big_fimage.jpg

Gatajevit vapaiksi odottamaan tuomiota

Teksti Anu Harju

Tšetšeenipakolaisille Kaunasissa orpokotia pitänyt pariskunta odottaa nyt tuomiota vapaana. Hadizhat ja Malik Gatajev ovat vuodesta 1996 hoitaneet Tshetshenian sodan suojattomiksi jättäneitä lapsia. Heillä on lastenkodit Groznyissa ja Kaunasissa. Pariskunta pidätettiin 14. lokakuuta 2008 Kaunasissa.

Liettualainen vetoomustuomioistuin päästi eilen 9. syyskuuta Hadizhat ja Malik Gatajevin odottamaan vapaina 25. syyskuuta pidettävää lopullista vetoomustuomioistuimen käsittelyä. Tuomioistuin kumosi Kaunasin alueoikeuden 14. elokuuta tekemän päätöksen pitää Gatajevit vangittuina. Heidät olisi tuolloin kuulunut vapauttaa, koska he olivat jo olleet vankilassa heille määrätyn 10 kuukauden tuomion ajan.

Gatajevit tuomittiin Kaunasissa 4. kesäkuuta kotiväkivallasta. Syyttäjä on valittanut alkuperäisestä päätöksestä ja vaatinut tuomioksi viittä vuotta, Gatajevit puolestaan valittivat tuomiosta vaatien sen kumoamista. 25. syyskuuta käsitellään molempien osapuolten valitukset, ja silloin odotetaan tuomioistuimen lopullista päätöstä asiassa.

Liettualaisen Human Rights Monitoring Instituten työntekijä Jolanta Samuolyte kertoo, että vetoomustuomiostuin totesi syyttäjä Nomeda Oskutyiten vaatimuksen vangitsemisen jatkamisesta olleen vailla laillisia perusteita. Myös alueoikeuden elokuinen päätös oli niin ikään kohtuuton ja laiton. Lisäksi vetoomustuomioistuin huomautti, että alueoikeus oli päätöstä tehdessään ottanut huomioon ainoastaan syyttäjän esiin nostamat seikat, ei lainkaan Gatajevien argumentteja.

Gatajevien tukijoukkoihin kuuluva elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki oli elokuussa paikalla Kaunasin oikeustalolla: ”Puolustus pyysi vaihtamaan syyttäjän ja kaksi kolmesta tuomarista, mutta tuomarit itse katsoivat olevansa kelvollisia hoitamaan tehtäviään.”

Lisäksi eräs tuomareista teki virkavirheen jutellessaaan oikeustalon käytävillä sivullisten kanssa juuri silloin, kun päätöstä muka laadittiin. ”Kuusisivuinen päätös tehtiin hyvin lyhyessä ajassa, mikä viittaa siihen että se oli etukäteen laadittu”, toteaa Kaurismäki.

Eilistä uutista Kaurismäki pitää erävoittona: ”Turhan optimismin valtaan ei ole syytä antautua, vaikka eilen saatiinkin ensimmäinen hyvä uutinen koko prosessin aikana. Antaa tämä silti toivoa siitä, että Liettuan oikeusjärjestelmä ei ole läpeensä mätä.”

Gatajevien on nyt mahdollista hakea vahingonkorvausta Liettuan valtiolta jouduttuaan istumaan vankilassa liian pitkään laittomin perustein.

Sekä Gatajevien perheelle että heidän ystävilleen ja tukijoilleen vetoomustuomioistuimen keskiviikkoinen päätös on yllättävä valonpilkahdus tässä traagisessa tapahtumasarjassa. Gatajevien tilanteelle haettiin julkisuutta muun muassa Vilnassa elokuun alussa järjestetyillä elokuvafestivaaleilla sekä Helsingissä 18.8. pidetyllä tukitapahtumalla.

Hadizhat ja Malik Gatajev ovat vuodesta 1996 ottaneet hoitaakseen Tshetshenian sodan orvoiksi ja suojattomiksi jättäneitä lapsia. Heillä on lastenkodit Groznyissa ja Kaunasissa. Pariskunta pidätettiin 14. lokakuuta 2008 Kaunasissa. Tapausta ovat varjostaneet perusteettomiksi todetut ja siksi lopullisesta tuomiosta pois pudonneet syytteet, Gatajevien puolesta todistaneiden ystävien ja sukulaisten uhkailu, ahdistelu ja pidätykset sekä Liettuan salaisen poliisin mukanaolo, jolle ei ole saatu perusteluja.

Lue myös Oksana Tšelyševan juttu Tšetšenian enkeli vai Kaunasin vakooja? sekä Fifin uutiset Gatajevien asianajaja painostettiin lopettamaan ja Pidätyksiä tšetšeenilasten orpokodissa Liettuassa.

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu