Kirjoittanut Oona Juutinen

Tytöt tahtoo tehdä itse

Lukuaika: 2 minuuttia

Tytöt tahtoo tehdä itse

Distrot myyvät muun muassa erilaisia pienlehtiä eli zinejä ja musiikkia postitse, ja niitä ylläpitävät joko yksittäiset ihmiset tai vaikkapa ystäväporukat.

Alma Hurri keksi siskonsa Pörrin kanssa 1990-luvun lopussa tyttöjen ja naisten välistä yhteisöllisyyttä kuvaavan termin Slut Sisters Unity. Riot grrl -henkinen nimi levisi laajempaan käyttöön vuoden 2004 kesäkuussa, kun samoista lähtökohdista ammentava Slut Sisters Distro avattiin.

Distrot myyvät muun muassa erilaisia pienlehtiä eli zinejä ja musiikkia postitse, ja niitä ylläpitävät joko yksittäiset ihmiset tai vaikkapa ystäväporukat. Anarkofeministinen Slut Sisters Distro sai alkunsa Alman ja Hanna Kauppisen toimesta näiden soittaessa yhdessä nyt jo edesmenneessä Girl Germs -bändissä. Sittemmin Hanna on siirtynyt uusien kuvioiden myötä toiminnassa hieman taka-alalle, mutta vastaa edelleen nettisivujen päivittämisestä ja “on hengessä mukana”, kuten Alma kuvailee.

Slut Sisters Distro myy niin levyjä, zinejä kuin paitojakin – kaikki tyttöjen tekemiä. Pitkään punk- ja D.I.Y.-piireissä pyörineillä tytöillä on paljon kontakteja ympäri maailmaa, ja useimmat myyntiin päätyvät tavarat tulevatkin bändeissä soittavilta tai zinejä tekeviltä tutuilta. Ulkomaisten distrojen kanssa taas vaihdellaan tuotteita puolin ja toisin.

Distron musiikkivalikoimista löytyy niin punkkia, hardcorea kuin elektroakin. Tyttöbändien lisäksi tarjolla on julkaisuja myös molempien sukupuolten edustajista kootuilta bändeiltä, sillä separatismin sijaan Slut Sisters Distro keskittyy enemmän asenteeseen. Kun se on kohdallaan, kaikki on kohdallaan, ja feministinen sanoma on musiikin tyylilajia tai muusikoiden sukuelimiä tärkeämpää. Toiminta olisi toki laajempaa mikäli myös kokonaan miehistä koostuvien bändien tuotoksia otettaisiin myyntiin, mutta distro jatkaa valitsemallaan tiellä.

”Tyttödistroja ei ollut, joten me tehtiin sellainen itse. Tämä alkoi feministisenä projektina eikä se tule siitä muuttumaan”, Alma sanoo päättäväisesti.

Myös distron paidat julistavat samaa sanomaa. Ekologisesti kirpputorilta hankituissa ja itse painetuissa paidoissa ja kangasmerkeissä on erilaisia, humoristisiakin feministisiä sloganeita.

Maailmalla feministiset distrot ovat jo vanha juttu, mutta Suomessa ilmiö on varsin uusi – ja yhä lähestulkoon olematon. Nettisivuillaan Slut Sisters Distron pyörittäjät kertovatkin aloittaneensa toiminnan juuri tätä aukkoa paikatakseen. Kysyntää selkeästi löytyy, sillä positiivista palautetta on tullut paljon, ja tilaussähköpostien lopussa toivotetaan usein distrolle tsemppiä ja pitkää ikää.

”Muualla Euroopassa on pari julkaisijaa jotka tekevät tosi paljon duunia distrojensa eteen, se on niille ihan elämäntehtävä”, Alma kertoo. ”On tosi hienoa seurata niitä naisia, jotka jaksaa vuodesta toiseen. Toivottavasti voin itsekin jatkaa samaan malliin.”

_______________

Slut Sisters Unity suosittelee

Hanna: Näd Mikan levy Electronic Beat Bitch. Dyketrashelektroa!

Alma: Pretty Much -zine. Naiivi, persoonallinen ja henkilökohtainen, tulee suoraan sydämestä.

www.slutsistersunity.com

Oona Juutinen