Yhteiskunta

Vangitun kulttuurin Turku

Lukuaika: 2 minuuttia

Vangitun kulttuurin Turku

Teksti Sanna Läylönen

Perjantaina Turussa oli määrä viettää Vapaan kulttuurin festivaalia. Se ei ehtinyt edes alkaa. Poliisi esti festivaalin, mutta se ei lannista Turun talonvaltaajia ja Euroopan alakulttuuripääkaupunki -hankkeen aktiiveja.

Viime vuoden tapaan Vapaan kulttuurin festivaalin oli tarkoitus tarjota turkulaisille kulttuuria nollabudjetilla: laaja kattaus livemusiikkia, nukketeatteria, työpajoja, katufudista. Toukokuun kolmatta viikonloppua odotettiin kuin kuuta nousevaa.

Kahden vuoden kuluttua Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki. Turku tunnetaan kuitenkin myös konservatiivisesta kulttuuripolitiikastaan. Alakulttuuripääkaupunki -hanke vaatii linjanmuutosta: vapaampaa kulttuurielämää, autonomista kulttuurikeskusta. Siitä perjantaissakin piti olla kyse.

Poliisi saapui festivaalipaikalle vähän vaille iltakuuden juuri ennen festivaalin alkua. Festivaali oli tarkoitus järjestää samassa Jokikadun kiinteistössä kuin vuosi sitten – tosin eri tilassa. Festivaalivieraat eivät olleet vielä paikalla poliisin saapuessa.

Festivaalivieraat saapuivat Jokikadulle hieman ennen puolta seitsemää. Suunnilleen samoihin aikoihin alkoi tapahtua: poliisit blokkasivat oven. Poliisi antoi valtaajille vartin aikaa poistua tilasta, mutta valtaajat päättivät jäädä.

”Poliisin toimista huolimatta sisällä oli bileet. Musiikki soi. Yritimme rohkaista ihmisiä tulemaan sisään. Muutama saapuikin ikkunoiden kautta”, 2011-hankkeen koordinaattori Janna Rancken sanoo.

Jokikadulle kurvasi lisää poliisiautoja. Poliisi teki rynnäkön. Virkavalta yritti sisään sorkkaraudalla. Valtaajat blokkasivat oven sisältä laudoilla. Moottorisaha kehiin ja poliisit sisään!

”Menimme istumaan nurkkaan, jossa muodostimme ketjun. Ketjuuntuminen oli tehokasta, koska operaatio kesti kauan. Poliisi uhkasi myös kaasulla. Talon sisällä poliisi toimi väkivaltaisesti: esimerkiksi yhtä ketjuringissä istunutta potkittiin.”

Lopulta poliisi sai valtaajat ulos kantamalla. Festivaaliyleisö oli erittäin vihainen: se ei voinut ymmärtää poliisin toimintatapaa. Vartiointiliikkeen toiminta oli myös shokeraavaa: vartija paiskasi kovin ottein ikkunalla seisoneen pojan maahan. Talon sisältä poliisi pidätti noin 15 henkilöä ja rakennuksen ulkopuolelta noin viisi.

Rancken kertoo festivaalitunnelman jatkuneen poliisiautoissa: ”Vangitun kulttuurin festivaali on perinne viime vuodelta. Siihen kuuluu yhteislaulua, viheltämistä ja rummuttamista.”

Poliisin reagointi oli valtaajille yllätys. Aikaisemmat häädöt ovat olleet rauhallisempia kuin viime perjantai.

”Kaikilla pidätetyillä on mustelmia ja ruhjeita. Suomen tilanne on menossa Kööpenhaminan ja Ungdomshusetin suuntaan. Vaarana on eskaloituminen”, Rancken toteaa.

Pidätettyjen ollessa sellissä joukko vapaan kulttuurin ystäviä järjesti mielenilmauksen Turun poliisiaseman eteen osoittaakseen tukensa valtaajille. Mielenilmaus alkoi noin kymmenen aikaan. Paikalla oli parhaimmillaan 15 henkilöä, keskimäärin kymmenkunta.

Poliisiaseman seinä sai koristusta kantaaottavista pahveista. Virkavaltaa tämä ei miellyttänyt, ja poliisi ohjasi mielenilmaisijat tien toiselle puolelle. Hetken pihassa viettäneet poliisit totesivat, että heillä ei ole aikaa vängätä, koska makkaraperunat jäähtyvät.

Rauhallinen mielenilmaus loppui puolenyön aikoihin, noin tuntia ennen kuin ensimmäiset pidätetyt pääsivät vapaiksi. Viimeinen valtaaja vapautettiin aamuyöstä.

Putkassa tapahtui vaaratilanteita: pidätetyt eivät saaneet tarvitsemiaan lääkkeitä. Kukin pidätetty sai keskimäärin 10 päiväsakkoa hallinnanloukkaamisesta.

Janna Ranckenin mukaan taistelu vapaan kulttuurin ja autonomisen sosiaalikeskuksen puolesta jatkuu Turussa. Neuvotteluilmapiiri ei juuri nyt vaikuta lupaavalta.

”Emme luovuta ennen kuin Turussa on autonominen kulttuurikeskus. Turun kaupungin kanssa neuvotteleminen on mahdotonta. Kaupunki ei suostu edes neuvottelemaan. Viime vuonna kirjeisiimme, sähköposteihimme tai soittoihimme ei vastattu.”

Voima kirjoitti Jokikadun valtauksesta vuosi sitten.

Perjantaina 22.5. järjestetään Vapaa katu -tapahtuma, joka on Vapaan kulttuurin festivaalin tukimielenosoitus. Tapaaminen on Turun Kauppatorilla klo 15.

  • 8.5.2011