big_fimage.jpg

Pelasiko Katainen vasemmistopuolueet ulos neuvotteluista tarkoituksella?

Teksti Susanna Kuparinen

Fifi käy läpi dramaattisen keskiviikon vaiheet hetki hetkeltä.

Tiistai-iltana 31. toukokuuta hallitusneuvottelut sujuivat hyvin. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi vielä aamulla 1. kesäkuuta, että saman päivänä hallitusneuvotteluissa odotettiin läpimurtoa talousasioissa.

Kaikki oli kiinni talousryhmästä, joka sekin suhtautui tiistai-iltana neuvotteluiden jatkoon positiivisesti. Talousryhmä oli saanut raamit valmiiksi ja prioriteettilistat kuntoon. Sopu näytti syntyvän esimerkiksi asuntolainojen korkovähennyksien poistamisesta ja kotitalousvähennysten alentamisessa.

Seuraavana päivänä, keskiviikkona, oli tarkoitus käydä verotuksen kimppuun ja tehdä viimeiset isot linjaukset. Vain luvut puuttuivat.

Keskiviikkona talousryhmän ensimmäisen kokouksen alussa kokoomus jakoi talousryhmän edustajille paperin, johon oli listattu kokoomuksen reunaehdot. Kokous siirtyi tauolle jo viisi minuuttia alkamisensa jälkeen.

Paperi herätti kummastusta, sillä se ei ollutkaan kaikkien ryhmien yhteinen pohjapaperi vaan se sisälsi vain kokoomuksen omat linjaukset, joissa näkyi vahvana valtiovarainministeriön laskelmat tarvittavista leikkauksista ja verolinjauksista.

Kokoomuksen reunaehdoiksi oli täsmentynyt kärkivaatimuksena ansiotuloverotuksen keventäminen kolmella miljardilla eurolla niin, että ansioveroon tehdään inflaatio- ja ansiotarkistukset ja uudelleenkohdennus.

Samaan aikaan kokoomus vaati edelleen arvonlisäveron nostoa.

”Kokoomuksen perusteet näiden verojen koplaamiselle yhteen on se, että veronkevennykset tuottavat lisää ostovoimaa, joka lisää kulutusta. Kulutuksen kasvu taas lisää kokoomuksen kaavailujen mukaan valtion verotuloja kohonneiden arvonlisäverojen kautta”, hallitusneuvotteluja seurannut henkilö kertoo. Hän ei tahdo nimeään julkisuuteen.

Vasemmistoryhmät olivat jo aiemmin vastustaneet samanaikaisia veronkevennyksiä ja ALV:n nostoa, koska se loiventaisi verojen progressiivisuutta.

Muita kokoomuksen paperissa mainittuja reunaehtoja olivat muun muassa 200 miljoonan leikkaukset opetustoimesta, subjektiivisen päivähoito-oikeuden uudelleenarviointi ja kuntien valtionosuuksien indeksin jäädyttäminen tai kuntien valtionosuuksien leikkaaminen.

”Muille puolueille jäi vain vähän aikaa perehtyä uusiin ehtoihin”, toinen hallitusneuvotteluja läheltä seurannut taho kertoo. 

”Tämä on kokoomuksen ensimmäinen tarjous, älkää kiinnittäkö siihen liikaa huomiota”, talousryhmän jäsen Eero Heinäluoma (sd.) oli sanonut Säätytalolla vain muutamia minuutteja sen jälkeen, kun ehdot oli jaettu.

Saman lähteen mukaan Heinäluoma piti kokoomuksen reunaehtoja pohjapaperina, josta käytäisiin vielä neuvotteluja ajan kanssa.

Iltapäivällä talousryhmän neuvottelut jatkuivat ja menivät heti jumiin. Apuun päätettiin kutsua hallitusneuvottelujen johtoryhmä. Tämä on ollut käytäntönä hallitusneuvotteluissa. Aina kun eteen on tullut kiistakapula, josta ryhmät eivät pääse yksimielisyyteen, perustetaan joko uusi alaryhmä tai asia viedään johtoryhmälle.

Johtoryhmä kokoontui kello 17. Kun talousryhmän jumia ei saatu purettua johtoryhmässä, pienpuolueet ehdottivat, että kokoomus ja sosialidemokraatit neuvottelisivat keskenään maanantaihin asti ja yrittäisivät löytää kompromissin kokoomuksen reunaehdoista. 

Vihreiden ja vasemmistoliiton toimintaa hallitusneuvotteluissa eräs neuvotteluihin osallistunut henkilö kutsuu sillanrakentajan rooliksi.  

”Pienpuolueet ovat tuoneet pöydälle kompromisseja aina kun kaksi suurta ovat joutuneet kiistaan milloin mistäkin yksityiskohdasta.”

Kello 17.32 kokoomuslaiset nousivat ylös saatuaan viestin Jyrki Kataiselta ja marssivat kokoomuksen ryhmähuoneeseen. Katainen oli kutsunut koolle kokoomuksen ryhmäkokouksen.

”Silloin tiesin, että nyt alkaa tapahtua”, neuvotteluita läheltä seurannut henkilö kertoo.

Säätytalolla oli järjestetty ruokailu, joka hotkittiin nopealla aikataululla. Kello 17.50 ruokasaliin kävelivät kaikki kokoomuslaiset neuvottelijat.

”Se oli dramaattinen hetki”, paikalla ollut kuvailee. ”Ensin paikalle marssivat kokoomusmiehet ovela hymy kasvoillaan. He olivat oikoneet kravattinsa, ja heidän perässään seurasivat kokoomusnaiset omana ryhmänään.”

Johtoryhmän kokous jatkui kello 19, jolloin Katainen ilmoitti sosialidemokraateille ja vasemmistolle, että koska vasemmistopuolueiden kanssa ei löydy keskusteluyhteyttä, on parempi, että puolueet poistuvat hallitusneuvotteluista.

”Katainen ei halunnut tarttua ehdotukseen siitä, että sosialidemokraatit ja kokoomus etsisivät kompromissia maanantaihin asti”, neuvotteluja seurannut taho kertoo.

”Luulen, että Katainen ja kokoomus pelasivat neuvottelut niin, että he toivat tarkoituksella sen verran kovat reunaehdot, että niistä ei olisi voitu mitenkään saada sopua aikaan muutamassa tunnissa”, hän spekuloi.

Kun jatkoneuvotteluihin ei suostuttu, peli oli selvä.

”Keskustaanhan oli otettu yhteyttä jo muutama päivä aikaisemmin. Kokoomuksessa tiedettiin, että neuvottelut katkeavat.”

Lue Susanna Kuparisen jatkojuttu talousryhmän 13 päivän työskentelystä ja ristiriidoista täältä.

Kommentoi Facebookissa
Seurakuntavaalit 2018
Helsinki liikkuu