Lyhyesti

Lukuaika: 3 minuuttia

Lyhyesti

Uutisia Suomen Turusta, Turkin Vanista, Tšekistä ja Kuubasta.

Linnaa lennäkistä?

Turku, Suomi. Tammikuun ensimmäisenä päivänä Katja Lappalainen pudotti turkulaisen turkisliike Angelikan postiluukusta lentolehtisen, jossa kerrottiin eläinten oikeuksista. Pian tämän jälkeen poliisi otti Lappalaisen kiinni, teki ruumiintarkastuksen ja aloitti kuulustelut poliisiautossa. Lentolehtisessä ei uhkailtu liikkeen toimintaa eikä Lappalainen ole jäsen missään eläinoikeus-järjestössä.

Tammikuun 15. päivänä poliisi suoritti Lappalaisen asunnossa kotietsinnän, jonka syy jäi Lappalaiselle epäselväksi. Hänelle ilmoitettiin, että ”tultiin teille liittyen tähän Angelika-kauppaan”.

Kotietsinnän jälkeen Lappalaista ja hänen miestään kuulusteltiin poliisiasemalla, mutta edelleenkään Lappalaiselle ei selvitetty, epäilläänkö häntä rikoksesta. Kuulustelussa Lappalainen kielsi syyllistyneensä rikokseen, minkä jälkeen kuulustelija oli esittänyt, että hän pidättäytyisi jatkossa myös lentolehtisten jakamisesta. Tähän Lappalainen ei kuitenkaan suostunut. Lappalainen ymmärsi kuulusteltaessa olevansa paikalla todistajana, koska hänen miestään epäillään turkistenvastaisten tarrojen liimaamisesta.

Kuitenkin myöhemmin selvisi, että myös Lappalaista epäillään tarran liimaamisesta liikkeen seinään. Tarran liimaaminen riittää poliisille epäilyyn vahingonteosta, joka oikeuttaa kotietsinnän ja siitä voi tuomita jopa vuodeksi vankeuteen. Kuulustelun yhteydessä poliisi oli kuitenkin puhunut ainoastaan asian sovittelusta liikkeen omistajan kanssa.

Rikosylikomisario Jari Virtanen Turun poliisista toteaa tapaukseen liittyen, että kyseisen liikkeen seinään on tarroja liimattu aiemmin. Hänen mukaansa ”poliisin tulee puuttua laittomuuksiin aikaisessa vaiheessa, jotta estettäisiin radikalisoituminen”.

Ylikomisario Virtasen mukaan poliisin pitää jatkuvasti olla hereillä radikaalien ääriainesten varalta aktivistikentällä sekä seurata kansainvälistä kehitystä: ”Vaikka asumme täällä Pohjolan perukalla, ideat kulkeutuvat tänne.”

”Kokemus Suomessa ja maailmalla on se, että erityisesti eläinaktivismiin liittyy myös laittomuutta,” Virtanen täsmentää.

Lapuan poliisilaitokselle perustettiin vuonna 2003 laittoman eläinaktivismin projektiryhmä, jonka toiminta on laajennettu koskemaan kaikkea laitonta aktivismia. Ryhmän johtaja, rikosylikomisario Erkki Rajamäki toteaa, että ”yleisellä tasolla poliisin tavoite on puuttua aktivismin yhteydessä tapahtuviin rikoksiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin voidaan ennalta ehkäistä laittoman toiminnan laajeneminen.”

Jari Tamminen

_______________

Satelliittien sota Kurdistanin taivaalla

VAN, TURKKI. Turkin valtio ei ole saanut Tanskaa lopettamaan kurdien satelliittitelevisio Roj-TV:n lähetyksiä. Se kokeilee nyt muita keinoja estääkseen kurdeja seuraamasta kurdinkielistä televisiota.

Kaakkois-Turkin suurissa kaupungeissa Roj-TV:n ohjelmat eivät enää näy tv-vastaanottimissa. Kurdit uskovat, että valtio lähettää taivaalle signaaleja, jotka estävät satelliittilähetysten vastaanottamisen.

Kurdikylissä on keksitty ratkaisu, joka on ällistyttävän primitiivinen tässä korkean teknologian kamppailussa: kun satelliittiantenni sijoitetaan maakuoppaan, Roj-TV:n lähetykset näkyvät normaalisti. Olen todennut tämän omin silmin.

Kurdit arvelevat, että häirintäsignaalit eivät vaikuta maan pinnan alapuolella. He uskovat Turkin valtion hankkineen häirintälaitteiston Iranista, jossa ulkomaisten satelliittikanavien katsojilla on samanlaisia ongelmia.

Kristiina Koivunen

_______________

Jälkikommunistinen ympäristöihme?

mainos

Seitsemän kuukauden kädenväännön jälkeen tšekit saivat vihdoin nimettyä uuden hallituksensa. Ensimmäistä kertaa entisen itäblokin maan hallitukseen nousivat myös vihreät. Vihreiden puolue Strana Zelenych on kokenut ennennäkemättömän kehityksen noustessaan 2006 ensi kertaa parlamenttiin ja hallituskeskusteluihin. Uudessa hallituksessa puolueelle ojennettiin ensikättelyssä neljä ministerinsalkkua.

Vihreiden vauhdikas nousu päätöksenteon keskiöön ei kuitenkaan tarkoita, että maa marssisi eturintamassa kohti vihreämpää tulevaisuutta, vaikka vihreä liike kiinnostaakin yhä useampia. Julkista keskustelua dominoivat edelleenkin kysymykset markkinaliberalismista ja sosiaalisesta turvallisuudesta.

Poliittinen pattitilanne nosti vihreät näin korkeille palleille, konservatiivisen kansalaisdemokraattisen puoleen (ODS), kristillisdemokraattien (KDU–CSL) ja vihreiden (CZ) yhtenäisen vähemmistöhallituksen voittaessa eduskunnan luottamusäänestyksen. Kahden sosiaalidemokraatin vetäytyminen äänestyksestä mahdollisti konservatiivien voiton jättäen itse sosiaalidemokraatit ja kommunistit oppositioon. Tulevaisuus näyttää, pystyykö puolue vastaamaan haasteeseen.

Paula Schuth

_______________

Tervetuloa kuubalaiset

Joulukuussa Kuuban turismidelegaatiolta evättiin majoittuminen oslolaisessa Scandic-hotellissa. Eväämisen syyksi esitettiin USA:n Helms-Burton-lain noudattaminen, joka säätelee Kuuban vastaista kauppasaartoa. Kauppasaarto on jatkunut vuodesta 1962 alkaen. Se kieltää kaupankäynnin kuubalaisten kanssa kaikilta yhdysvaltalaisilta henkilöiltä sekä yrityksiltä, siis myös yhdysvaltalaisen Hiltonin omistamalta Scandicilta.

Scandicin toiminta on kuitenkin ristiriidassa Norjan lain kanssa, joka kieltää palvelujen eväämisen kansallisuuteen tai muihin etnisiin perusteisiin vedoten. Useat norjalaiset rasismin ja syrjinnän vastaiset järjestöt sekä ammattiliitto LO vaativatkin lisäselvityksiä eväämisen perusteista. Parhaillaan tapaus on Hiltonin ja Norjan valtion välisessä selvityksessä.

Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aarne Hallama toteaa, että Suomessa noudatetaan Suomen lakeja, eikä hän voisi toimitusjohtajana hyväksyä toisen maan lakien seuraamista.

Scandic-hotelliketju on myös parhaillaan myynnissä, eikä tuleva omistaja näillä näkymin tule olemaan yhdysvaltalainen.

Vuonna 1996 Euroopan parlamentti sääti lain, joka tekee Helms-Burton-lain noudattamisesta laitonta EU:n kansalaisille.

Jari Tamminen

_______________

Voima

  • 9.9.2009