Elämä

Hajoavien huviloiden tarina

Lukuaika: 2 minuuttia

Hajoavien huviloiden tarina

Teksti Timo Kalevi Forss

Helsingin Laajasalossa sijaitseva Kruunuvuori on mystinen paikka. Tuiki tavallisen porvarillisen omakotitaloalueen takana, Laajasalon öljysataman vieressä on jättömaa, jonne on unohdettu hajoamaan yli satavuotiaita huviloita. Hylättyjen talojen pramea historia paljastuu uudessa kirjassa nyt, kun kauhuromanttinen Ruususen uni on loppumassa.

Tunnelma Kruunuvuoressa on epätodellinen. Aika on pysähtynyt, mutta vain muutaman kilometrin päässä Kruunuvuorenselän takana aukeaa Helsingin keskusta metroineen ja kirkontorneineen.

Kruunuvuoren villoista osa on rapistunut käyttökelvottomaan kuntoon. Muutama olisi mahdollista vielä pelastaa entiseen loistoonsa. Alueelle kävellessä herää mieleen useita kysymyksiä. Ketkä huviloissa ovat asuneet? Miten on mahdollista, että alue on jätetty oman onnensa nojaan?

Minna Torppa ja Aurora Reinhard vastaavat näihin kysymyksiin kirjassaan Kruunuvuori – unohdettujen huviloiden tarina. Torpan tekstit valottavat alueen historiaa 1800-luvun lopulta nykypäivään. Reinhardin valokuvista välittyy komeasti huviloiden dekadentti tunnelma. Mukana on myös paljon historiallisia valokuvia ja ääneen pääsevät alueen entiset asukkaat.

Kruunuvuoren vaiheet ovat huikeat. Viime vuosisadan alussa alueen hienoimmassa huvilassa Villa Kissingessä asui saksalainen konsuli Albert Goldbeck-Löwe perheineen. Kissingessä vietettiin klassista huvielämää ja lipputangossa liehui Saksan lippu. Toisen maailmansodan aikana Kruunuvuoren rantaan oli ankkuroitu natsien torpedovene ja saksalaiset sotilaat olivat usein nähtyjä vieraita huviloilla.

Sodan jälkeen kaikki saksalainen omaisuus Suomessa takavarikoitiin. Kruunuvuoren alue siirtyi Neuvostoliitolle ja se vuokrattiin suomalaisten kommunistien idylliseksi kesänviettopaikaksi. Neuvostoliitto luopui alueesta 1955 ja sen osti rakennuksineen vuorineuvos Aarne J. Aarnio. Hän on pyrkinyt rakennuttamaan alueelle asuintaloja useaan kertaan, mutta ei ole päässyt sopimukseen Helsingin kaupungin kanssa.

Jo iäkäs Aarnio omistaa Kruunuvuoren huvilat tänäkin päivänä. Tulokseton kissanhännänveto Helsingin kaupungin kanssa on saanut hänet jättämään alueen oman onnensa nojaan. Helsingin kaupungin rakennusvalvontatoimisto on pyytänyt Aarniolta selvitystä mihin toimiin hän aikoo ryhtyä huviloidensa kunnostamiseksi.

Huviloiden kohtalo on jäänyt avoimeksi. Varmaa on vain se, että Kruunuvuori voi nukkua enää muutaman vuoden kauhuromanttista Ruususen untaan. Laajasalon öljysatama puretaan ja sen alueelle Kruunuvuoren naapuriin rakennetaan 10 000 ihmisen asuinalue. Tämä tulee muuttamaan aluetta radikaalisti. Helsingin kaupunki on kuitenkin luvannut tehdä Kruunuvuoresta virkistysalueen.

Kruunuvuoren alue on huviloidensa lisäksi arvokas luontoympäristö. Kruunuvuorenlampi on henkeäsalpaavan kaunis ja koskematon kulttuurimaisema lähes keskellä Helsinkiä. Lammen rannalla pyykkikatos, jossa Hertta Kuusinen on pessyt pyykkejään. Lammen ympäri kiertävän polun on juossut näytösluonteisesti legendaarinen Emil Zatopek vieraillessaan Kruunuvuoressa 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä.

Torpan ja Reinhardin kirja on tyylikkäästi ja huolellisesti toteutettu Kruunuvuori-dokumentti. Sen julkaiseminen on kulttuuriteko. Reinhardin kirjaan liittyviä valokuvia on myös näytteillä Korjaamon galleriassa. Kirjaa ja näyttelyä pysäyttävämpi kokemus on kuitenkin pistäytyminen paikan päällä Kruunuvuoressa.

Minna Torppa & Aurora Reinhard: Kruunuvuori – unohdettujen huviloiden tarina. Helsingin kaupunginmuseo 2009.

Aurora Reinhard: Kruunuvuori – kuvia unohdetuista huviloista, Helsingissä Korjaamon galleriassa 18.9.–22.11.

  • 8.5.2011