverkot liittyen terveyteen, koulutukseen ja työhön ovat heikkoja. Ihmiset ovat paljolti omien voimavarojen ja sosiaalisten verkostojen varassa”, Sato kertoo kohtaamisistaan Yhdysvalloissa. 

Mitä suomessa voitaisiin oppia Sanderisin kampanjasta? 

Suomessa keskustelu politiikasta varsinkin valtamediassa on hyvin teknistä, josta jää politiinen arvokeskustelu usein syrjään.  

“Itselle Sandersin kampanjassa oli kovin innostavaa se, että asiat tuotiin esille aidosti poliittisina. Pidin siitä, että asiat tuotiin lähelle ihmistä, ja että monenlaiset ihmiset pystyivät osallistumaan ihan omalla kotiseudullaan ja arjessaan”, Sato kertoo.