Kirjoittanut Elina Venesmäki

Naisten äänet esiin!

Lukuaika: < 1 minuutti

Naisten äänet esiin!

Lukutaidottomien naisten Afganistanissa tiedotusvälineet ovat yhä miesten leikkikenttä.

Vain harvat naiset opiskelevat journalismia Afganistanissa. Naisia on kyllä paljon muilla laitoksilla, esimerkiksi kirjallisuutta ja lakia lukemassa”, sanoo Sayeda Mojgan Mostafavi.

Mostafavi on Afganistanin naisasiain apulaisministeri, Kabulin yliopiston journalistiikan professori ja toimittaja.

”Valitettavasti useimmat perheet maassani ajattelevat edelleen, että naisen paikka on kotona. Julkisissa tiloissa näyttäytyvien naisten moraalia epäillään helposti”, Mostafavi sanoo.

Miehet ovat aina hallineet Afganistanin mediaa ja hallitsevat edelleen.

”He omistavat mediayhtiöt, johtavat niitä ja tekevät sisältöä ennen kaikkea miehiä ajatellen”, Mostafavi kertoo.

Myös edistystä tapahtuu. Esimerkiksi ranskalaisjärjestö AINA kouluttaa naistoimittajia. Maaseudulle on perustettu naisten yhteisöradioasemia, ja maassa on myös naisten pyörittämä elokuvakeskus.

Asiat etenevät kuitenkin hyvin hitaasti. Esimerkiksi AINA:n kahta naisten tilanteesta tekemää dokumenttia ei koskaan esitetty, koska yleisön pelättiin suuttuvan niistä.

________________

Feminismin globaali ulottuvuus

Länsimaista lähteneet tasa-arvovaatimukset ovat saavuttaneet uusia ulottuvuuksia etelässä. Feminismi toi henkilökohtaisen etualalle ja teki siitä politiikkaa. Pitkään feminismi kuitenkin oletti, että kaikkien naisten intressit ovat samat, että kaikkia naisia alistetaan yhtä lailla.

Yhdysvalloissa, Afrikassa ja Intiassa on kuitenkin kehittynyt uudenlaisia suuntauksia, kuten black feminism ja postkolonialistinen feminismi, jotka kiistävät tämän näkemyksen.

Ne korostavat naisten välisiä eroja sekä sitä, että sosiaalinen luokka, etnisyys ja siirtomaamenneisyyden vaikutukset tulee ottaa huomioon. Viime vuosikymmeninä erot naisten asemassa eri puolilla maailmaa ovat korostuneet. Globaali maailmantalous on tehnyt määräaikaisia töitä tekevien aseman erityisen hauraaksi.

Toisaalta esiin on noussut naisten eliitti, joka toimii johtotehtävissä järjestöissä, yrityksissä ja tiedotusvälineissä. Näitä johtajia voi pitää etujoukkona, joka parantaa lopulta kaikkien naisten asemaa. Silti voi kysyä, eivätkö he ole jo melko lailla etääntyneet siitä joukosta, joita heidän olisi tarkoitus edustaa.

Le Monde diplomatiquessa julkaistu Sonia Dayan-Herzbrun artikkeli kolmannen maailman naisasialiikkeestä Fifissä.

________________

Sayeda Mojgan Mostafavi kävi Suomessa Unifemin vieraana. Koko haastattelu Fifissä.

Elina Venesmäki