Yhteiskunta

Korruptiota ja kasvotonta väkivaltaa

Lukuaika: 3 minuuttia

Korruptiota ja kasvotonta väkivaltaa

Teksti Oksana Tshelysheva

Venäjällä on käynnissä likainen taistelu, jossa vastakkain ovat Himkin arvokkaan metsäalueen puolustajat ja uuden moottoritien rakentajat. Moottoritien rakennuttajilla ei ole työhön tarvittavia lupia ja urakkaa hallitsevan yhtiön omistussuhteet on piilotettu veroparatiisiin. Luonnonsuojelijoita vastaan käytetty väkivalta on toukokuussa kääntynyt silmittömäksi.

Yritys lopettaa metsien hävittäminen Himkin kaupungin ympäristössä Moskovan lähellä tuntuu olevan päättymätön tarina. Nyt kamppailu on saavuttanut kliimaksinsa. Tilanne on kääntymässä kriittiseksi, koska Moskova–Pietari-moottoritiesuunnitelman takana olevat voimat käyttävät aktivisteja vastaan silmitöntä väkivaltaa.

Metsän puolustajat ja Teplotehnik-alihankkijayrityksen palkkaamat vartijat ottivat useaan kertaan yhteen toukokuun 5. päivänä.

Hyökkääjät olivat peittäneet päänsä hupuilla. Osa heistä oli siviilivaatteissa, yksi natsiunivormussa. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen nuoriso-osaston puheenjohtajan Dimitri Gudkovin mukaan vartijat on tunnistettu yksityisen Vitjaz-turvallisuusyrityksen työntekijöiksi.

Hyökkääjät kävivät aktivistien kimppuun nyrkein ja pampuin. Vakavasti loukkaantuneita on useita, osa naisia. Vartijat mursivat Oleg Melnikovin leuan. Isku oli niin voimakas, että hänen leukansa meni sijoiltaan. Sergei Ageevia lyötiin nyrkillä päähän. Myös Vera Lenina sai iskun kasvoihinsa ja munuaisiinsa. Kun yksi miehistä yritti puolustaa naisia, turvamiehet uhkasivat ”vetää hänen solisluunsa ulos”. Vartijat käyttivät myös vesiletkuja vastustajien lyömiseen. Letkujen sisään oli laitettu rautalankaa niiden vahvistamiseksi. Toimittaja Juri Samsonovia Klin Novosti -lehdestä lyötiin kasvoihin. Hänen kameransa takavarikoitiin.

Jevgenia Tshirikova, yksi Himkin metsäkampanjan johtajista, kertoi minulle puhelimessa, että palkatut joukot kohtelevat mielenosoittajia yhä kovakouraisemmin ja luottavat siihen, ettei heitä rangaista tekemistään rikoksista.

On syytä olettaa, että poliisi jopa suojelee joukkoja. He kieltäytyvät tulemasta väliin ja jättävät mieltä osoittavat aktivistit yksin vartijoita ja tuntemattomia, naamioituneita gangstereita vastaan. Esimerkiksi toukokuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä, kun turvallisuusjoukot vahingoittivat vakavasti useita metsän puolustajia, juuri Himkin poliisin johtaja Tanasijtshuk henkilökohtaisesti pysäytti alueelle matkalla olleet poliisit. Hän ei välittänyt siitä, että koska rakennuttajilla ei ole puiden kaatoon tarvittavia lupia, hakkuut ovat laittomia. Tämän vahvisti myös Dimitri Gudkov, jonka mukaan Oikeudenmukainen Venäjä aikoo vaatia, että vastuulliset viranomais- ja liikemiestahot selvittävät tilanteen.

Tuona toukokuun 4. päivän yönä tilanne oli vaarallinen, sillä rakennuttajat eivät pysäyttäneet suuria metsäkoneita, jotka kaatoivat puita. Mielenosoittajat jäivät miltei koneiden alle. Hyökkäys toistui toukokuun 5. päivänä sen jälkeen, kun metsän puolustajat perustivat uuden leirin estääkseen avohakkuun. Jälleen samat joukot kävivät mielenosoittajien kimppuun. Kun Suren Gazarjan, yksi leiriläisistä, lähti polkupyörällään ruuan ostoon, viisi miestä kävi häneen käsiksi ja hakkasi hänet. Suren Gazarjan kuuluu krasnodarilaiseen Ecological Watch of North Caucasus -ympäristöjärjestöön. Yhdessä Jevgenia Tshirikovan kanssa hän osallistui EU–Venäjä-kansalaisyhteiskuntafoorumin perustavaan seminaariin Prahassa maaliskuun lopussa.

”Rikollista hanketta viedään läpi rikollisin keinoin. Palkatut roistot etsivät joukosta heikoimman näköiset ja hakkasivat heidät”, Jevgenia Tshirikova kertoo.

Kun keskustelin tilanteesta Dimitri Gudkovin kanssa, hän sanoi:

”Kun kampanja Himkin metsien puolustamiseksi ja moottoritiehankkeen pysäyttämiseksi keräsi satoja ihmisiä viime vuonna, viranomaisten oli pakko reagoida. Presidentti Medvedev pysäytti työt ja määräsi tehtäväksi arvion hankkeesta. Tämä sai ihmiset uskomaan, että he voisivat vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon moottoritiehankkeen takana. Mielenosoittajat rentoutuivat ja heidän otteensa löystyi… Samalla hetkellä presidentti Medvedevin tilaama tarkastus päättyi ja hallitus siunasi hankkeen joulukuussa sanoen, että koska hakkuut oli jo aloitettu, oli liian myöhäistä vaihtaa reittiä.”

Himkin metsien puolustajat myös väittävät, että heillä on aukottomat todisteet siitä, että tilanteen huononeminen johtuu ranskalaisen Vinci-yhtiön vaateista. WCC LLC (jonka omistaa sataprosenttisesti Vincin venäläinen tytäryhtiö Vinci Concession Russe) vaatii 4 miljardin ruplan (n. 100 miljoonan euron) korvauksia viivästyksistä, joita kansalaisten protestit ovat aiheuttaneet Moskova–Pietari-moottoritien rakentamiselle. Täten ranskalainen yritys suoraan kannustaa syyllisiä käyttämään kaikkia keinoja aktivistien painostamiseen.

Himkin metsän puolustajat julkaisivat hiljattain CEE Bankwatchin tutkimustulokset siitä, mikä North West Concession Company, Moskova–Pietari-moottoritien urakoitsija, oikein on.

Näyttäisi siltä, että on luotu monimutkainen veroparatiisiyritysten verkosto, joka on urakoitsijan ”ranskalaisen” omistajan takana. Tätä voidaan pitää selvänä indikaationa laajemmasta hankkeeseen liittyvästä korruptiosta.

Moskovan lähellä sijaitsevien metsien puolustajat pyytävät solidaarisuutta korruptionvastaisessa taistelussaan tilanteessa, jossa laki ei heitä suojaa. He pyytävät, että ihmiset muissa maissa vaatisivat ranskalaisen Vinci-yhtiön jättävän projektin välittömästi.

Keskustelumme aikana Dimitri Godkov sanoi: ”Ainoa tapa vaikuttaa tilanteeseen on julkisen kampanjoinnin lisääminen. Kun viidenkymmenen ihmisen joukko tulee metsään sitä puolustamaan, he ovat helppo maali. Solidaarisuuskampanjoiden pitäisi olla jättimäisiä. On helppoa olla huomioimatta sataa ihmistä. Paljon vaikeampi on olla huomioimatta tuhatta. Äärimmäisen tärkeää on myös ekologien, poliittisten ryhmien ja muiden maiden aktivistien solidaarisuus. Taistelu Himkin metsän puolesta tarvitsee tukea Euroopan parlamentin tasolla. Tilanne myös vaatii sitä, että hankkeen takana olevat yritykset viedään oikeuteen, sillä heillä ei ole mitään laillisia perusteita jatkamiseen.”

_______________

Uusia pidätyksiä viikonloppuna

Toukokuun 12. päivänä työmiehet aloittivat Pyhän Yrjön lähdettä ympäröivän tammiston kaatamisen Himkissä. Aktivistit yrittivät estää tämän asettumalla puiden eteen. Vitjaz kävi ihmisten kimppuun. Kun raivaustraktorin kuljettaja poistui kopistaan kieltäytyen ajamasta päin maassa makaavia ihmisiä, hänen paikkansa otti yksi vartijoista, jolla ei ollut minkäänlaista kokemusta vastaavan ajoneuvon kuljettamisesta. Traktori törmäsi puuhun, joka kaatui Jevgenia Tshirikovan ja yhden Vitjazin vartijan päälle. Hakkuu jatkui Himkin poliisin saavuttua paikalle. Poliisijohtaja Shkuratov sanoi Suren Gazarjanille, että hänet tapettaisiin putkaan, kun hänet seuraavan kerran pidätetään.

Venäjän Greeanpeace tuli paikalle. Poliisit kieltäytyivät antamasta henkilötietojaan kun Sergei Zyplenkov, Venäjän Greenpeacen johtaja, niitä pyysi. Poliisit myös kieltäytyivät pysäyttämästä käynnissä olleita metsätöitä.

Samana päivänä aukiolle tulivat Gazpromin tekniset tarkastajat tutkimaan kaasuputkea. Kävi ilmi, ettei heille ollut kerrottu metsässä tehtävistä töistä. He tulivat tarkistamaan korkeapaineistettua putkistoa, joka kulkee osittain samaa reittiä kuin suunniteltu moottoritie. He totesivat saman ongelman kuin aktivistit: rakentajilla ei ollut tarvittavia lupia, vaikka töitä tehtiin putken lähellä. He olivat kauhuissaan, koska putki saattaisi vahingoittua ja jopa räjähtää. Työt pysäytettiin heidän vaatimuksestaan.

Tämä ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu. Gazpromin päätös antaa silti metsän puolustajille tilaisuuden kerätä voimiaan. Näin Gazpromista on toistaiseksi tullut aktivistien liittolainen.

Sunnuntaina toukokuun 15. päivänä tusina Himkin metsän puolustajaa yritti pitää rauhanomaisen mielenilmauksen Alexandrovskyn puistossa lähellä Kremliä. Kuusi heistä pidätettiin. Mielenosoittajia uhkaa jopa 15 päivän pidätysjakso.

Artikkelit on suomentanut Elsi Hyttinen.

Oksana Tšelyševa on venäläinen toimittaja ja PEN-järjestön turvakaupunkikirjailija, joka on työskennellyt muun muassa Novaja Gazeta -lehdessä.

  • 18.5.2011