Taide

Taiteella rasismia vastaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Taiteella rasismia vastaan

Teksti Heidi Huhtala

Timo Wrightin The Race Code -teos määrittää kasvokuvan perusteella näyttelykävijät rodulliseen paremmuusjärjestykseen. Teos on kannanotto maahanmuuttokeskusteluun. ”Sananvapautta ei ole se, että perustaa mielipiteensä valheisiin”, taiteilija sanoo.

Menen Taideteollisen korkeakoulun tv-studioon katsomaan valokuvaaja Timo Wrightin näyttelyyn tulevan The Race Code -installaatiota. Olen yksi koehenkilöistä, jotka pääsevät testaamaan teosta etukäteen.

The Race Code on tietokoneinstallaatio, joka ottaa näyttelyn kävijöistä kasvokuvan ja käyttäen kasvojentunnistusta arvostelee heidät rodulliseen paremmuusjärjestykseen. Kuvat heijastuvat seinälle taulukkoon, jossa vasemmassa ylänurkassa on rodullisesti korkea-arvoisimmat kasvot. Teos on tehty yhdessä Matti Niinimäen kanssa.

Aluksi minua jännittää, mihin kohtaan rodullista arvojärjestystä oma pärstäni asettuu. Sitten iskee häpeä, sillä huomaan toivovani, että sijoittuisin rotutaulukon kärkipäähän. Enhän minä ole rasisti! Miksi toivoisin olevani mahdollisimman arjalaisen näköinen, jos olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia etnisestä alkuperästä riippumatta?

Istun kuvattavaksi tietokoneen ääreen. Näyttelyssä tulee olemaan koppi, jonne kuvattavat menevät ikään kuin passikuva-automaattiin, mutta installaation testiversiossa sitä ei vielä ole. Kasvoni ilmestyvät näytölle ja kone alkaa mittailla etäisyyksiä kasvoillani: silmien etäisyys toisistaan, otsan etäisyys leuasta, nenän etäisyys korvasta ja niin edelleen.

Testihetkellä installaatio on kuitenkin vielä sen verran keskeneräisessä vaiheessa, ettei rotuanalyysi vielä toimi. Uusi kuva menee automaattisesti arvoasteikon kärkeen. En siis vielä saa tietää sijoitustani. Eipä sillä tosin olisi mitään väliäkään.

”Logiikka, jolla The Race Code arvostelee ihmisiä, on täysin keksitty, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa”, Timo Wright huomauttaa. Hän toivookin, että teos herättäisi katsojat miettimään, millaisia johtopäätöksiä he itse tekevät muista ihmisistä pelkän ulkonäön tai etnisen alkuperän perusteella.

Wrightin näyttely If you tolerate this… käsittelee rasismia sekä äärioikeiston nousua Suomessa ja Euroopassa. Näyttelyssä on The Race Coden lisäksi toinen iso installaatio.

Pitkä matka kotiin -teos on vanhoja radioita käyttävä ääni-installaatio. Wright on haastatellut teosta varten Karjalan evakkoja, Ruotsiin aikoinaan lähetettyjä sotalapsia sekä tämän päivän pakolaisia. Sen jälkeen hän on kirjoittanut haastattelut puhtaaksi, tiivistänyt niitä ja poistanut kaikki aikaan ja paikkaan viittaavat määreet. Näyttelijä Vesa Vierikko on lukenut tarinat nauhalle. Kukin radio soittaa yhtä tarinaa, eikä kuulija voi tietää, mikä on kenenkin tarina.

”Arvostan sananvapautta ja mielestäni kaikesta pitää keskustella, myös maahanmuutosta. Olen kuitenkin huomannut, että julkinen maahanmuuttokeskustelu perustuu liian usein faktojen sijaan mutu-tuntumaan. Sananvapautta ei ole se, että perustaa mielipiteensä valheisiin. Pitäisi muistaa, että sananvapauteen kuuluu myös vastuu”, Wright sanoo.

Hän kertoo tekevänsä taidetta siksi, että hän haluaa tuoda sen kautta yhteiskunnallisia näkemyksiään esille. Wrightia huolestuttaa se, että viime vuosina avoimen rasistinen puhe tuntuu muuttuneen sallitummaksi.

”Euroopassa arvot ovat koventuneet. Ihmiset haluavat löytää syntipukin, kun itsellä menee huonosti. Maahanmuuttajia on helppo syyttää, sillä heidän asemansa yhteiskunnassa on niin heikko, etteivät he pysty puolustautumaan.”

Wright pitää ongelmallisena mitä tahansa ajattelua, jossa ihmisten ajatellaan olevan eriarvoisia keskenään. Hän uskoo rasismin lisääntyneen tuloerojen kasvun myötä.

Timo Wright kertoo, että kun hän haastatteli evakkoja, sotalapsia ja tämän päivän pakolaisia Pitkä matka kotiin -teosta varten, hän huomasi tarinoiden olevan hyvin samankaltaisia keskenään.

”Tarinat ovat hämmästyttävän voimakkaita ja koskettavia. Niitä yhdistää se, että ihmisten on ollut pakko lähteä kotoaan, eivätkä he tiedä, pääsevätkö he koskaan takaisin. Moni kertoi myös, että oli rankkaa jättää kotieläimet, koska eläimet ovat viattomia kohtaloonsa. Ja niin ovat nämä ihmisetkin. Tuskinpa kukaan heistä olisi lähtenyt kotoaan, jos ei olisi ollut pakko.”

Timo Wright: If you tolerate this… 4.3. asti Helsingissä, Kluuvin galleriassa, ke–su 11–18.

The Race Code teoksen esittelyvideo.

  • 20.2.2012