Yhteiskunta

Suomi vahvistaa kytköksiään Israelin aseteollisuuteen

Lukuaika: 2 minuuttia

Suomi vahvistaa kytköksiään Israelin aseteollisuuteen

Teksti Albert Jäntti

Poikkeuksellisen suuresta julkisesta vastustuksesta huolimatta Suomen puolustusministeriö tekee uudet hankinnat israelilaiselta aseyhtiöltä, jolla on vahvat siteet Israelin miehityspolitiikkaan ja ihmisoikeusrikkomuksiin. Suomi ostaa marraskuussa miehittämättömiä lentokoneita Israelista yli 17 miljoonalla eurolla.

Suomen ja Israelin välistä asekauppaa on arvosteltu yli vuoden ajan maamme merkittävimmissä medioissa, muun muassa kokosivun artikkelissa Aseveljemme Israel Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa, Taloussanomissa ja Helsinki Timesissa.

Kielteisen mediahuomion lisäksi yli 250 suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa on allekirjoittanut julkisen vetoomuksen, joka vaatii kaiken Suomen ja Israelin välisen asekaupan ja aseteknologisen yhteistyön välitöntä lakkauttamista.

Allekirjoittaneiden joukossa on ulkoministeri Erkki Tuomioja, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sekä Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassi, Heidi Hautala, Sirpa Pietikäinen ja Mitro Repo. Heidän lisäkseen vetoomuksessa on muun muassa lukuisia kansanedustajia, taitelijoita, tutkijoita sekä yli 40 professoria.

Puolustusministeriön kilpailutuksen viimeisessä vaiheessa on jäljellä kaksi israelilaista aseyhtiötä: Aeronautics Defense Systems (Aeronautics) ja BlueBird Aero Systems (Bluebird). Suomi ostaa kilpailutuksen voittavalta yhtiöltä 30–45 yksikköä miehittämättömiä lentokonejärjestelmiä. Molemmat yhtiöt ovat avoimia yhteistyöstään Israelin asevoimien kanssa.

Mainoksessaan BlueBird kehuu SpyLite-mallinsa, kilpailutuksen toisen finalistin, olevan ”taistelussa testattu sekä lentävän Israelin ilmavoimien, Israelin puolustusministeriön, Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen ja muiden kanssa tuottaen jatkuvasti [–] loistavia tuloksia”.

”Loistavina tuloksina” voidaan pitää muun muassa paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen Al Mezan Center for Human Rightsin, Palestinian Centre for Human Rightsin ja B’tselemin raportoimia yli 40 miehittämättömillä lentokoneilla tehtyä hyökkäystä, joissa tapettiin vähintään 87 siviiliä kolme viikkoa kestäneen 27.12.2008 alkaneen Gazan tuhoamisen aikana. Tiedot selviävät yhdysvaltaisen Human Rights Watchin raportista Precisely Wrong – Gaza Civilians Killed by Israeli Drone-Launched Missles (PDF).

Aeronautics Defense Systems mainostaa Orbiter-mallinsa olevan ”suunniteltu sotilaallisiin ja turvallisuustehtäviin” ja se on ”paras valinta matalan intensiteetin konflikteihin ja sotilasoperaatioihin urbaanissa ympäristössä” – kuvaus, joka sopii lähes kaikkiin Israelin operaatioihin miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Myös Aeronauticsin miehittämättömiä lentokoneita käytettiin Gazan siviiliyhteiskunnan tuhoamisessa.

Aeronautics omistaa osakkeita Controp Precision Technologies (CPT) -yhtiössä, joka tuottaa yhteistyössä Israelin suurimman aseyhtiön Elbit Systemsin kanssa miehittämättömiä lentokoneita sotilaskäyttöön sekä toimittaa kameroita Israelin armeijan käyttöön Länsirannalla ja Gazan kaistalla.

Lisäksi yhtiön valmistamaa teknologiaa käytetään Israelin laittomissa siirtokunnissa, joihin on asennettu alueita ympäröivä tutkakontrollijärjestelmä, ja Haagin kansainvälisen tuomioistuimen laittomaksi julistamassa Länsirantaa pilkkovassa muurissa, jossa käytetään yhtiön osittain omistaman CPT:n liiketunnistimia.

Nyt Haagin edellämainitun lausunnon seitsemäntenä vuosipäivänä palestiinalainen Boycott, Divestment and Sanctions National Committee (BNC) vaatii Israelin asettamista kansainväliseen asekauppasaartoon, joka muistuttaisi apartheidin aikaiselle Etelä-Afrikkalle asetettua asekauppasaartoa. Aloite kuvastaa kansainvälisen paineen kasvamista Israelin laittomuuksien lopettamiseksi, ja sitä tukee muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon saajat arkkipiispa Desmond Tutu, Mairead Maguire, Betty Williams ja Adolfo Pérez Esquivel.

Asekauppa on räikeässä ristiriidassa Suomen ulkopoliittisten linjausten kanssa. Suomi on esimerkiksi ajanut YK:ssa laillisesti sitovaa asekauppasopimusta, joka estäisi aseiden viennin, tuonnin ja siirron niiden maiden kanssa, jotka syyllistyvät YK:n mukaan ihmisoikeuksien tai kansainvälisen lain loukkauksiin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on sanonut, ettei Israelia enää voi eikä pidä kohdella asekaupoissa normaalina kumppanina.

”Ei niin kauan kuin se jatkaa siirtokuntien laajentamista ja laitonta miehitystään palestiinalaisalueilla eikä osoita uskottavia merkkejä aidosta pyrkimyksestä kestävään rauhansopimukseen.”

Israelin asetuotatonnosta 80 prosenttia viedään ulkomaille. Merkittävä osa Israelin, kenties maailman militarisoiduimman valtion, aseteollisuuden tuotosta tulee hankkijamaiden kanssa solmituista asekauppasopimuksista. Etenkin Yhdysvaltojen ja EU:n jäsenmaiden päätös palkita Israel uusilla asekaupoilla, sen tekemistä räikeistä laittomuuksista huolimatta, edesauttaa Lähi-idän konfliktin jatkumista, vahvistaa Israelin aseteollisuutta ja tukee epäsuorasti Israelin harjoittamaa miehityspolitiikkaa.

Suomen ja Israelin käymän asekaupan kokonaisarvo lähestyy uusien hankintojen jälkeen 200 miljoonaa euroa. Tämä asettaa suuren vastuun suomalaisille veronmaksajille ja äänestäjille, jotka usein tietämättään edistävät toisen maailmansodan jälkeisen ajan pisimmän edelleen jatkuvan laittoman sotilaallisen miehityksen jatkumista. Jää nähtäväksi, milloin päättäjien on pakko tunnustaa Suomen ja Israelin välisen asekaupan ylitsepääsemättömät epäkohdat ja alettava noudattaa itse asettamiaan ulkopoliittisia linjauksia.

Kirjoittaja toimii ICAHD Finland -järjestössä.

  • 1.9.2011