YhteiskuntaKirjoittanut Mikael Kallavuo

Sinä siellä – suutu ja ryhdy vastarintaan!

Lukuaika: 2 minuuttia

Sinä siellä – suutu ja ryhdy vastarintaan!

Teksti Mikael Kallavuo

Lue Stéphane Hesselin pamfletti painotuoreena ja liity globaaliin kapinaan. Palefacen ja Paavo Arhinmäen esipuheet kommentoivat Vastarintaan!-teosta, joka on potkinut sohvaperunat kaduille huojuttamaan hallituksia niin Tunisiassa, Egyptissä, Syyriassa ja Espanjassa kuin muuallakin.

Tunisiassa ja Egyptissä tavalliset kansalaiset tekivät tehokkaasti väkivallattomat vallankumoukset, joiden yhtenä merkittävänä inspiroijana pidetään Stéphane Hesselin terävää pamflettia Vastarintaan!. Lokakuussa 2010 julkaistua teosta (Indignez-vous!) myytiin ilman mainontaa nopeasti yli 1,5 miljoonaa ja kesäkuun alussa arvioidaan painosmäärän käännöksineen ylittäneen jo yli kolme miljoonaa kappaletta.

Vastarintaliikkeeseen kuulunut Hessel pudotettiin laskuvarjolla Ranskaan vuonna 1944. Hänet vangittiin, kuulusteltiin ja vietiin keskistysleirille hirtettäväksi, mutta hänen onnistui paeta peräti kolme kertaa. Sodan jälkeen Hessel oli vastarintaliikkeen mukana laatimassa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. Nyt hän on erittäin huolissaan 2000-luvulla tapahtuneesta perusoikeuksien ja ihmismäisen yhteisön murenemisesta.

Stéphane Hessel kehottaa ja lähes vaatii suuttumaan vääryyksistä.

Oikeanlainen vihastuminen on tervettä ja sytyttää toimintaan, mikä oli jo vastarintaliikkeen tärkeimpiä motivoijia natsien aseiden uhmaamisessa. Oikeutettu suuttumus pitää ihmisen inhimillisyyden elossa.

Sen sijaan ”en voi mitään” -asenne, johtaa välinpitämättömyyteen, mikä merkitsee nykyajan tuhoille alistumista.

Taistelevan vastarinnan ei tule olla katkeran epätoivoista. Vihaisenakin on oltava toivoa, että voi muuttaa epäkohtia paremmaksi ja siksi toiminnan on Hesselin mukaan ehdottomasti oltava väkivallatonta, erityisesti 11.9.2001 jälkeen.

”On paljon tärkeämpää sanoa, että väkivalta ei ole tehokasta, kuin pohtia onko se moraalisesti tuomittavaa vai ei.”

Stéphane Hesselin inspiroiva eettisyys näyttää katkovan miljoonilta välinpitämättömyyden kahleet ja ohjaavan sellaiseen väkivallattomaan yhteistoimintaa, että se on tavattoman tehokasta.

Vaikka Mubarakin hallinto surmasi noin 800 rauhanomaista mielenosoittajaa Egyptissä, niin väkivallattomien voima näytti vain kasvavan. Avoimessa mediakulttuurissa väkivallattomien oman maan kansalaisten surmaaminen kaduilla ei voi pysyä salassa vaan modernin tietotekniikan nopeasti välittämät kuvat ja videot vain kääntävät yleistä mielipidettä vielä voimakkaammin hallintoa vastaan.

Sama ilmiö on nähtävissä myös Espanjassa, jossa Hesselin pamfletti on saanut suuren suosion. Espanjan kaupungeissa on ollut 15. toukokuuta lähtien tiukan ohjatusti täysin väkivallattomia telttaleirejä ja massamielenosoituksia, jotka vaativat perusteellisia uudistuksia.

Kansanliike Movimiento 15M ei ole antanut mellakkapoliisien rajujenkaan otteiden provosoida vastaväkivaltaa ja on sen ansiota saanut erittäin hyvän imagon.

Mielipidemittauksessa Movimiento 15M:n ajatuksia tukee jopa 76 prosenttia espanjalaisista ja noin 6–8,5 miljoonaa on jollakin tavalla osallistunut sen tilaisuuksiin. Puolueena Movimiento 15M voisi mullistaa Espanjan valtarakenteen perinpohjin.

Herättääkö juuri myyntiin tuleva Vastarintaan! myös Suomessa massaliikkeen? Saako jokin säästötoimi kuten kuntien valtiontukien useiden satojen miljoonien leikkaukset suuttumuksen maljan kiehumaan yli ja väkivallattomasti organisoidun telttaleirin Senaatintorille, hallituksen silmien alle?

Vuosi 2011 voi jäädä maailmanhistoriaan samanlaisena kuin kumoukselliset vuodet 1989 ja 1968. Suomalaisten yhteiseen muistiin on jäänyt vahva jälki Vanhan ylioppilastalon valtauksesta vuonna 1968. Kaivertaako suuttuneiden nykypolvi uuden sivun suomalaisiin historiakirjoihin vai ei, jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa kannattaa lukaista Hesseliä. Pamfletti on ohut eikä sisällä yksityiskohtaista poliittista ohjelmaa vaan kehottaa tarrautumaan epäkohtiin ja etsimään niihin ratkaisuja, jotka kyllä ajan myötä löytyvät. Stéphane Hessel: ”Vastarinta on luomista!”

Kirjoittaja on pohtinut väkivallattoman vastarinnan keinoja ja tehoa artikkeleissa ja teoksessaan Väkivallattomuus ja demokratia (Rauhanpuolustajat, 2006).

Stéphane Hessel: Vastarintaan! Atena 2011, 64 s.