Talous

Työharjoittelua intialaiseen tapaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Työharjoittelua intialaiseen tapaan

Teksti Tapani Möttönen

Työharjoittelua & vuokratyövoimaa käytetään palkkakustannusten kontrollointiin Intian Chennaissa. Asialla ovat Nokia & muut elektroniikkajätit.

Finnwatchin tuore tutkimus paljastaa elektroniikkateollisuuden polkevan palkkoja Chennain erikoistalousalueella Intiassa. Keinona on työharjoittelijoiden ja vuokratyöläisten käyttö.

Nokian, Salcompin, Flextronixin ja Foxconnin tehtailla työskentelevistä suurin on joko vuokratyöläisiä tai työharjoittelijoita. Määräaikaiset työsuhteet ovat epävarmoja, vakinaistamista ei luvata ja palkat ovat intialaisittainkin huomattavan matalia.

Nokian 11 000 työntekijän tehdas, yhtiön suurin tuotantolaitos, pärjäsi tutkimuksessa parhaiten. Kuitenkin tehtaan työntekijöistä jopa 45 prosenttia on vuokratyöläisiä tai harjoittelijoita.

Nokia oli myös vertailun paras palkanmaksaja. Vuokratyöläisten palkka on kuuden työpäivän työviikolla noin 70 euroa kuussa. Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen Asia Floor Wage -kampanjan mukaan elämiseen riittävä palkka Intiassa on taas noin 130 euroa.

Finnwatchin tutkijan Päivi Pöyhösen mukaan monet tutkimuksessa haastatelluista työntekijöistä olivat pettyneitä tehtaiden tarjoamiin töihin, joihin oli lähdetty välillä suurinkin odotuksin.

”Leimaavin piirre näillä työntekijöillä oli nuoruus. Keski-ikä oli 22 vuotta, he olivat naimattomia ja usein kastittomia. Monet kokivat, että nuoruus tuhlaantuu näillä tehtailla.”

Harjoittelijoiden suuri määrä tutkituilla tehtailla selittyy osin työharjoittelun kestolla, joka on Nokian tehtaalla Nokian itsensä mukaan 15 kuukautta ja esimerkiksi Salcompin tehtaalla jopa kaksi vuotta, puolen vuoden koeaika mukaan luettuna.

Toisaalta Finnwatchin haastattelemista Nokian työntekijöistä yli 50 prosenttia oli sitä mieltä, että työharjoittelun alusta mahdolliseen vakinaistamiseen kestää yleensä noin kaksi vuotta.

Pöyhösen mukaan työharjoittelun kesto on selvää liioittelua: ”Haastattelemiemme työntekijöiden mukaan työt oppii muutamassa kuukaudessa. Monet olivat vihaisia ja katkeria siitä, että heitä pidettiin surkeasti palkatussa harjoittelussa kuukausikaupalla kun he olivat jo työn sisäistäneet.”

”Tuskin esimerkiksi Suomessa hyväksyttäisiin tällaisissa tehtävissä työharjoittelua, joka kestää puolitoista vuotta.”

Pöyhösen mukaan järjestäytyminen on parantanut työntekijöiden asemaa Nokian ja Foxconnin tehtaissa. Nokian tehtaalla toimii kuitenkin vain vakinaisten työntekijöiden muodostama yhdistys, johon vuokratyöläisillä tai harjoittelijoilla ei ole asiaa.

”Tilanne, jossa ammatillinen järjestäytyminen on mahdollista vain 55 prosentille, on aivan epäoikeudenmukainen”.

Pöyhönen ei osaa ottaa kantaa siihen, onko yhdistyksen toiminta aidosti riippumatonta suhteessa tehtaan johtoon. ”Keskusjärjestön tuen puutuminen voi kuitenkin tehdä yhdistyksestä käytännössä heikon”.

Nokian ethical complience manager Miia Hapuoja ei näe työharjoittelun kestoa perusteettomana.

”Työntekijämme tulevat hyvinkin erilaisista taustoista, osa kaupungeista, osa maaseudulta. ”

”Virallisen Intian mukaan kastijärjestelmää ei ole, mutta käytännössä se on edelleen olemassa. Modulaarinen koulutusohjelmamme sopeuttaa työelämään, siihen miten työskennellään yhdessä välittämättä kastirajoista”.

Finnwatchin tutkimuksen mukaan kuitenkin yli puolet haastatelluista työntekijöistä kertoi joutuneensa suoraan töihin linjastolle ilman varsinaista perehdytystä. 30 prosenttia haastatelluista puolestaan arvioi, että perehdytys kesti noin 15 päivästä kuukauteen.

Raportin (PDF) linkki: www.finnwatch.org/images/stories/Phony_Equality_2011.pdf

Linkki tutkimuksen ohessa kuvattuun lyhytfilmiin: www.youtube.com/watch?v=ncHdu6TLt-U

  • 19.9.2011