Elämä

Hamppua housuissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Hamppua housuissa

Teksti Niina Linna

Saija fundeeraa vaatteita & Janne skeittaa. Yhdessä he ovat Roots Culture Movement.

Suomen ensimmäinen kuituhampputuotteita valmistava vaatemerkki Roots Cultural Movement haluaa tarjota ekologisemman ja eettisemmän vaihtoehdon perusvaatteille.

Matkustamisesta nauttivat turkulaiset Janne Lahti ja Saija Kangasniemi lähtivät Afrikkaan vuonna 2010. Idea jostain konkreettisesta toiminnasta oli pyörinyt kummankin mielessä jo jonkin aikaa, mutta Afrikassa hehkulamppu syttyi kummankin päässä lähes yhtä aikaa.

Janne Lahti kertoo, että he ystävystyivät Ugandassa paikallisten nuorten kanssa. ”Halusimme olla jotenkin avuksi. Niinpä idea omasta ekologisesta vaatemerkistä syntyi, ja omaan intuitioon luottamalla asiat etenivät tähän pisteeseen, missä ollaan nyt.”

Tällä hetkellä he omistavat Turussa liikkeen, jossa myydään orgaanisesta puuvillasta ja hampusta tehtyjä vaatteita, jotka he ovat itse suunnitelleet. Lisäksi myynnissä on skeittilautoja, spraykannuja ja lehtiä.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että tietty prosentti tuotteen myynnistä menisi lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen Ugandassa. Koska yritys ei kuitenkaan tuota vielä paljoakaan voittoa, auttaminen tapahtuu tällä hetkellä erillisillä rahankeräyskampanjoilla ja tapahtumilla. Lahti ja Kangasniemi tukevat kahta eri projektia: nuorten kouluttautumiseen keskittyvää projektia ja orpokotia, jossa on 50 lasta.

Kangasniemi sanoo, että Ugandassa lapsilla ja nuorilla ei usein ole varaa opiskella. ”Myös paikalliset käsityöläistaidot alkavat kadota. Suurena toiveenamme on perustaa sinne kulttuurikeskus, minne nuoret voisivat tulla opiskelemaan ja harrastamaan.”

Lahti on aktiivinen skeittaaja, ja Kangasniemellä on vaatesuunnittelijan koulutus. Yhdistämällä erityisosaamisensa he synnyttivät kestävän vaatemerkin. Molemmilla on huoli vaateteollisuuden tämänhetkisestä tilanteesta.

”On kauheaa seurata, miten paljon vaateteollisuus saastuttaa ja miten huonosti vaatteet tehdään. Yritykset ohjailevat kuluttajia, joten haluamme omalla esimerkillämme näyttää, miten vaatteita voi tehdä ekologisesti ja eettisesti”, Kangasniemi sanoo.

Luovien alojen yrityshautomon avulla he saivat koulutusta ja avustusta oman yrityksen perustamiseen. Heille jäi myös aikaa todella perehtyä asiaan. Hamppu tuntui alusta asti oikealta materiaalilta, ja kaksikko halusi perehtyä kunnolla hamppuun ja sitä valmistaviin tehtaisiin.

”Kun puolitoista vuotta soittelimme ympäri maailmaa ja etsimme oikeita valmistajia, opimme milloin joku puhuu totta ja milloin ei”, Lahti kertoo.

He aloittivat valmistajan etsimisen Euroopasta. Euroopasta ei kuitenkaan löytynyt neulottua kangasta, joten tällä hetkellä heidän tuotantonsa on Kiinassa. Siellä on pieni tehdas, joka tekee vaatteita vain ekologisista materiaaleista ja maksaa työntekijöilleen hyvää palkkaa.

Kaksikko on ollut tehtaan kanssa yhteyksissä vuoden verran melkein päivittäin, ja tehdas löytyy myös GOTS-sertifikaattirekisteristä.

”Koska vaatebisnes on mitä on, ei koskaan voi kuitenkaan olla täysin varma”, Lahti sanoo.

Lahti ja Kangasniemi uskovat, että hamppu on vaateteollisuuden tulevaisuus. ”Se on todella paljon puuvillaa tehokkaampi ja monikäyttöisempi materiaali. Hamppumateriaali on vaatteessa hengittävämpi, ja se pitää myös lämpöä paremmin”, Kangasniemi selittää.

Suomessa monet nuoret suunnittelijat ovat siirtyneet käyttämään ekologisia materiaaleja. Kangasniemi kertoo, että designmerkkien hinnat nousevat korkealle, koska tuotteet on tehty Suomessa tai Virossa. ”Meilläkin on unelma valmistaa tuotteemme lähempänä, mutta vielä tässä vaiheessa joudumme tekemään kompromisseja.”

Kaksikko keskittyy tekemään mallistoonsa käytännönläheisiä perusvaatteita, jotta hupparia ei tarvitse mennä ostamaan H&M:stä, vaan sen voi hakea RCM:ltä.

”Ekologisuuden ei tarvitse olla erikoista ja ihmeellistä, vaan se voi olla jokapäiväistä ja arkista”, Lahti sanoo.

RCM ei ole pelkästään vaateliike, vaan Aurajoen rannan läheisyydessä sijaitsevassa tilassa toimii myös kahvila. Lisäksi liikkeessä järjestetään erilaisia iltamia, musiikkitapahtumia ja taidenäyttelyitä.

”Emme tosiaan ole tässä kahdestaan, vaan takanamme on iso porukka, joka antaa meille tukensa”, Lahti selittää.

Vaikka joskus skeptisyys kaikkeen iskeekin, Lahti ja Kangasniemi uskovat unelmaansa.

”Meidän on vain luotettava omaan visioomme ja yritettävä uskoa eettisempään ja ekologisempaan huomiseen. Se ajatus kantaa.”

  • 4.4.2012