Politiikka

Israel pommittaa Gazaa uusiksi

Lukuaika: 2 minuuttia

Israel pommittaa Gazaa uusiksi

Teksti Bruno Jäntti

Israelilaisministerin ajaessa Gazan ”reformatoimista” ilmoittaa Israelin asevoimat uuden Cloud Pillar -nimisen sotilasoperaation aloittamisesta Gazaa vastaan. Lausunto ja meneillään olevat ilma- ja maapommitukset muistuttavat neljän vuoden takaisesta Gazan massamurhasta ja Israelin poliittisen kulttuurin tilasta.

”En väitä, että teidän tulisi tehdä massamurha, mutta –”

Israelin asevoimien komentaja Israelin Gaza-hyökkäyksen yhteydessä vuonna 2008.

Israelin armeijan ilma- ja maavoimat aloittivat hyökkäyksen Gazan kaistaa vastaan torstaina 8.11.2012. Israelin viimeisimmässä hyökkäysaallossa on kuollut 20 palestiinalaista ja yli 150 on loukkaantunut. Tapetuista monet ovat lapsia.

Keskiviikkona 14.11. Israel tappoi erillisessä ohjusiskussa myös Hamasin aseellisen siiven johtajan ja hänen poikansa sekä julisti uuden sotilasoperaation, nimeltä Pillar of Defense, alkaneeksi.

Israelin sotilaallisen aggression kohdentaminen puolustuskyvytöntä ja saarron alaista Gazaa vastaan palauttaa mieliin Israelin neljän vuoden takaisen suurhyökkäyksen, jossa Israel tuhosi koko Gazan siviili-infrastruktuurin. Lisäksi silloin Israelin asevoimat tappoi hyökkäyksessä yli 900 siviiliä, joista noin puolet oli lapsia.

Israelin kotirintaman puolustusministeri (engl. Home Front Defence Minister) Avi Dichter sanoi sunnuntaina 11.11.2012, että Israelin tulisi ”reformatoida” (engl. reformate) Gaza. Dichterin mukaan massiivinen sotilasoperaatio on ”ainoa keino palauttaa Israelin pelotekyky Gazaan”. Dichter viittasi Israelin asevoimien vuonna 2002 Länsirannalla suorittamaan sotilasoperaatioon (engl. Operation Defensive Shield), joka on Israelin suurin sotilasoperaatio miehitetyillä palestiinalaisalueilla sitten vuoden 1967 sodan. Dichterin mukaan Israelin tulee tehdä vastaava hyökkäys nyt Gazaan.

Dichter lausui: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa: Israelin on suoritettava Gazan ’reformatointi’, järjestettävä Gaza uudelleen, kuten teimme Juudeassa ja Samariassa [yleinen Länsirannasta käytettävä nimitys Israelissa, toim. huom.] vuonna 2002.”

Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen, kuten Human Rights Watchin ja Amnesty Internationalin, mukaan Israel syyllistyi sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan kyseisessä vuoden 2002 sotilasoperaatiossaan.

Gaza, joka on maailman tiheimmin asutettu alue, ja jonka väestöstä yli kaksi kolmannesta on pakolaisia, on jo vuosia ollut Israelin verisimpien hyökkäysten ja aggressiivisimman retoriikan kohteena.

Israelin sisäisessä keskustelussa Dichterin pysäyttävä muotoilu on tyypillinen. Israelin hallituksen tavanomainen suhtautuminen Gazaan kävi niin ikään ilmi vuonna 2008 Israelin silloisen apulaispuolustusminiterin Matan Vilnain kommentista, jonka mukaan Gazan palestiinalaisia odottaa ”holokausti”, ja että Israel aikoo ”käyttää koko mahtiaan” palestiinalaisia vastaan.

Israelin nykyinen ulkoministeri ja varapääministeri Avigdor Lieberman puolestaan vaati vuoden 2009 alussa, että Israelin tulisi hyökätä Gazaa vastaan samalla tavalla, jolla Yhdysvallat hyökkäsi Japania vastaan toisessa maailmansodassa, viitaten Israelin ydinasearsenaaliin ja sen käyttämiseen.

Gazan suurhyökkäyksen aikainen ulkoministeri, Liebermanin edeltäjä Tzipi Livni kerskui israelilaisessa tv-lähetyksessä heti hyökkäyksen jälkeen, että ”Israel osoitti viimeisimmässä operaatiossaan aitoa huliganismia, jota minä vaadin”.

Israelilainen virkamies selvensi yhtä lailla, että ”Israel päätti toimia kuin hullu koira taatakseen pelotekykynsä tulevaisuudessa”.

Siviilisurmien korkean määrän lisäksi YK raportoi, että Israel tuhosi vuoden 2008 lopussa aloittamassaan kolmiviikkoisessa hyökkäyksessä 160 koulua, 1 500 tehdasta ja työpajaa ja 80 prosenttia Gazan maatalouden tuotosta. BBC:n mukaan Israel tuhosi 4 000 rakennusta maan tasalle vaurioittaen 20 000 rakennusta vakavasti. Ainakin 50 000 gazalaista jäi kodittomiksi ja 400 000 ilman juoksevaa vettä.

Yhdysvaltojen jatkaessa ehdotonta tukeaan Israelille ja EU:n syventäessä kauppa- ja diplomaattisuhteitaan Israelin kanssa ovat Pohjois-Amerikan ja Euroopan kansalaisyhteiskunnan toimijat ainoa toivo uuden suurhyökkäyksen estämiseksi Gazaa vastaan.

  • 16.11.2012