YhteiskuntaKirjoittanut Jari Tamminen

Rosvoreititin – tee uutiset itse

Lukuaika: 2 minuuttia

Rosvoreititin – tee uutiset itse

Teksti Jari Tamminen

Newstweekin avulla kuka tahansa guerillatoimittaja voi kaapata lähiverkon & korjata sanomalehden sivuilla julkaistavan propagandan omakseen.

Osa artikkelista on julkaistu Voimassa 3/2012.

”Kaikkien tulisi korjata virheelliseksi katsomiaan uutisia”, kansainväliset seikkailijat Danja Vasiliev ja Julian Oliver toteavat. He eivät halua, että heidän kommentteja eritellään, he ovat Newstweek.

Kaksikon suunnittelema Newstweek-reitittimen avulla voi huomaamatta ja luvatta kaapata vaikka lähikahvilan langattoman verkon ja ohjata kaikki esimerkiksi Helsingin Sanomien kotisivuille pyrkivät omille sivuilleen.

”Haluamme luoda tervettä paranoiaa. Kylvää epäilystä”, kaksikko selittää motiivejaan. ”Pelkästään median varaan rakennettu todellisuus on kovin haavoittuvainen.”

Suurin osa ihmisistä hahmottaa yhteiskuntaa median välittämien viestien kautta. Jos median ja yleisön väliin luodaan häiriöitä, maailmankuva ei välttämättä vastaa mediayhtiöiden tavoitteita. Tehokkaimmillaan häiriötila on silloin, kun kuluttaja ei huomaa sitä.

Newstweek tasapainoilee mediataiteen ja tekniikan rajapinnassa. Se myös leikittelee brändeillä ja häiriköi yritysten julkisuuskuvaa. Jo projektin nimi Newstweek on graafista ulkoasuaan myöten väännös Yhdysvaltojen toiseksi laajalevikkisimmän viikkolehden Newsweekin nimestä.

Itse laite on pienen muuntajan näköinen, sähköpistokkeeseen kytkettävä reititin, joka käytännössä kierrättää kaiken valitun lähiverkon datan kauttansa. Ja samalla siis korvaa halut nettisivut kloonatuilla sivuilla.

Sen lisäksi, että Newstweek on helppokäyttöinen, muutaman kymmenen euron osista koostuva reititin on myös suhteellisen helppo kasata. Vasiliev ja Oliver jakavat kotisivuillaan seikkaperäisiä rakennusohjeita.

”Julkaisemme myös pian uuden, entistä ehomman reitittimen kasaamisohjeet”, kaksikko kertoo.

”Emme tiedä, kuinka monta Newstweek-reititintä on käytössä – tai kuka niitä käyttää – mutta ainakin tusinan verran on sellaisia käyttäjiä, jotka hyödyntävät meidän serveriämme tiedon välittämiseen. Epäilemättä on myös käyttäjiä, jotka eivät meidän apuamme tarvitse.”

Newstweekilla sivuston kloonaaminen on helppoa ja uutiset voi muokata itseään miellyttäviksi. Ulkoisista merkeistä lukija ei huomaa olevansa väärillä sivuilla, verkko-osoitteet säilyvät oikean näköisinä.

Miltä kuulostaisivat Hesarin otsikkoina ”Wahlroos: Erehdyin, köyhiä pitää jeesata” tai ”Finnairin hallitus katumapäällä: Palautamme kaikki bonukset”?

”Olisi hienoa, jos yleisö ei luottaisi mediaan. Kenenkään ei pitäisi luottaa mihinkään, mitä erityisesti yksityisesti omistettu media suoltaa.”

Voima ei tietenkään luo poikkeusta tähän sääntöön.

”Olemme kiinnostuneita verkkoepäturvallisuuden luomisesta. Näin voimme myös luoda olosuhteet ihmisille oppia enemmän verkkoympäristöstä.”

Vasilievin ja Oliverin toiminnastaan käyttämä Critical Engineering -määritelmän voi yhdistää sekä kriittisiin insinööreihin että kriittiseen koneoppiin.

”Tekniikka vaikuttaa siihen kuinka kommunikoimme, liikumme ja jopa ajattelemme. Se on kehys, jonka puitteissa teknologis-poliittinen todellisuutemme rakentaminen ja kehittäminen tapahtuu.”

Sisältö muodostaa ainoastaan pintakerroksen netissä. Se, joka hallitsee verkkotopologian, hallitsee loppujakin netistä. Koko internetin hallitsemisen sijaan kaksikko kannustaakin ottamaan haltuun itse tiedonvälitysprosessin.

”Eiväthän käyttäjät omista nettiä. Sen omistavat ne, jotka omistavat rautatavaran. Näin se vaan menee.”

______________

Toimi näin:

1. Tutustu Newstweek-reitittimen rakennus- ja käyttöohjeisiin osoitteessa newstweek.com.

2. Hanki tarvittavat osat ja rakenna reititin annettujen ohjeiden mukaan.

3. Valitse sopiva kohde eli avoin ja suojaamaton verkko. ­Niitä piisaa; trendikäs kahvila on aina hyvä valinta. Asiakkaita eli verkon käyttäjiä riittää ja voit juoda samalla vaikka caffé macchiatoa sekä syödä makoisan oliivi-ciabattan.

4. Kytke Newstweek-reititin vapaaseen pistokkeeseen ja seuraa käyttöohjeita.

5. Valitse kloonattava nettisivu (esim. HS.fi) ja korjaile uutiset mieluisiksi.

6. Seuraa surffailijoiden reaktioita, korjaa joutessasi muitakin suosittuja sivuja.