big_fimage.jpg

Viranomaiset uhkaavat erottaa Helin ja Lezginin

Teksti Heidi Huhtala

Turkkilainen Lezgin Cakir ja suomalainen Heli Viertola tutustuivat yhteisen tuttavan kautta tammikuussa 2005. He rakastuivat ja menivät nopeasti naimisiin. Nyt neljä vuotta naimisissa ollutta paria uhkaa ero: hallinto-oikeus päätti tällä viikolla karkottaa Lezginin. Lumeavioliitto, viranomaiset sanovat. Tulkaa kotiimme katsomaan, vastaa pariskunta.

Lezgin Cakir on asunut puoli vuotta Suomessa. Suurin osa avioliitosta oli siihen asti kulunut kaukosuhteessa. Se uhkaa heitä jälleen Lezginistä tehdyn käännytyspäätöksen takia.

”Maahanmuuttovirastoa epäilyttää muun muassa se, että menimme niin nopeasti naimisiin. Mieheni on uskovainen muslimi, eikä islaminusko salli esiaviollisia suhteita”, Heli kertoo.

Lezgin haki ensimmäistä kertaa oleskelulupaa Suomeen kesäkuussa 2005, pari kuukautta häiden jälkeen. Kielteinen päätös tuli toukokuussa 2006. Sen jälkeen hän haki turistiviisumia, jota ei myöskään myönnetty. Kesäkuussa 2006 pariskunta teki valituksen hallinto-oikeuteen, mutta vastaus oli jälleen kielteinen. Marraskuussa 2007 pari haki valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta sitä ei myönnetty. Lezgin haki uudelleen turistiviisumia. Jälleen kielteinen päätös.

Heli lähti Ruotsiin etsimään töitä. Lezgin sai viikoksi viisumin Ruotsiin ja pari tuli yhdessä Suomeen. He jättivät uudelleen oleskelulupahakemuksen. Päätös oli jälleen kerran kielteinen ja Lezginistä tehtiin myös käännytyspäätös. Pariskunta teki käännytyspäätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen. Tiistaina 25.8 hallinto-oikeus ilmoitti, että se pitää käännytyspäätöksen.

Viranomaiset ovat perustelleet päätöksiään esimerkiksi sillä, että Helillä ja Lezginillä ei olisi yhteistä kieltä. Heidän kommunikointinsa sujuu kuitenkin hyvin englanniksi. Ilman käännytyspäätöstä Lezgin olisi myös voinut jatkaa suomen kielen opiskeluaan.

Lumeliittoepäilyjä on perusteltu aikaisemmin myös sillä, ettei pariskunta asunut yhdessä. Sekin tuntuu paradoksaaliselta: juuri viranomaisten päätökset estivät tuolloin paria asumasta yhdessä.

Heli ei voi terveydellisistä syistä oleskella pidempiä aikoja Turkissa. Hän on saanut Turkissa loisia, jotka aiheuttavat laihtumista ja väsymystä, eikä erikoisruokavalion vaatimaa ruokaa oikein löydy Turkista. Helillä on lääkärintodistus siitä, ettei hän voi muuttaa Turkkiin.

Laissa sanotaan, että Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi.

”Päätös ei ole inhimillinen vaan kuin keskiajalta”, Heli pohtii. ”Miksi meitä kohdellaan kuin rikollisia, kun emme ole tehneet mitään väärin? Onko rikos rakastaa?”

Lezginillä on työpaikka Suomessa, mutta hän ei voi ottaa sitä vastaan ennen kuin saa oleskeluluvan.

”Kaikki nämä vuodet olen luottanut, että Suomi on omien kansalaisten puolella. Oikeus ei toteudu tässä asiassa”, Heli tuskailee. ”Toivomme Suomen johdon ja piispojen ottavan asiaan kantaa.”

Viranomaiset eivät ole koskaan suullisesti haastatelleet Heliä ja Lezginiä yhdessä.

”Haluamme, että meidät haastatellaan. Olemme joutuneet tekemään kirjallisia selvityksiä. Moni ihminen olisi myös valmis todistamaan puolestamme”, Heli sanoo. ”Jos viranomaiset eivät muuten usko liittomme aitouteen, he voivat tulla vaikka kotiimme katsomaan.”

Adressi Helin ja Lezginin puolesta.

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu